Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов пропонує відзначати церковні свята за григоріанським календарем


Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов пропонує розглянути питання про перехід у відзначенні церковних свят з юліанського на григоріанський календар.

«Може вже настав час і Україні перейти на святкування Різдва 25 грудня разом із більшістю цивілізованих країн? Але вирішувати це має передусім Рада християнських Церков України. А у перехідний період, думаю, можна залишити святкування і 25 грудня, і 7 січня», – написав Турчинов на своїй сторінці у Facebook.

«Росія та Україна перейшли з юліанського на григоріанський календар, яким користувалась більшість країн світу, лише в 1918 році. Сьогодні жодна країна не живе за юліанським календарем. Жодна. Юліанський календар залишився для визначення фіксованих календарних святкових дат тільки у деяких православних Церков, зокрема, в Росії, Україні та Білорусі. Хоча самі Церкви у своєму звичайному житті також послуговуються григоріанським календарем», – зазначив Турчинов.

Різдво, символічний день народження Ісуса Христа, багато християн святкують 25 грудня.

Цього дня Різдво настає для вірних тих церков, які користуються григоріанським календарем (звичайним громадянським календарем) – римо-католицької, низки протестантських, або так званим новоюліанським, на який перейшла більшість православних церков – він найближчими століттями не відрізнятиметься від григоріанського, але, на відміну від нього, передбачає визначення дати Великодня на ті ж дні, що й юліанський календар.

Лише для частини православних – в Україні, Росії, Сербії, Грузії, вірних Єрусалимського патріархату в Ізраїлі і Йорданії та нечисленних громад в інших країнах, – а також для вірних більшості східно-католицьких церков (зокрема, УГКЦ) і так званих давньосхідних, які досі користуються юліанським календарем, Різдво настане тільки 7 січня за звичайним календарем, що відповідає 25 грудня за юліанським.

А Вірменська апостольська церква, одна з давньосхідних, за давньою традицією святкує Різдво 6 січня.

На цю ж тему:

23.12.2015
Чи існує «католицьке Різдво» і коли народився Спаситель?

Коли до «старого» і «нового» Нового року додасться ще і «нове» та «старе» Різдво, виникне купа проблем. Але проблема «подвійної моралі» буде знята далі
XS
SM
MD
LG