Доступність посилання

ТОП новини

Військово-побутовий конфлікт із політично-корупційним підтекстом


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Колишнього військовослужбовця затримали за бійку після того, як він оприлюднив компромат на прокурора сил АТО

В п’ятницю, 25 грудня, у Краматорську суд має розглянути запобіжний захід для колишнього військовослужбовця Олександра Ружанського, якого напередодні затримали в Харкові. Військова прокуратура звинувачує його в тому, що він, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, розстріляв із травматичного пістолета двох мешканців Краматорська. Натомість захист наголошує на тому, що нападники діяли з антиукраїнських міркувань, а військова прокуратура не враховує цієї обставини. А головне – Олександра Ружанського затримали після того, як він оприлюднив інформацію про нерухомість, яка ніби належить керівнику військової прокуратури сил АТО.

Військово-побутовий конфлікт із політично-корупційним підтекстом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На початку 2015 року колишній працівник прокуратури харків’янин Олександр Ружанський добровольцем пішов до української армії. Служив у Військовій службі правопорядку в Краматорську. Тут наприкінці травня у нього в позаслужбовий час стався конфлікт із двома місцевими мешканцями. За його словами, захищаючись, він застосував травматичну зброю.

«Претензії були до мене, як до військовослужбовця української армії: «Фашист! Каратель!». Набір отаких слів, хапання мене за футболку, спроби вдарити», – розповідає колишній військовослужбовець, який у серпні 2015-го демобілізувався за станом здоров’я.

Не дали юридичної оцінки діям осіб, які нападали на мене. Не встановили, чи є вони сепаратистами. Не вказано, що вони були в стані алкогольного сп’яніння
Олександр Ружанський

Олександр Ружанський стверджує, що у військовій прокуратурі умисно ігнорують те, що місцеві мешканці напали на нього через сепаратистські, антиукраїнські переконання – знаючи, що він є військовослужбовцем.

«Не дали юридичної оцінки діям осіб, які нападали на мене. Не встановили, чи є вони сепаратистами. Не вказано, що вони були в стані алкогольного сп’яніння. Не вказано, що один із них раніше був двічі засуджений», – розповідає Олександр.

О 4.30 ранку, в кафе, він точно не виконував службові обов’язки – прокурор Матіос

Натомість головний військовий прокурор Анатолій Матіос стверджує, що військова прокуратура діє у цій справі неупереджено.

Сукупність доказів, навіть при сумнівно-неоднозначному ставленні до тих чи інших поглядів потерпілих, які вони висловлювали в соціальних мережах, не дає нам права розстрілювати людей посеред нічного міста
Анатолій Матіос

«Пан Ружанський точно не виконував службові обов’язки військовослужбовця Військової служби правопорядку о 4.30 ранку в кафе. Повірте, сукупність доказів, навіть при сумнівно-неоднозначному ставленні до тих чи інших поглядів потерпілих, які вони висловлювали в соціальних мережах, не дає нам права розстрілювати людей посеред нічного міста», – каже головний військовий прокурор. Що ж до осіб, проти яких Олександр Ружанський застосував травматичну зброю, то ними займається МВС.

«Кожному своє. Кримінальне провадження відносно осіб, які потерпіли внаслідок розстрілу Ружанським, розслідується органами внутрішніх справ. Я не наглядаю за цим провадженням», – додає Анатолій Матіос.

Відправили в буцегарню, щоб закрити рота – захисник Рябошапка

У свою чергу, захисник колишнього військовослужбовця Анатолій Рябошапка наголошує, що затримання сталося після того, як Олександр Ружанський – сам колишній працівник прокуратури – оприлюднив інформацію про те, що буцімто керівник військової прокуратури сил АТО Костянтин Кулик отримав у власність нерухомість, яка не відповідає його статкам.

Щоб закрити рота – в буцегарню відправили чоловіка
Анатолій Рябошапка

«А щоб закрити рота – в буцегарню відправили чоловіка. Я йому казав: ти надто жорстко пишеш, дивися – можуть бути наслідки», – розповідає Анатолій Рябошапка. Також він зазначає, що у цьому конфлікті обидві сторони отримали травми, але претензії лише до його підзахисного.

Сам Олександр Ружанський каже, що готовий постати перед судом у цій справі, але хотів би уникнути перебування в краматорському СІЗО, адже серед співкамерників можуть опинитися сепаратисти. 25 грудня краматорський міський суд має визначити запобіжний захід для Олександра Ружанського.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG