Доступність посилання

ТОП новини

2015-й – рік волонтерської допомоги Латвії Україні


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Латвійка Ірина Чжоу отримала звання «Гордість Латвії» за проект реабілітації українських дітей в прийомних латвійських сім’ях

Рига – Рік волонтерської допомоги Україні в Латвії був дуже насиченим. Латвійці допомагають у лікуванні поранених українських військових, готують і передають гуманітарні вантажі для постраждалих від російської агресії на сході України, а також медикаменти та екіпірування українській армії. Значна допомога надається українським дітям. Зокрема, на благодійну акцію «Діти війни», реабілітацію у Латвії українських дітей, було пожертвувано майже 90 тисяч євро. Також у рамках соціального проекту «Від сім’ї до сім’ї» цього року 112 дітей із зони бойових дій на сході України проживали у прийомних родинах у Латвії.

Ініціатор проекту, член правління альянсу «Латвія без сиріт» Ірина Чжоу хоче, щоб українські діти побачили світ без війни. Благодійна діяльність латвійки високо оцінена – вона стала лауреатом премії «Гордість Латвії» у 2015 році.

Ірина Чжоу зазначила Радіо Свобода, що найбільше задоволення отримує від того, що після перебування у Латвії діти з постраждалих від війни регіонів України починають усвідомлювати, що вони не жертви, а ті, хто будуватиме майбутнє своєї країни.

Діти побачили модель нормального життя. Більшість з них, повертаючись додому в Україну надихають своїх батьків на дії
Ірина Чжоу

«Я бачу у цьому велику користь для дітей. У них з’являється стимул, є взірець, до якого слід прагнути. Діти побачили модель нормального життя. Більшість з них, повертаючись додому в Україну надихають своїх батьків на дії. Безумовно, ця поїздка не змінить якось радикально їхнє життя, але вона стане ще одним насіннячком, яке з часом проросте і в будь-якому разі дасть свої плоди», вважає Ірина Чжоу.

Мовних проблем у Латвії для українських дітей не існує

Починалося все з того, що Ірина разом з чоловіком вирішили взяти на проживання до себе дитину з зони АТО, але потім усвідомили, що допомога потрібна багатьом українським дітям. Знайшли партнера в Україні – альянс «Україна без сиріт», який знаходить для поїздки до Латвії дітей, що насправді постраждали від агресії на сході України.

Ірина та її однодумці шукають у Латвії прийомні сім’ї для українських дітей. Вже понад шістдесят латвійських родин взяли участь у цьому проекті. За українськими дітлахами доглядають, як за власними дітьми. І не існує проблеми, якою мовою спілкуватися.

«До нас ставляться чудово, проживаю в одній латиській сім’ї, де є п’ять синів, з них тільки декілька володіють російською, а молодші спілкуються лише латиською чи англійською. Ми в цій родині живемо ще з одним хлопчиком з групи, так ось за місяць ми тут англійську мову вивчили на три місяці наперед», – розповів Радіо Свобода 11-річний Олексій Ткаченко з Донецька.

За словами Ірини Чжоу, у Латвії вже побувало сім груп українських дітей, як правило, по п’ятнадцять дітей шкільного віку у кожній. Упродовж місяця українські діти знайомляться з природою, історією та культурою Латвії. Програма дозвілля дуже насичена.

Діти хочуть миру в Україні і… ще більше солодощів

Загалом, якщо говорити про всю команду, яка брала участь у цьому проекті – це 230 осіб
Ірина Чжоу

Допомагають в організації реабілітації та дозвілля для українських дітей латвійські організацій, посольства України і Латвії, а також українські товариства Латвії.

«Загалом, якщо говорити про всю команду, яка брала участь у цьому проекті, то я нещодавно підрахувала – це 230 осіб», – каже Ірина Чжоу.

Арина Стеценко приїхала до Риги з Луганської області, Ліза Черепніна з Донецької. Дівчатка знають, що таке війна і як важко бути переселенцем. Місяць дівчатка проживатимуть в латвійських родинах, новорічні і різдвяні свята дітлахи також проведуть у Латвії.

Радіо Свобода поспілкувалося з дівчатками під час святкування Дня Святого Миколая, куди українських дітей з зони АТО запросили і подарували їм подаруночки ризькі парафіяни Української греко-католицька церкви та українські дипломати.

Для Лізи Черпніної кращим різдвяним подарунком є мир в Україні, але не відмовиться дівчинка і від солодощів. «Хочу ще більше цукерок», – поділилася дівчинка своїм бажанням з Радіо Свобода.

«Не маю права відбирати дітей за політичною ознакою»

Альянс «Латвія без сиріт» – організація неполітична. За словами Ірини Чжоу, вони попереджають латвійські родини, які хочуть взяти українських дітей, щоб з їхнім приїздом до Латвії припинилися усі розмови про політику. Оскільки більшість прийомних родин, які беруть українських дітей, латиськомовні, то політичних розбіжностей не буває. Водночас, за словами Ірини Чжоу, були випадки, коли доводилось відмовляти.

«У мене було дві сім’ї, одна з яких сказала, що візьме лише проукраїнську дитину, інша – лише проросійську. Цим сім’ям мені довелось відмовити, оскільки я не маю права відбирати дітей за політичною думкою», – каже Ірина Чжоу.

Важко було відмовитися від звичної, улюбленої роботи, стабільної платні і почати займатися благодійною справою, каже Ірина Чжоу. Наразі її діяльність відзначили на високому рівні. Ірина Чжоу стала лауреатом премії «Гордість Латвії» в номінації «Людина людині». Проект «Гордість Латвії» вже 10 років організовують видання Diena та латвійський телеканал TV3, де нагороджують людей, які роблять добрі справи.

«Коли я вирішила йти цим шляхом, у мене було багато сумнів і страхів: як я залишу свою улюблену роботу і буду зовсім безкоштовно напружено працювати, інколи й ночами? Але отримавши нагороду «Гордість Латвії», я чітко для себе зрозуміла, що це знак від Бога, знак того, що мені ніколи не буде соромно за обраний мною шлях», – зазначає Ірина Чжоу.

«Хочеш побачити світ доброти – залучайся до благодійних проектів»

На її думку, якщо хтось хоче побачити світ доброти, світ чуйних людей, то слід залучатися до таких благодійних проектів.

У Латвії волонтерською допомогою Україні займаються наступні організації: SOS palidziba Ukrainas armijai («SOS допомога українській армії»), члени якої відправили на схід України вже дев’ять вантажів допомоги; «Фонд підтримки України», який за пожертвувані латвійцями кошти допомагає лікувати в Латвії поранених українських військовослужбовців.

Valtera protežu laboratorija, зокрема, очний протезист Валдіс Валтерс безкоштовно надає протези ока і робить операції протезування пораненим українським військовослужбовцям.

В рамках благодійного мистецького аукціону «Латвія за Україну. З мистецтвом за мир» відомі латвійські художники, майстри прикладного мистецтва і літератори пожертвували свої роботи. За кошти від аукціону придбали амуніцію та медикаменти для українських військових.

Збирають гуманітарну допомогу та медикаменти постраждалим від російської агресії в Україні й місцеві українські організації, зокрема Конгрес українців Латвії.

Ірина Чжоу та інші латвійські волонтери отримали за свою діяльність нагороди від посольства України в Латвії.


На цю ж тему:

13.01.2015
Латвійці навчають українських дітей знову посміхатися

У Латвії відпочивають діти українських військовослужбовців та постраждалі з зони АТО далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG