Доступність посилання

ТОП новини

Має бути прозорий і чіткий механізм відшкодування ПДВ аграріям – експерт


«Аграрії, котрі не отримають відшкодування ПДВ, будуть змушені стати неприбутковими або припинити обробіток землі»

Київ – Протести українських аграріїв проти податкових змін пов’язані із запровадженням непрозорої системи відшкодування ПДВ експортерам аграрної продукції, що зберігає можливості для вимагання хабарів та проявів корупції при формуванні реєстрів. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Експертами «Реанімаційного пакету реформ» була розроблена прозора схема для відшкодування ПДВ. В попередні роки це завжди відбувалося в ручному режимі, тобто сама податкова визначала: кому повертати, скільки повертати. Багато хто за те, щоб їм повернули передбачені законодавством кошти, мали сплатити «відкати», які доходили до 40% від суми повернення. Дуже часто ставилися різноманітні додаткові умови для отримання відшкодування.

Була розроблена дуже прозора й чітка схема: той, хто подав заявку першим, той першим і отримує відшкодування. І не має значення, чи ви належите до якоїсь бізнес-структури, чи до якогось депутата

Натомість була розроблена дуже прозора й чітка схема, яка передбачає, що ви подаєте документ-інформацію на відшкодування ПДВ, вас включають в список, цей список розміщений в інтернеті на спеціальному ресурсі, де ви бачите, яким ви є за списком, і відшкодування відбувається повністю, у хронологічному порядку. Тобто той, хто подав заявку першим, той першим і отримує відшкодування. І не має значення ні сума, яку ви хочете, щоб вам відшкодували, ні ваш статус: чи ви належите до якоїсь бізнес-структури, чи до якогось депутата. Все мало бути прозорим.

І що сталося? Сталося те, що парламентом з голосу було внесено поправки до цієї норми щодо створення двох списків: для експортерів, у яких обсяг експорту становить більше 40%, і решти компаній. Тут виникає найбільша корупція, яка полягає в тому, що кошти на відшкодування ПДВ у наступному році було зменшено. В бюджетах взагалі не передбачено, яка ж сума має підлягати відшкодуванню і вона не гарантується. І це означає, що скоріш за все, кошти в першу чергу будуть спрямовані для покриття відшкодування ПДВ тим, хто потрапляє в перший список, а потім будуть відшкодовувати решті.

Аграрії бояться, що вони не отримають відшкодування і їхня продукція зросте в ціні на 20% ПДВ, який вони сплатили, це може зробити їхній продукт неконкурентоспроможним

Аграрна галузь є досить прибутковою. Але ситуація така, що продукцію відправляють на експорт не лише крупні експортери, а також багато дрібних сільськогосподарських компаній. Аграрії бояться, що внаслідок змін, які були запропоновані з голосу, у другому списку вони не отримають того відшкодування, яке мали би отримати. І, звичайно, це призведе до того, що їхня продукція зросте в ціні на 20% ПДВ, який вони сплатили в межах країни, це може зробити їхній продукт неконкурентоспроможним.

– Самі аграрії, які страйкують, кажуть, що в разі набуття змін до податкового кодексу, вони нестимуть просто мільярдні збитки. На вашу думку, це дійсно буде такий удар по конкурентоспроможності українських сільгоспвиробників, особливо в умовах, коли відкривається ринок ЄС?

На сьогоднішній день найбільшим експортером в Україні залишається аграрний сектор. Ми вийшли на друге місце в світі за обсягами експортованої зернової продукції, одразу після США, третім після нас йде ЄС

– По-перше, ринок ЄС в принципі вже відкритий. У нас визначені квоти і цей ринок нам відкритий з квітня 2014 року, коли аграрії можуть виходити і продавати свою продукцію, головне, щоб вона відповідала стандартам ЄС. Так, дійсно, на сьогоднішній день найбільшим експортером в Україні залишається аграрний сектор. Взагалі хочу сказати, що ми вийшли на друге місце в світі за обсягами експортованої зернової продукції, одразу після США, третім після нас йде ЄС. Тобто це достатньо перспективна галузь. Але вона не зможе бути перспективною, якщо їм припинять відшкодовувати ПДВ. Це означає, що вартість їхньої продукції одразу збільшиться на 20%. І говорити про якусь рентабельність в таких умовах просто неможливо. Саме це і викликає найбільше обурення. Фактично наш аграрний сектор, якщо будуть запущені ці два списки, то аграрії, котрі потраплять до другого списку і не отримають по факту відшкодування ПДВ, будуть змушені стати неприбутковими або припинити обробіток землі, тому що обробляти буде невигідно.

Якщо зупинити цей процес, запустити прозорий список без можливості ручного втручання, то я думаю протестів не було б . Ця поправка щодо двох списків і призвела до того, що ми зараз бачимо.

– А хто саме з депутатів вніс з голосу такі поправки стосовно двох списків відшкодування ПДВ, чия це була ініціатива і з чим вона може бути пов’язана?

Корупція, яка раніше була з фактично ручним відшкодуванням ПДВ, переноситься трішки в інший формат. І буде пов’язана з тим, включено вас в перший список чи не включено

– Пов’язане це з депутатом (Віталієм) Хомутинніком. Він давно вже опікується корупцією у фіскальній сфері. Саме депутати від Опозиційного блоку, а також двох депутатських груп, які раніше входили в Партію регіонів – «Відродження» і «Воля народу» – саме вони дали 52 голоси, яких не вистачало для того, щоб проголосувати за зміни до Податкового кодексу. А без змін Податкового кодексу просто неможливо було прийняти державний бюджет на 2016 рік і багато інших необхідних законів. Саме вони і внесли цю правку. Я думаю, що корупція, яка раніше була з фактично ручним відшкодуванням ПДВ, просто переноситься трішки в інший формат. І буде пов’язана з тим, включено вас в перший список чи не включено.

– На вашу думку, чи може бути досягнутий якийсь компроміс між аграріями та урядом?

– Я вважаю, що компроміс може бути тільки один: має бути прозорий список, чіткий порядок відшкодування ПДВ, і тоді проблем з тим, щоби отримувати це відшкодування і функціонувати з достатнім рівнем рентабельності для аграріїв не буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG