Доступність посилання

ТОП новини

Хто замовник вбивства Нємцова?


Друзі Бориса Нємцова вважають, що слідство навмисно відводить слід від реальних замовників злочину

Слідчий комітет Росії 29 грудня назвав ймовірним замовником і організатором вбивства Бориса Нємцова Руслана Мухудінова. Справу щодо нього планують виділити в окреме провадження, заявив офіційний представник цього російського відомства Володимир Маркін. Раніше Мухудінова заочно арештували у Росії і оголосили у розшук. Соратники і родичі Бориса Нємцова називають останні заяви Слідчого комітету «новорічним подарунком» голові Чечні Рамзану Кадирову і небажанням знайти справжніх замовників злочину.


Чотирьом фігурантам справи щодо вбивства Бориса Нємцова – уродженцям Чечні Зауру Дадаєву, Шагіду Губашеву, Тамерлану Ескерханову і Хамзату Бахаеву – пред’явили звинувачення в остаточній редакції. Їм загрожують довічні терміни. Звинувачення п’ятому фігурантові – Губашеву – пред’являть найближчим часом. За словами адвоката Дадаева – Шамсудіна Цакаєва, в остаточній редакції, немає версії про помсту за висловлювання про карикатури Charlie Hebdo на пророка Мухаммеда, а лише мовиться, що обвинувачені вчинили замовне вбивство. Офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін назвав ім’я ймовірного замовника вбивства.

«Пред’явлено обвинувачення Зауру Дадаєву, Анзору і Шагіду Губашевим, а також Тамерлану Ескерханову і Хамзату Бахаєву. Усім їм інкримінується замовне вбивство у складі організованої групи і незаконне перевезення, зберігання і носіння вогнепальної зброї. Що стосується замовника, як вважає слідство, ним є Руслан Мухудінов», – зазначив Маркін.

Водій стрілочник

Руслан Мухудінов – водій Руслана Геремеєва, людини з найближчого оточення голови Чечні Рамзана Кадирова. За словами адвоката потерпілої сторони Вадима Прохорова, Мухудінов не може мати ніякого свого мотиву та інтересу у вбивстві російського опозиційного політика Бориса Нємцова. Він щонайбільше є одним із організаторів злочину, вважає адвокат. Називаючи Мухудінова замовником, слідство тим самим свідомо відводить удар від найближчого оточення Кадирова, наголошує Прохоров.

Коли його називають замовником, це або не надто вдалий жарт, або новорічний подарунок Кадирову
Вадим Прохоров

«Він дійсно, мабуть, має стосунок до злочину, активно його готував, супроводжував і має бути притягнутий як організатор, тут я ніяких проблем не бачу, але коли його називають замовником, це я сприймаю або як не надто вдалий жарт пана Маркіна, або як новорічний подарунок Бастрикіна Рамзану Кадирову», – каже Вадим Прохоров.

Борис Нємцов (ліворуч) на «Марші миру» російської опозиції на підтримку України. Москва, 15 березня 2014 року
Борис Нємцов (ліворуч) на «Марші миру» російської опозиції на підтримку України. Москва, 15 березня 2014 року

Політичне замовлення

Друзі та колеги Бориса Нємцова називають нинішні заяви Слідчого комітету Росії ганебними. За словами опозиційного політика Іллі Яшина, спочатку була надія на професіоналізм слідчих, які досить швидко знайшли виконавців злочину. Однак після того, як замінили керівника слідчої групи Ігоря Краснова, надії змінилися скепсисом, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Ілля Яшин.

Ця заява – ганьба Слідчого комітету, яка свідчить про те, що слідчі покривають реальних замовників злочину
Ілля Яшин

«Я вважаю, що ця заява – ганьба Слідчого комітету, яка свідчить про те, що слідчі покривають реальних замовників злочину, і виконують, судячи з усього, політичне замовлення», – наголосив Яшин.

Російського опозиціонера Бориса Нємцова вбили пізно ввечері 27 лютого 2015 року у центрі Москви.

Фрагмент обкладинки книги «Путін. Війна»
Фрагмент обкладинки книги «Путін. Війна»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG