Доступність посилання

ТОП новини

Чому Заходу не по грошах економити на Україні?


@Shutterstock
@Shutterstock

Екс-посол США Стівен Пайфер вважає, що у разі провалу України Заходу доведеться витратити десятки мільярдів доларів

США та Європа мають бути готовими надати Україні додатково до 10-ти мільярдів доларів допомоги у 2016-му році. З такою головною тезою опублікували статтю у впливовому американському виданні The New York Times колишні посли США в Україні Стівен Пайфер, Джон Гербст та Вільям Тейлор. «Це внесок у колективну безпеку Європи. Якщо українська економіка впаде – кремлівська агресія обійдеться Європі набагато дорожче», – пояснив «Голосу Америки» позицію американських дипломатів Стівен Пайфер.

Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

«Кошти, надані цього року головним чином від МВФ, також від США і Євросоюзу, на мою думку, не дали Україні впасти у фінансову прірву. Але ми у статті доводимо, що США та Європа повинні бути готові надати додаткових від 5-ти до 10-ти мільярдів доларів, які би створили Україні буфер для того, щоб вона могла пришвидшити свої реформи, – каже Стівен Пайфер. – Про таку цифру говорять люди, які розглядали це питання. Зокрема, колишній міністр фінансів США Ларі Саммерс, який був в Україні у вересні. Саме він говорив про потрібність західної допомоги на суму від 5-ти до 7-ми мільярдів. Також подібні цифри називав економіст Андерс Аслунд».

Андерс Аслунд
Андерс Аслунд

Андерс Аслунд у коментарі «Голосу Америки» сказав, що Україні знадобиться не менше 20-ти мільярдів доларів допомоги. Підтримати Україну потрібно не лише кредитами, але й так, щоб країна не накопичувала борги: грантами, прямими бюджетними вливаннями, додав Стівен Пайфер. У Вашингтоні та європейських столицях повинні усвідомити – кредитування лише відстрочить кризу. На кону стоїть немало-небагато, а глобальний порядок, який базується на принципі верховенства права.

Багато українців можуть вирішити, що їм час рятуватися на Заході
Стівен Пайфер

«Я вважаю, що це буде важко. Бюджети зараз обмежують і в США, і в Європі. Отже, переконувати буде нелегко. Але я сподіваюся, що коли американський та європейські уряди розглядатимуть це, то також братимуть до уваги можливу ціну економічного провалу в Україні, – каже Стівен Пайфер. – У такому випадку мова може йти не про 5 чи 10 мільярдів доларів, а про десятки мільярдів. Тоді багато українців можуть вирішити, що їм час рятуватися на Заході».

Захід повинен не сліпо давати гроші Україні, а зробити допомогу залежною від реформ, які пообіцяв провести український уряд. Насамперед у частині подолання корупції, переконує Стівен Пайфер. США підтримують не конкретні особистості, а дієвий уряд, наголосив дипломат і додав: сьогодні у Вашингтоні не всі задоволені тим, як відбуваються реформи в Україні.

Якщо український уряд зробить більше, то підтримка на Заході зміцниться
Стівен Пайфер

«Тут, у Вашингтоні, дехто дивиться на це, як на ситуацію зі склянкою: або напівпорожньою, або напівповною. Насамперед є визнання, що Україна у надзвичайно складних умовах. І коли враховувати конфлікт з Росією, і в питанні економічних реформ, і в питаннях зміцнення демократичних механізмів – роботи ще багато, – зауважує Стівен Пайфер. – Також є визнання, що Україна справді зробила деякі важливі кроки. Але є також ті, хто хоче бачити склянку заповненою хоча би на три чверті».

«Якщо український уряд зробить більше, то підтримка на Заході зміцниться. Якщо на Заході складеться відчуття, що уряд не здатен боротися з тими проблемами так, як треба, тоді підтримка може руйнуватися. Це було би погано для України, і я би сказав, що це погано для інтересів США та ЄС, які зацікавлені у більш стабільній та безпечній Європі», – сказав Стівен Пайфер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG