Доступність посилання

ТОП новини

Військові в 2016-му мають отримати чотири типи сучасної української бронетехніки


Українські танки «Оплот» на Харківському заводі імені Малишева
Українські танки «Оплот» на Харківському заводі імені Малишева

Експерти заявляють про «провалля» між сучасною зброєю і тією, яку отримують українські військові

Київ – За 2015 рік українські оборонні підприємства виготовили та модернізували майже півтори тисячі одиниць військової техніки. Відремонтували близько двох тисяч. Такі показники у річному звіті представники концерну «Укроборонпром» називають рекордними. Водночас, представники підприємства визнають – поки що, здебільшого забезпечують потреби військових у зоні АТО, ремонтуючи стару радянську техніку. Експерти вважають таку стратегію згубною, зазначаючи, що між озброєнням українських військових і якісною сучасною зброєю – «прірва», для ліквідації якої вітчизняне оборонне відомство не докладає належних зусиль.

За даними «Укроборопрому», у 2015 році на підприємствах концерну серед іншого виготовили 673 бронемашини, 275 автомобілів, 53 одиниці авіаційної техніки та майже дві тисячі одиниць ракетно-артилерійського озброєння. Загалом до концерну з державного бюджету перерахували більше семи мільярдів гривень. У 2015-му на підприємствах ОПК розпочали розробку нових видів озброєння. Так, представники «Укроборонпрому» відзвітували, наприклад, про новий український безпілотник, 120-міліметоровий самохідний міномет на базі БТР-4Е, нові керовані протитанкові ракети. Всього майже десяток розробок. На 2016-й запланований запуск виробництва боєприпасів та двигунів для бронетехніки.

Інфографіка концерну «Укроборонпром»
Інфографіка концерну «Укроборонпром»



«2014-й рік. Українська оборонна промисловість ставила термінові завдання – забезпечити наші збройні сили технікою та озброєнням. І тому 2014-й рік – це був терміновий ремонт і відновлення техніки для зони АТО. У 2015-му у нас був пріоритет – поставити на серійне виробництво наш розробки та модернізація техніки. У наступному році в пріоритеті – розробка нових видів техніки з залученням світових партнерів. І найголовніше – відбуватись це має з залученням всієї промисловості України. Також у 2016-му році ми маємо також максимально реалізувати програму імпортозаміщення», – заявив генеральний директор концерну «Укроборонпром» Роман Романов.


Однак, попри нові розробки, основним завданням ОПК у цьому році був ремонт старої радянської техніки. Для цих цілей витратили близько трьох мільярдів гривень. Таку тенденцію хочуть зламати у 2016-му, коли у війська вперше серійно має надійти бронеавтомобіль «Дозор-Б». Відповідний контракт Міністерство оборони України підписало з Львівським бронетанковим заводом 15 грудня. Раніше міністр оборони Степан Полторак заявляв, що до кінця року десять таких машин має надійти у Збройні сили України.

Президент Петро Порошенко оглядає перший зразок бронеавтомобіля «Дозор». 15 січня 2015 року
Президент Петро Порошенко оглядає перший зразок бронеавтомобіля «Дозор». 15 січня 2015 року



Є розрив між зброєю майбутнього і тим, що є у нас – експерт

Також на підприємстві очікують на серійне виробництво танків «Оплот» для української армії. Зараз ця техніка експортується до Таїланду. Вартість одного «Оплота» – 4,9 мільйона доларів. Раніше керівництво «Укроборонпрому» заявляло, що танк значно вигідніше експортувати, а не використовувати в зоні АТО. Також у 2016-му планують нарощування випуск БТР-3 та БТР-4. Власне, перелічені чотири типи, це вся нова бронетехніка, яку планують постачати до армії.

Український танк «Оплот»
Український танк «Оплот»



Окрім цього, за словами Романа Романова найближчим часом «Укроборонпром» передасть Міністерству оборони модернізовані танки Т-64.

Військовий експерт та директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець вважає, що ця цифра є вкрай малою. Окрім того українська «оборонка» має змінити пріоритети, акцентуючи увагу на сучасних технологіях, якими зараз нехтують і обирають кількість, а не якість. Адже навіть для тих нових українських зразків озброєння, які вдається виготовляти, наголошує експерт, частину елементів доводиться закуповувати закордоном. Йдеться про тепловізори, двигуни та навіть броню.

«Поки ми про «завтра» не згадуємо. Його ми сприймаємо як «сьогодні», яке ми маємо заповнити тим, що можемо зробити. Є розрив між виглядом зброї майбутнього і тим, що у нас є на сьогодні. Це провалля є, воно може розширюватися, а може і заповнюватися, якщо будуть змінені підходи до створення зразків озброєнь відповідно до вимог майбутнього. А це майбутнє має формувати генеральний штаб. Поки що такі вимоги не формуються, а відтак промисловість не має перед собою орієнтирів, які планки вона має долати», – зазначає експерт.

БТР-4 у виробничих цехах
БТР-4 у виробничих цехах


10 керівників підприємств відсторонені через порушення

Ще одним пріоритетним напрямком діяльності представники концерну визначили боротьбу з корупцією. За рік на підприємствах «Укроборонпрому» провели близько 80 перевірок. 10 керівників вже відсторонені від посад через виявлені порушення. Журналіст-розслідувач Любомир Ференс, який досліджував зловживання всередині концерну, у коментарі Радіо Свобода назвав дві основні проблеми. В першу чергу, каже журналіст, це закритість «Укроборонпрому», коли значна частина інформації ховається за грифами з обмеженим доступом, через що проконтролювати витрати концерну стає неможливо. Друге – непрозорі призначення, коли керівниками підприємств стають так звані «свої» люди. Апогеєм подібних схем, вважає Ференс, стало призначення на посаду керівника Херсонського державного заводу «Палада» батька вже колишнього першого заступника генерального директора ДК «Укроборонпром» Сергія Пінькаса. Таке сумнівне кадрове рішення, продовжує журналіст, – не одиничний випадок.

Коли на якомусь з підприємств «Укроборонпрому» ставлять на посаду свою чи близьку людину – це збільшує можливість корупційних діянь в рази
Люблмир Ференс

«Хоча «Укроборонпром» і показував, що конкурс є повністю відкритий і прозорий на призначення керівників, ми не раз показували, що призначення керівників відбувається кулуарно і за якимись незрозумілими домовленостями. Коли на якомусь з підприємств «Укроборонпрому» ставлять на посаду свою чи близьку людину – це збільшує можливість корупційних діянь в рази, на мою думку», – вважає журналіст.

Тим часом в «Укроборонпромі» заявляють, що завдяки запобіганню корупції та впровадженню електронних закупівель, концерн за останній рік зумів зекономити 375 мільйонів гривень. Загальний прибуток підприємства склав більш як півтора мільярда гривень.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG