Доступність посилання

ТОП новини

Через війну й економічну кризу кількість українських заробітчан у Польщі подвоїлася


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Багато українців на заробітках працюють не за своїм фахом, тож заробляють менше, ніж могли б – експерт

Варшава – Українці на польському ринку праці стали настільки помітними, що Польське громадське телебачення зняло про них «мильну» оперу – «Дівчата зі Львова». У 2015 році кількість громадян України, які приїжджають до Польщі на роботу, порівняно з минулим роком подвоїлася. Це підтверджують дані, опубліковані польським Міністерством сім’ї, праці та соціальної політики. Експерти таке стрімке зростання кількості українських заробітчан у Польщі пояснюють передусім економічною кризою в Україні та війною на сході держави. Саме за останні два роки у різних польських містах з’явилися тисячі працівників зі східних та південних областей України, тобто з тих регіонів, звідки раніше до Польщі на роботу майже не їздили.


У польському Міністерстві сім’ї, праці та соціальної політики підбивають підсумки рекордного за кількістю українських працівників у Польщі 2015 року. За даними цього міністерства, упродовж січня-червня заявок від польських працедавців на працевлаштування громадян України було на 120 відсотків більше, ніж торік.

Загалом таких заявок зареєстровано понад 402 тисячі. Це набагато більше, ніж аналогічні показники, що стосуються працівників з інших держав світу. Скажімо, молдаван, які опинилися на другому після українців місці за кількістю працевлаштувань у Польщі – у першому півріччі 2015-го було 3,5 тисячі. Білорусів ще менше – близько 2,5 тисячі.

Майже три чверті українських громадян, яких у Польщі влаштовували на роботу – це люди віком до 40 років. Працюють вони здебільшого у столичному Мазовецькому регіоні, а також у Сілезії, у Познані і його околицях та в містах на узбережжі Балтійського моря. Найчастіше українських заробітчан можна зустріти в сільському господарстві, на будівництві, у переробній промисловості та серед домашніх працівників, опікунів дітей і людей похилого віку. Водночас відчутно зросла кількість українців, які працюють у сфері послуг, торгівлі, в транспортній галузі, а також в комунальному господарстві.

Люди їдуть на заробітки не від доброго життя

Мирослава Керик, голова фонду «Наш вибір», який об’єднує українських заробітчан у Варшаві, каже, що разючі зміни в структурі української міграції відбулися впродовж останніх двох років. Експерт ділиться спостереженнями: «Це масова міграція. Якщо ж говорити про тенденції, то це подвоєння статистик, тобто це видно неозброєним оком, що є більше українців, наприклад, у Варшаві тепер на кожному кроці чуєш українську мову».

За словами Керик, дедалі частіше до Польщі прибувають люди зі сходу України. Частина з них – це заробітчани, які раніше їздили на сезонну роботу до Росії, а тепер переорієнтувалися на Польщу. Нове явище – це представники малого і середнього бізнесу з регіонів, охоплених війною, які вирішили перенести свою справу до економічно стабільної Польщі. Діячка зазначає, що, на відміну від так званої маятникової, тобто короткотривалої трудової міграції, яка переважала раніше, теперішні заробітчани краще адаптовуються в польському середовищі і цікавляться не тільки роботою. Багато з них вже проявили себе як учасники та організатори українського культурного життя у Польщі.

Керик каже, що громадян України до пошуку праці у Польщі підштовхує теперішня економічна скрута. «Навіть невисока польська зарплатня у перерахунку на гривні – це немалі гроші для пересічного українця», – пояснює вона. За спостереженнями експерта, потік українських заробітчан до Польщі зменшиться, якщо економічна ситуація в Україні бодай трохи поліпшиться.

«Люди говорять, що вони їдуть за кордон не від доброго життя. Якби вони могли утримувати себе і свої сім’ї з української зарплатні, то не шукали б щастя у Польщі», – зазначила голова фонду «Наш вибір».

Варто працювати за фахом

Володимир Лихота – варшав’янин, родом із Херсона. Він – керівник фірми, яка займається працевлаштуванням громадян України у Польщі. Лихота звертає увагу на негативний аспект масової трудової міграції – багато українців на заробітках працюють не за своїм фахом, тож заробляють менше, ніж могли б.

В Україні вони були бухгалтерами, психологами, вчителями, а тут працюють десь на прибиранні, інженери працюють на сільськогосподарських фермах
Володимир Лихота

«Дуже часто працюють не за своїм фахом, який мали в Україні, нижче своїх кваліфікацій. Наприклад, в Україні вони були бухгалтерами, психологами, вчителями, а тут працюють десь на прибиранні, інженери працюють на сільськогосподарських фермах», – зауважує Володимир Лихота.

Він заохочує громадян України адаптувати у Польщі свої дипломи про освіту й працювати за спеціальністю. За його даними, у найближчі роки зацікавлення українців польським ринком праці тільки зростатиме. Тому, вважає Лихота, вкрай потрібна якась державн, чи міждержавна програма, яка допомагала б потенційним заробітчанам зорієнтуватися на польському ринку праці, а також уникати різноманітних неприємних ситуацій.

Експерт застерігає українців від користування послугами посередників, які пропонують працевлаштування у Польщі за гроші. Лихота наголошує, що згідно з польським законодавством, такі послуги повинні бути безкоштовними, адже посередник отримує оплату від працедавця для якого шукає працівника.

«Якщо ви натрапите в інтернеті на оголошення про працевлаштування у Польщі, то з’ясуйте, чи цей посередник є в так званому переліку KRAZ, тобто польському національному реєстрі агентств працевлаштування», – радить експерт.

За його словами, у Польщі є сотні солідних організацій, які допомагають легально і безкоштовно знайти роботу, тож не варто користуватися послугами крутіїв. Лихота звертає увагу на прикрий факт – найчастіше пройдисвітами, які беруть плату за працевлаштувати у Польщі, є так звані посередники з України.

Польща очима працівників із України

Обкладинка роману Барбари Космовської «Українка»
Обкладинка роману Барбари Космовської «Українка»

Масова трудова міграція з України до Польщі стала настільки помітним явищем, що нею зацікавилася польська масова культура. Про українських заробітчан пишуть репортажі і повісті, знімають телесюжети. Скажімо, письменниця Барбара Космовська написала роман «Українка» про хатню робітницю, яка за фахом – віолончелістка. Книжка допомагає польському читачеві подивитися на свою країну очима сусідів.

У 2015-му Польське громадське телебачення реалізувало телесеріал «Дівчата зі Львова» – про пригоди українських заробітчанок, які шукають добробуту та особистого щастя у Польщі. Цей телелесеріал став найпопулярнішою польською «мильною» оперою 2015 року. Його творці вже оголосили, що художній фільм матиме продовження. Втім, далеко не всі заробітчанки з України захоплені «Дівчатами зі Львова». Мовляв, серіал віддзеркалює стереотипні уявлення поляків про українців. У свою чергу авторський колектив популярного фільму твердить, що «Дівчата зі Львова» не ідеалізують польського суспільства, показують його болячки і проблеми, зокрема через відтворення на екрані ставлення польських працедавців до працівників із України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG