Доступність посилання

ТОП новини

Сили спецоперацій стали заручником міжособистісного конфлікту


Якби в Україні вчасно сформували сили спецоперацій, то конфлікту на Донбасі могло б не бути – полковник Серветник

Київ – За офіційно непідтвердженою інформацією, новим командувачем Сил спеціальних операцій Збройних сил України призначений генерал-майор Ігор Луньов, який досі обіймав посаду першого заступника начальника високомобільних десантних військ. Натомість чинний командувач Сил спецоперацій – полковник Сергій Кривонос – став його першим заступником. Напередодні ЗМІ писали про конфлікт між начальником Генштабу генералом Віктором Муженком та полковником Сергієм Кривоносом, через який створення Сил спецоперацій фактично було паралізовано.

Про ситуацію довкола Сил спеціальних операцій та їх значення для обороноздатності України, Радіо Свобода розповів полковник запасу Юрій Серветник, який очолював Управління спецоперацій Генштабу у 2007-2012 роках.

Сили спецоперацій стали заручником міжособистісного конфлікту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Юрій Серветник
Юрій Серветник

– Наскільки відомо, керівника Сил спецоперацій мали призначити ще 28 грудня. Проте досі про це призначення не повідомили. Чим така невизначеність зумовлена?

– Чому не відбувається призначення? По-моєму, це пов’язано із певною боротьбою. Думаю, точка зору начальника Генштабу бореться із іншими точками зору, які із ним не зовсім згодні.

– А між ким тут існує незгода?

Незгода існує між начальником Генерального штабу і тими людьми, які біля нього. А з іншого боку – це люди із частин та з органів управління, які підтримують Кривоноса

– Із того, що я бачу і розумію, незгода існує між начальником Генерального штабу і тими людьми, які біля нього і підтримують його точку зору. А з іншого боку – це люди із частин та з органів управління, які підтримують Кривоноса, а також, до певної міри, громадськість, яка піднялася на його захист.

– Це конфлікт особистостей чи різних концепцій?

Немає тут боротьби концепцій. Бо для всіх, хто в темі, зрозуміло – яким критеріям повинні відповідати ці сили. Сутність конфлікту в міжособистісному плані

– Немає тут боротьби концепцій. Бо для всіх, хто в темі, зрозуміло – яким критеріям повинні відповідати ці сили. Відмінності можуть бути лише в деталях. Мені здається, що сутність конфлікту в міжособистісному плані.

– Тобто, це персональний конфлікт радше?

– Мені здається, що так.

– Як би Ви могли охарактеризувати претендентів на цю посаду: генерал-майора Ігоря Луньова та полковника Сергія Кривоноса?

– Мені б не хотілося переходити на особистості, бо я конкурента пана Кривоноса просто не знаю. Тому не можу нічого про нього сказати: ні доброго, ні поганого. Те, що я чув про цю людину, то чув лише позитивне.

– А як би Ви охарактеризували стан, в якому зараз перебувають Сили спецоперацій?

– Сили спеціальних операцій у нас не сформовані. Звичайно, є певні підрозділи у Збройних силах, які, скажімо так, частково асоціюються із Силами спеціальних операцій. Але вони жодним чином на сьогодні не відповідають тим критеріям, яким повинні відповідати сили спеціальних операцій.

– Як це впливає на ситуацію, зокрема, на перебіг конфлікту на Донбасі?

– Якби було виконано те, що в 2007 році затіяв Анатолій Гриценко, який на посаді міністра оборони першим намагався створити Сили спецоперацій – якби воно було доведено до логічного кінця – то, цілком можливо, конфлікту на Донбасі у нас не було, або він був би не в такій формі.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG