Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: «Судді – ті, хто допомагає фінансово»


Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

Прем’єр анонсував у 2016-му продовження курсу на євроінтеграцію та жорстку позицію щодо Росії

Київ – 2016 рік буде роком реформ, прозорих державних закупівель та боротьби з корупцією. Про це, підбиваючи підсумки цьогорічної діяльності уряду, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він також проголосив продовження теперішнього курсу на євроінтеграцію та декларування більш жорсткої позиції щодо Росії.


Основною геополітичною ціллю діяльності уряду як 2015-го, так і наступного – 2016-го року, як висловився прем’єр Арсеній Яценюк, є членство України у Європейському союзі та НАТО.

Національним пріоритетом він називає відновлення територіальної цілісності та підвищення добробуту громадян.

Яценюк: Відставка уряду – за що?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00


На думку Яценюка, на цьому шляху уряд вже має певні здобутки: «Третій квартал продемонстрував певний ріст – на рівні 0,5% – валового внутрішнього продукту. Ми сподіваємося, що завдяки нашій програмі реформ і завдяки продовженню всіх необхідних заходів по економічній стабілізації наступний рік буде роком поміркованого економічного зростання. І прогноз росту ВВП на наступний рік – це 2%».

Загальна заборгованість України зменшилась із 73-х мільярдів доларів до 65,7 мільярдів доларів, доходи державного бюджету зросли удвічі порівняно з минулим роком, зазначає Яценюк. За його словами, запроваджений урядом мораторій на виплату трьох мільярдів боргу Росії триватиме до того моменту, поки Кремль не сприйме позицію Києва і не піде на реструктуризацію боргів.

Окрім того, як заявив Арсеній Яценюк, Україна підготувала контрсанкції у відповідь, як на запроваджене Росією торговельне ембарго, так і на призупинення угоди про зону вільної торгівлі між двома країнами у рамках СНД.

Подано чотири позови до Російської Федерації за незаконну анексію Криму до Європейського суду з прав людини
Арсеній Яценюк

Водночас, нагадав прем’єр-міністр, щодо Росії зараз тривають кілька судових справ: «Подано чотири позови до Російської Федерації за незаконну анексію Криму до Європейського суду з прав людини. Також у міжнародному суді ООН розглядається питання щодо притягнення Росії до відповідальності за порушення міжнародної конвенції про боротьбу з тероризмом».

Також він висловив сподівання, що вже наступного року Стокгольмський арбітражний суд винесе рішення у «газовій справі».

Україна очікує 10 мільярдів доларів від західних партнерів – Яценюк

Яценюк зазначив, що всі бюджети неідеальні, а бюджетний процес зазвичай –надзвичайно дискусійний. Водночас, він очікує підписання ухваленого документа президентом Петром Порошенком, після чого його має проаналізувати Міжнародний валютний фонд, після чого продовжаться перемови щодо продовження фінансової підтримки.

МВФ для України – це маяк того, як відбуваються реформи, бо це – основний кредитор держави, наголошує Яценюк.

Судді ті, які допомагають фінансово. Ті, що дають мільярди доларів під конкретні реформи
Арсеній Яценюк

«Це відповідь на питання: а судді хто? Судді ті, які допомагають фінансово. Ті, що дають мільярди доларів під конкретні реформи», – вважає глава уряду.

За його словами, загальний обсяг фінансування, який Україна очікує він західних партнерів у 2016-му, – це 10 мільярдів доларів.

«Свою роботу я дороблю»

Щодо ймовірного переформатування уряду Яценюк висловився, що Верховна Рада має схвалити відставку міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, бо той сам про це просив. На прес-конференції ставили запитання також щодо відставки очільника МВС Арсена Авакова та міністра фінансів Наталії Яресько – і у відповідь Яценюк зазначив, що повністю підтримує їхню діяльність.

Із рішенням про власну відставку він, однак, готовий погодитись, якщо так вирішить коаліція, зазначає Арсеній Яценюк.

Я з честю і гордістю передам управління виконавчою гілкою влади новому уряду. Але свою роботу я дороблю
Арсеній Яценюк

«Якщо коаліція ухвалить рішення, що цей прем’єр-міністр не відповідає тим вимогам, які ставила коаліція – до залу, на голосування. Нова коаліція, новий уряд – я з честю і гордістю передам управління виконавчою гілкою влади новому уряду. Але свою роботу я дороблю», – сказав прем’єр-міністр.

Він заявив, що готовий іти на дострокові парламентські вибори, про що напередодні заявляв голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. Хоча це, на думку Яценюка, не найкраще рішення для України.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG