Доступність посилання

ТОП новини

Причиною арешту Корбана став тиск на свідків і знищення доказів – прокурор


Геннадій Корбан під час засідання Дніпровського суду Києва, 28 грудня 2015 року
Геннадій Корбан під час засідання Дніпровського суду Києва, 28 грудня 2015 року

Адвокати вказують на низку порушень, які допустив суддя під час розгляду справи

Близько 30 годин знадобилося Дніпровському районному суду Києва, щоб задовольнити клопотання Генеральної прокуратури і змінити запобіжний захід Геннадію Корбану з домашнього арешту на тримання під вартою. Сам політик наприкінці засідання назвав справу «судилищем» і вже попросив про підтримку у соратників під час апеляції. У прокуратурі ж задоволені рішенням суду і хочуть якнайшвидшого розгляду справи по суті, оскільки, як запевняють, мають достатньо доказів вини Геннадія Корбана.


Судді Миколі Чаусу рішення про зміну запобіжного заходу для Геннадія Корбана довелось зачитувати під вигуки «Ганьба», що лунали з залу, заповненого соратниками «укропівця». Відтак, деталі рішення журналістам вдалось з’ясувати лише згодом, отримавши документ. Так, під вартою політик перебуватиме у Київському слідчому ізоляторі. Термін арешту – до 25 лютого наступного року. Корбан доволі спокійно сприйняв рішення, лише подякувавши соратникам та попросивши про подальшу підтримку на стадії апеляції.


«Це було дуже показове судилище. Вся Україна була свідком цього. Сьогодні є дві України. Одна, яка змагається, хоче змін та реформ, хоче іншого життя… І є інша Україна, яку, на жаль, ми отримали з минулого, вона ще живе по-старому, по якимось своїм старим законам, принципам, наказам, здійснює нелегітимне правосуддя та корупційні дії. Але я думаю, що такими прикладами і з таким суспільством ми переможемо», – заявив політик.

Одразу після оголошення ухвали суду, Корбану довелось заспокоювати власну групу підтримки, яка перебувала в залі і протестувала проти такого рішення. Засідання тривало понад добу і за цей час у приміщенні Дніпровського районного суду Києва відбулось кілька сутичок. Загалом, коментуючи перебіг засідання, захисники політика заявляють про значну кількість порушень.

Народні депутати розповідають про нічну бійку в суді над Корбаном (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00


Рішення, можливо, написане навіть не цим суддею – адвокат

Зокрема, захисту не надали копій клопотання про зміну запобіжного заходу і в суді не відбулось дослідження цих матеріалів. Врешті-решт, адвокати так і не змогли з ними ознайомитись, тому не знають, чим обґрунтована вимога щодо зміни запобіжного заходу. Як наголосила адвокат Оксана Томчук, суддя взагалі не мав права ухвалювати рішення, оскільки раніше захист вимагав його відводу через ймовірну упередженість. Втім, клопотання залишилось без розгляду.

«Апофеоз всього цього – це оголошення ухвали, в якій фігурують прізвища людей, які на цей момент вже не є захисниками пана Корбана. А натомість нема прізвищ тих людей, які на сьогодні вже є в процесі. Це говорить тільки про одне: це заготовлене рішення і, можливо, написане навіть не цим суддею», – заявила адвокат Оксана Томчук.

Прокурор у справі, Олександр Голінченко, після завершення засідання був небагатослівним, зазначивши лише, що рішення про зміну запобіжного заходу ухвалено обґрунтовано. Чому в ГПУ вимагали арешту Корбана у коментарі Радіо Свобода розповів прокурор Владислав Куценко. За його словами, у правоохоронців є докази того, що Геннадій Корбан близько 30 разів порушував умови перебування під домашнім арештом. Про це, за словами Куценка, свідчать дані з електронного браслету, який одягли лідеру «Укропу».

Свідок, на якого тиснув Корбан, вже звернувся до правоохоронців – прокурор

Також з боку Корбана наче б то був тиск на свідків у справі. А один з них вже звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів. В ГПУ заявляють, що Геннадій Корбан давав вказівки щодо знищення документів, які мають значення у справі. За версією прокуратури, політик ігнорував виклики слідчого, надаючи довідки про стан здоров’я з клініки «Медичний центр «Клініка сімейної медицини», який через афілійованих осіб належить самому Геннадію Корбану. Раніше в ГПУ вже озвучували сумнів щодо достовірності цих діагнозів.

На думку прокурора, тривалість засідання обумовлена спробами захисту політика затягнути процес.

Вони заявляють відводи суддям, відводи прокурорам, скаржаться на поганий стан здоров’я. Ми натомість наполягаємо на якнайшвидшому переході до розгляду справи по суті в суді
Владислав Куценко

«Генеральна прокуратура вже має достатньо серйозну доказову базу, щоб довести вину пана Корбана. Знаємо про це не лише ми, знає про це і Корбан. Тому за будь-яких обставин намагається уникнути переходу до розгляду справи по суті. Ви ж подивіться, що робиться: вони заявляють відводи суддям, відводи прокурорам, скаржаться на поганий стан здоров’я. Ми натомість наполягаємо на якнайшвидшому переході до розгляду справи по суті в суді», – заявив прокурор.

ГПУ підозрює лідера політичної партії «Укроп» у причетності до викрадення людей, у створенні злочинної організації, перешкоджанні діяльності виборчих комісій та привласненні коштів благодійної організації в особливо великих розмірах. Корбан причетність до зазначених злочинів відкидає.

Раніше Печерський районний суд Києва виніс рішення про домашній арешт Корбана на два місяці – до 31 грудня 2015 року включно.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG