Доступність посилання

ТОП новини

Щодо виборів на окупованому Донбасі немає жодного компромісу – Кучма


Леонід Кучма
Леонід Кучма

Представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, екс-президент України Леонід Кучма заявляє, що контактна група не досягла жодного компромісу щодо проведення виборів на окупованій території Донбасу. Про це він сказав журналістам у Києві.

«Це одна з головних проблем, з якою ми ніяк не можемо досягти домовленості…Так сталося, що в Мінських домовленостях не розставлені пріоритети, і Росія сьогодні на цьому спекулює. Адже спочатку записано провести вибори, а потім вивести війська. Але, які вибори, якщо там перебувають незаконні збройні формування?», – сказав Кучма.

Він нагадав, що позиція української сторони полягає у проведенні цих виборів винятково за українським законодавством та відповідно до норм і стандартів ОБСЄ.

«Якщо не будуть виведені війська, незаконні збройні формування, якщо не буде повернуто наш кордон, то про які вибори можна говорити?», – додав Кучма.

Угруповання «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частини Донецької і Луганської областей України, хотіли провести свої місцеві «виборів» восени цього року, але перенесли на рік 2016-й.

Згідно з Мінськими домовленостями про врегулювання на тимчасово окупованій частині Донбасу, місцеві вибори там можуть відбутися тільки за українським законодавством, а це означає й те, що призначати їх і визначати дату має Верховна Рада України, а не ватажки угруповань «ДНР» та «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

XS
SM
MD
LG