Доступність посилання

ТОП новини

У НБУ обіцяють стримувати інфляцію, доки вона не зменшиться до 5%


Валерія Гонтарева (©Shutterstock)
Валерія Гонтарева (©Shutterstock)

Національний банк України ухвалив стратегію монетарної політики на найближчі чотири роки, яка передбачає таргетування інфляції (стримування її адміністративними й економічними методами, щоб вона не перевищувала запланованих показників). Так, за чотири роки НБУ має намір уповільнити інфляцію до рівня, оптимального для економіки, заявила на підсумковій прес-конференції за 2015 рік глава Нацбанку України Валерія Гонтарева.

«Стратегія монетарної політики передбачає траєкторію досягнення того рівня інфляції, який ми вважаємо оптимальним. Оптимальним ми вважаємо 5% на рік. Цільовий показник інфляції становитиме 12% у 2016 році, 8% – у 2017, 6% – у 2018, і нарешті 5% – у 2019 році», – сказала Гонтарева.

Стримування інфляції відбуватиметься на основі комплексного аналізу монетарної, макроекономічної й фінансової ситуації; які саме кроки вживати для зміцнення гривні та стримування зростання цін – колегіально вирішуватиме правління Нацбанку, наголошує Валерія Гонтарева.

За її словами, упродовж року, що минає, інфляція в Україні перевищила 44%, це стало наслідком падіння експорту, втрата економічних потужностей через українсько-російський збройний конфлікт на Донбасі та паніка на валютному ринку.

Що ж до курсу гривні, то Валерія Гонтарева вважає реалістичним прогноз Мінфіну, закладений у бюджет: 24,1 гривні за долар. Однак говорить про ризики подальшого ослаблення національної валюти, зокрема, через здешевлення на світових ринках продукції, яку Україна експортує.

За словами очільниці НБУ, ключовим внеском у фінансову стабілізацію України, яка відбулася упродовж 2015 року, стали 11 мільярдів доларів, отримані упродовж 2015 року в рамках програми допомоги МВФ: і від Міжнародного валютного фонду, і від інших фінансових донорів.

За програмою Міжнародного валютного фонду, українські золотовалютні резерви до кінця року мали скласти 18 мільярдів доларів. Цього показника не вдалося досягнути через відтермінування наступного траншу МВФ, який, очікують в НБУ, Україна може отримати упродовж місяця.

XS
SM
MD
LG