Доступність посилання

ТОП новини

На Одещині з’являться нові лікарі, яких набиратимуть за прикладом нової поліції


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В рамках реформування системи охорони здоров’я Одеській області розвиватимуть сімейну медицину та нададуть лікарням більше незалежності

Представники Одеської облдержадміністрації разом із експертами презентували стратегію реформи галузі охорони здоров’я області. Втілювати стратегію збираються наступного року. За планами представників команди Міхеїла Саакашвілі, на Одещині з’являться сімейні лікарі, які працюватимуть за контрактом, клініки перетворять на автономніші установи, а державні закупівлі ліків стануть прозорішими. За словами ініціаторів нововведень, головна мета – покращення якості та доступності медицини не лише в області, а й в усій країні. Натомість деякі активісти не виключають, що розрекламована облдержадміністрацією ініціатива може виявитися піаром.

ЗАВАНТАЖИТИ

Реформою сфери охорони здоров’я на Одещині опікується Марія Гайдар зі своїми колегами. На думку радниці Міхеїла Саакашвілі, сфера медичних послуг в Україні зберігає багато елементів з радянської епохи, яких час позбутися.

Марія Гайдар
Марія Гайдар

Разом з експертами та активістами громадських та благодійних організацій була створена стратегія, що передбачає сучасні зміни ключових етапів отримання медичної допомоги. Одним з перших таких кроків стало оприлюднення на спеціальному сайті списків ліків, які люди можуть отримати безкоштовно у різних медичних закладах регіону. За словами Гайдар, така публічність перешкоджатиме корупції у галузі охорони здоров’я, яка інколи може по-справжньому вбивати людей.

Також у рамках реформування медичної галузі вже у 2016 році в Одесі стартує набір сімейних лікарів нового зразка, які мають стати ефективною первинною ланкою у наданні медичної допомоги. Програма реалізовується із залученням міжнародних донорів.

За конкурсом буде відібрано людей, які хочуть здобути нову освіту та стати новим лікарем-терапевтом
Марія Гайдар

«За принципом нової поліції за конкурсом буде відібрано людей, які хочуть здобути нову освіту та стати новим лікарем-терапевтом та бути готовим працювати вже за іншими принципами», – говорить Марія Гайдар.

Кількамісячне навчання трьох десятків таких медиків почнеться вже на початку року. Працювати з ними будуть у тому числі і закордонні фахівці.

«Унікальні для України нововведення»

Реалізацію стратегії реформування медицини координують представники команди благодійного фонду «Пацієнти України». Представниця організації Інна Бойко вважає, що такі нововведення на Одещині стали реальними через політичну волю обласної влади. Деякі з новаторських реформ будуть реалізовані тут уперше в Україні.

Нові лікарі сімейної практики будуть приватними підприємцями з власними кабінетами. Вони будуть працювати у доступності до пацієнта
Інна Бойко

«Нові лікарі сімейної практики будуть приватними підприємцями з власними кабінетами. Вони будуть працювати у доступності до пацієнта. Це буде лікар, який видаватиме базові довідки, за якими ми зараз ходимо в мільйон кабінетів по різних поліклініках. Також цей лікар буде забезпечувати пацієнта базовими безкоштовними ліками», – розповідає представниця фонду «Пацієнти України».

Ці медики будуть укладати контракт зі спеціальними агенціями. Адже реформа передбачає створення сучасних установ на противагу радянським департаментам з великим штатом працівників. Як стверджує голова Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної держадміністрації Тетяна Ляпчук, її підрозділ як такий залишиться. Проте там буде працювати мінімальна кількість людей, які будуть ухвалювати рішення, розроблені агенцією.

«Якщо це перетвориться у чергову піар-вітрину, то мовчати ніхто не буде»

Громадський активіст та волонтер Павло Поламарчук розповідає, що впровадження таких сімейних лікарів нового зразка вже називають «піар-вітриною». Активіст стверджує, що громадськість буде уважно стежити за втіленням реформи.

Є лікарі, яких діюча корупційна система теж не влаштовує. Більшість лікарів досить адекватні люди
Павло Поламарчук

«Якщо це перетвориться у чергову піар-вітрину, то мовчати ніхто не буде. Крім того, є лікарі, яких діюча корупційна система теж не влаштовує. Більшість лікарів досить адекватні люди», – говорить Поламарчук.

За обіцянкою представників команди Саакашвілі, наступного року мешканці Одещини відчують перші результати впровадження нових підходів у медицині, що стане прикладом і для інших регіонів України. Натомість деякі експерти зазначали з приводу ініціатив Саакашвілі, що реформи у ключових сферах держави треба починати з Києва, бо перетворення в окремо взятій області не можуть привести до змін основних «правил гри» в Україні в цілому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG