Доступність посилання

ТОП новини

У Генпрокуратурі хочуть арештувати Корбана через «зловживання»


Геннадій Корбан
Геннадій Корбан

Після того, як Геннадій Корбан був доправлений у Київ, йому знадобилась госпіталізація

Генеральна прокуратура хоче зміни запобіжного заходу для Геннадія Корбана: з домашнього арешту на тримання під вартою. На думку прокурорів, під домашнім арештом лідер політсили «Укроп» зловживав своїми правами та умисно затягував слідство. Захист Корбана натомість заявляє про важкий стан клієнта та неможливість його участі у слідчих діях. За словами адвокатів, після того, як політик був доправлений у Київ, йому стало зле. Тут лікарі наполягли на госпіталізації та хірургічному втручанні, кажуть вони.

До Києва Геннадія Корбана доправили з Дніпропетровська, де той перебував під домашнім арештом. Спершу в будинку лідера «Укропу» співробітники Генеральної прокуратури та СБУ провели обшук. Дії відбувались пізно ввечері, що, за словами захисту Корбана, заборонено законом. Силовики до домівки політика прибули в бойовому екіпіруванні та на шести автобусах.


«Корбана було просто викрадено. Людину, яка перебуває під домашнім арештом, яка була за місцем своєї реєстрації, яка не порушила жодним чином умов тримання під домашнім арештом. Просто-напросто, до неї вламуються в двері, вибивають, вирізають замки. З автоматами кладуть спочатку на підлогу всіх присутніх в домі, а потім вивозять у невідомому напрямку», – розповів народний депутат та соратник Корбана Андрій Денисенко.

За версією ГПУ, такі екстрені дії були необхідними, оскільки Корбан усіляко затягував слідство. Політику неодноразово вручались повістки про виклик для проведення слідчих дій, однак, як сказано у повідомленні прокуратури, Корбан їх ігнорував.

У Корбана передінфарктний стан – адвокат

За словами адвоката лідера «Укропу» Оксани Томчук, її клієнт справді отримував повістки, однак не реагував на них у зв’язку зі станом здоров’я. Адже проходив стаціонарне лікування в одному з медичних закладів Дніпропетровська.

«В людини гострий коронарний синдром – це так званий передінфарктний стан. Він перебуває на стаціонарі. Законодавство передбачає, що особа, яка не має фізичної можливості прибути, повідомляє слідчого. Ми подали клопотання про перенесення даних слідчих дій у зв’язку з його станом здоров’я. Стан здоров’я – це та річ, на яку ми впливати не можемо», – повідомила адвокат Оксана Томчук.

​Втім, у прокуратурі висловлюють сумнів щодо достовірності діагнозу. За даними правоохоронців, висновок лікарів може бути сфальсифікований, оскільки медики, які його ставили, працюють у «Медичному центрі «Клініка сімейної медицини», який через афілійованих осіб належить самому Геннадію Корбану. Відтак, аби перевірити реальний стан здоров’я політика, була призначена судово-медична експертиза. Після вручення відповідної повістки, Корбан, за версією ГПУ, намагався уникнути незалежного обстеження, тому силовики були змушені примусово доправити лідера «Укропу» в Київ.

Корбан безпідставно прикривався поганим станом здоров’я – прокурор

«Ми будемо приймати рішення щодо можливої зміни запобіжного заходу щодо Корбана, адже, на наш погляд, перебуваючи на домашньому арешті, він зловживав своїми процесуальними правами та безпідставно не з’являвся на виклики слідчого, прикриваючись незаконно та безпідставно начебто поганим станом здоров’я», – заявив прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко.

Представники політика заявляють, що у Києві стан Корбана різко погіршився. Наразі лідер «Укропу» госпіталізований. Таке рішення ухвалили лікарі Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. Аби поставити точний діагноз, медики вирішили провести операцію.

ГПУ підозрює лідера політичної партії «Укроп» у причетності до викрадення людей, у створенні злочинної організації, перешкоджанні діяльності виборчих комісій та привласненні коштів благодійної організації в особливо великих розмірах. Корбан причетність до зазначених злочинів відкидає.

Раніше Печерський районний суд Києва виніс рішення про домашній арешт Корбана на два місяці – до 31 грудня 2015 року включно. У постанові визначено, що Корбан має носити електронний засіб контролю.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG