Доступність посилання

ТОП новини

Жінку у Чечні публічно соромлять за критику Кадирова


Айшат Інаєва під час зустрічі з Рамзаном Кадировим
Айшат Інаєва під час зустрічі з Рамзаном Кадировим

Лідер Чечні запропонував провести «відкритий діалог» з жінкою, «в яку вселився шайтан»

Минулого тижня Айшат Інаєва була розгнівана. Соціальний працівник з чеченського села Гвардійське розповіла, що після погашення заборгованості за електрику, воду і газ, її начальниця заявила про те, що 3 тисячі рублів із зарплати жінки йдуть на передоплату за житлово-комунальні послуги.

У двохвилинному аудіо-записі, який поширили, Айшат Інаєва звинуватила в цьому 39-річного чеченського лідера Рамзана Кадирова.

«Що ж Ви з нас хочете? Ви ж не даєте нам навіть донести зарплату до дому», – звертається Інаєва до Кадирова чеченською. – «Їсти маєте право тільки Ви? Пити маєте право тільки Ви? Жити маєте право тільки Ви?»

Через кілька днів похмуру Інаєву вже показувало державне телебачення. Їй, нібито, дали можливість напряму звернутися до Рамзана Кадирова.

Сидячи на дивані золотого кольору поряд зі своїм чоловіком, який виглядає відверто пригніченим, в оточенні спікера чеченського парламенту Магомеда Даудова, керівника адміністрації президента Чечні Іслама Кадирова і своєї начальниці Інаєва взяла свої слова назад.

Кадиров програвав уривки її аудіо-звернення у той час, як Інаєва опустила голову вниз, дивилася на підлогу і іноді витирала ніс хусткою.

Кілька днів тому, Інаєва говорила про егоїзм Кадирова.

«Ми з голоду здохнемо, і немає тобі діла до цього. Аби твої справи йшли добре, аби твої будівництва добре працювали. Артистам своїм ти платиш квартирами, машинами... А чому ти не даєш простим людям?» – питала вона.

Тепер у Кадирова була можливість показати своє особливе співчуття.

«Я не збираюся тебе карати. Я хочу, щоб ти просто пояснила мені і людям, у чому показуха. – сказав Кадиров, який окрім усього іншого опублікував у Instagram фотографії своєї колекції екзотичних звірів. – Як я вкрав гроші у народу?»

Правозахисники часто заявляють, що в Чечні Кадирова панує атмосфера страху, а самого президента звинувачують у порушенні прав людини, викраденнях, тортурах і стратах.

У репортажі державного телеканалу Інаєва, в основному, мовчить, тоді як Кадиров і його помічники пояснюють їй, куди йдуть бюджетні гроші: на нові дитячі садки, дороги, лінії електропередач і водопроводи.

Кадиров (у футболці з портретом свого батька, першого президента Чечні Ахмата Кадирова, малюнком мечеті і словами: «Дорога до успіху – мрій, молися, дій») слухає, а в цей час за кадром жінку лає і журналістка.

«Айшат Інаєва у своєму зверненні до голови Чечні запитує, мовляв, чому Вас не цікавлять прості люди, а те, що на її особисте прохання Рамзан Кадиров провів до її будинку газопровід довжиною понад один кілометр, мабуть, жінка вже забула», – каже журналістка.

Магомед Ідігов, чоловік Інаєвої, також вибачився перед камерами, заявивши, що звинувачує себе за те, що недогледів за дружиною і дозволив їй поширити таку брехню.

«Я не знаю, що за шайтан в ній оселився. Ось так наші люди послухають тих, хто за кордоном, і осуджують нашу Чечню і падишаха», – сказав він.

Начальниця жінки, Аза Джанхотова, також заявила, що Інаєва збрехала.

Після того, як зустріч жінки з головою Чечні показали по телебаченню, з'явилися чутки про те, що жінку жорстоко побили і її довелося госпіталізувати. Однак, за інформацією Північно-Кавказького бюро Радіо Свобода, Інаєва здорова і продовжує працювати.

«З нею дуже все добре. Її ніхто не переслідує... Вона продовжує у нас працювати, – сказала Джанхотова виданню «Кавзказький вузол». – Про звільнення я поки не думала».

Оригінал матеріалу– на сайті спецпроекту «Настоящее время»

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG