Доступність посилання

ТОП новини

УПЦ (МП) організувала у Рівному ходу за Птицьку церкву


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Конфлікт за храм Успіння Богородиці триває вже понад рік

Рівне – У Рівному священики та вірні УПЦ (Московського патріархату) демонстрували непохитність у відстоюванні православного храму в селі Птича Дубенського району. Учасники ходи, яка відбулася від стін центрального Свято-Воскресенського храму до обласної держадміністрації, домагалися від влади забезпечиення їм безперешкодного доступу до сільської церкви і звільнити неугодного їм чиновника.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У ході переважали люди в чорному – ченці та приїжджі священики. Митрополит УПЦ (МП) Варфоломій озвучив вимоги до влади – виконання рішення суду про забезпечення доступу вірян до храму Успіння Богородиці в селі Птича та відставки заступника голови облдержадміністрації Олександра Савчука. Митрополит сказав: «Суд на нашому боці, і один, і інший. І ми сподіваємося, що як не буде пана Савчука, то рішення суду буде виконуватися».

Олександр Савчук, який вийшов до протестувальників, дивується з такої вимоги: «Якщо якась релігійна громада виграла суд – вона вправі звернутися у відповідну виконавчу службу, в органи юстиції – про усунення перешкод у користуванні тим чи іншим об’єктом».

Однак із натовпу заперечують, що храм від початку «був у приватній власності». Йдеться про церкву, яку в 1996 році передала релігійній громаді УПЦ (МП) Рівненська обласна рада.

Віряни УПЦ (Московського патріархату) звинувачують владу у потуранні майже півтисячі жителів Птичі, котрі рік тому провели референдум за створення громади УПЦ Київського патріархату і, зважаючи на свою чисельну перевагу, почали домагатися почергових богослужінь. Рекомендаційне рішення про почерговість богослужінь ухвалили й депутати Птицької сільради.

Люди, які перейшли до Київського патріархату, кажуть – громада – це вони, оскільки їх більшість. Суд вирішив інакше. Один із аргументів, який суд потрактував на користь УПЦ (МП) – у статуті релігійної громади значиться, що в разі розформування громади храм лишається в єпархії.

Священиків УПЦ (МП) підтримували російськомовні журналісти

Священики УПЦ (МП) у розмові з журналістами наголошують, що вони – «православні», даючи зрозуміти, що УПЦ КП в їхньому розумінні такою не є. Митрополит Варфоломій намагається наголосити на українському патріотизмі своїх вірних. Водночас протестувальників підтримують російськомовні журналісти, які висловлюють свої судження та надають оцінку місцевій владі, на кшталт: «Хто противник Російської православної церкви – той противник князя Володимира»... Українською ці люди не розмовляють.

У минулі вихідні конфлікт у Птичі не забарилися підігріти невідомі в балаклавах, котрі провокували силове протистояння. Про конфлікт негайно розповіли російські ЗМІ, на ньому наголосив під час недавніх єпархіальних зборів у Москві й російський патріарх Кирило.

Участь «Правого сектору» у міжконфесійних чварах не підтверджена – правоохоронці

Прихильники УПЦ (МП) заявили про участь у сутичці політичних сил. Це заперечив у розмові з Радіо Свобода заступник начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області Віталій Заславський.

«Казали, що тут «Правий сектор» захоплював – такого не було. Представники їхні приїжджали, але активних дій не проводили», – зазначив він.

За неповний тиждень вірні УПЦ (МП) зверталися до президента України з вимогою забезпечити їхнє право на віросповідання та активно роздавали коментарі про переслідування у селі. Натомість архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ Київського патріархату Іларіон вважає, що приводи для звинувачень створюються штучно,

Не так Московському патріархату, а мабуть, набагато вищим силам, потрібен не сам храм, а надзвичайно гострий релігійний конфлікт
Іларіон

«Не так Московському патріархату, а мабуть, набагато вищим силам, і зовсім не прокураїнським, потрібен сьогодні не сам храм у селі Птича, а потрібен надзвичайно гострий релігійний конфлікт», – наголосив архієпископ.

Як повідомила Радіо Свобода речник Головного Управління Нацполіції у Рівненській області Інна Березовська, станом на 17-у годину 23 грудня ситуація в селі Птича була контрольованою, поліцейські забезпечували порядок довкола храму. У церкві перебувають п’ятеро прихожан та двоє священиків, які оголосили голодування. Напередодні одну з голодувальниць госпіталізували.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG