Доступність посилання

ТОП новини

Російського активіста хочуть ув'язнити за «Пам’ятку» про анексований Крим


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

«Звинувачення з'явилося після того, як «Товариство захисту прав споживачів» опублікувало «Пам'ятку» для споживачів про візити на окуповані території, тобто до Криму»

Євгенія Назарець

В останній тиждень 2015 року Мировий суд Москви повернув до прокуратури кримінальну справу, в якій голову російського «Товариства захисту прав споживачів» Михайла Аншакова звинувачують у приховуванні майна, описаного й арештованого. Сам фігурант справи вважає таке рішення суду закономірним, оскільки злочину немає. Сума так званих збитків ледь перевищує тисячу російських рублів, про місцезнаходження майна було відомо судовим приставам. На сфабрикованість звинувачення, за яким Аншакову може загрожувати понад два роки позбавлення волі, вказують й інші деталі. Зокрема те, що кримінальна справа з'явилася через кілька днів після того, як «Товариство захисту прав споживачів» застерегло росіян від візитів до анексованого Криму.

Для створення такої «Пам'ятки», розміщеної на сайті організації у червні 2015 року, були об'єктивні причини. З точки зору міжнародного права, Крим – це окупована територія, і операції з нерухомістю, великі покупки на його території і навіть просто перебування там були причинами проблем у кількох десятків росіян, які звернулися до захисників прав споживачів. Михайло Аншаков в інтерв'ю Радіо Свобода визнав, що його спроба висловитися на тему, яка в Росії заборонена, не знайшла розуміння у більшості російських споживачів, а влада розгорнула проти нього політичні переслідування.

Михайло Аншаков
Михайло Аншаков

Незважаючи на це, Михайло Аншаков не збирається припиняти просвітницьку та правозахисну діяльність. За його прогнозами, російські споживачі сьогодні вперто не хочуть помічати вплив політичних рішень на гаманці росіян і якість їхнього життя, в 2016 році (а може, і далі) чекають ще важчі часи.

Голова російського «Товариства захисту прав споживачів» розповідає, що справа, яку направили до суду, стосується нібито прихованих трьох предметів – блоку живлення 2001 року випуску, монітора 1999 року випуску і металевого ящика. Вони були описані чотири роки тому в одному з офісів організації, афілійованої з «Товариства захисту прав споживачів». Оціночна вартість цього, нібито прихованого, майна становить 1300 російських рублів. За словами Михайла Аншакова, ніякого приховування не було, адже це майно неушкоджене, було перевезене з одного офісу до іншого через закінчення терміну оренди, про що були повідомлені судові пристави. Інформація є і в матеріалах кримінальної справи.

Прокуратура, отримавши назад справу із суду, повинна усунути формальні порушення. «Хоча абсолютно незрозуміло, як вона їх усуне, – дивується Михайло Аншаков. – Там взагалі немає ніякого не те що складу злочину, а скоєння злочину немає. І що вони в прокуратурі зроблять, незрозуміло. Їм потрібно буде переписувати обвинувальний акт, і чи зможуть вони взагалі це зробити, невідомо». Якщо і зможуть, то станеться це вже в 2016 році, вважає обвинувачений.

«Є підстави вважати, що ця справа сфальсифікована, причому досить грубо. Коли дійде до розгляду по суті, ми будемо це доводити і будемо домагатися притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто сфальсифікував цю кримінальну справу», – резюмує Михайло Аншаков.

Абсурдність звинувачення очевидна. Воно виникло буквально через півтора-два тижні після того, як «Товариство захисту прав споживачів» опублікувало «Пам'ятку» для споживачів про відвідання ними окупованих територій, тобто Криму

– Абсурдність звинувачення очевидна – для мене, для мого адвоката, для тих, хто вивчав матеріали цієї кримінальної справи, я їх викладав в соцмережі. Воно виникло буквально через півтора-два тижні після того, як «Товариство захисту прав споживачів» опублікувало «Пам'ятку» для споживачів про відвідування ними окупованих територій, тобто Криму. Ця «Пам'ятка» викликала великий суспільний резонанс. Буквально наступного дня висловився президент Російської Федерації пан Путін. На засіданні російської так званої Громадської палати він сказав, що наша організація, за його відомостями, нібито є «іноземним агентом» і обслуговує інтереси іноземних держав. Путіна, очевидно, дезінформували його помічники. «Іноземним агентом» ми не є.

– Якого покарання вимагає прокуратура?

– Судовий розгляд ще не дійшов до цієї стадії. Але в 312 статті 1 частині передбачено до двох років позбавлення волі. Окрім того, у мене ще є не погашена судимість за наклеп на фонд храму Христа Спасителя. Мене засудили у зв'язку з тим, що я назвав цей комплекс бізнес-центром, де існує 46 комерційних фірм. Насправді, ці відомості підтверджені документально, до суду всі ці документи були надані.

– Тією «Пам’яткою» Ви хотіли саме застерегти громадян чи це був політичний крок – показати, що насправді означає «приєднання» Криму?

Найбільший резонанс викликала наша думка з приводу поїздок до Криму через наявність в українському законодавстві адміністративної та кримінальної відповідальності за несанкціоноване відвідування окупованих територій

– Обидва мотиви вплинули на наше рішення опублікувати цю «Пам’ятку». По-перше, дійсно, були скарги і запити від споживачів, які намагалися у нас проконсультуватися з приводу різних ситуацій, що виникають з поїздками до Криму, з придбанням там нерухомості, купівлі складної побутової техніки… Ми роз'яснюємо споживачам, як вирішити подібні проблеми. Але найбільший резонанс, звичайно, викликала наша думка з приводу поїздок до Криму через наявність в українському законодавстві адміністративної та кримінальної відповідальності за несанкціоноване відвідування окупованих територій.

Крім того, ми дали оцінку правового статусу Криму. З точки зору норм і принципів міжнародного права, наразі Крим – саме окупована територія, адже Російська Федерація не отримувала згоди України на передачу цієї території Росії

Ми не сказали нічого нового, що було б невідомо. Але в Росії ця тема жорстко табуйована. Крім того, ми дали оцінку правового статусу Криму. З точки зору норм і принципів міжнародного права, наразі Крим – саме окупована територія, адже Російська Федерація не отримувала згоди України (яка потрібна за законодавством і російським, і міжнародним) на передачу цієї території Росії. А без згоди України, відповідно до російського законодавства, російською Конституцією, приєднувати інші території не можна. І референдум не є підставою, тому що він був постановочний і фальшивий, адже Крим не мав необхідної суб'єктності.

Наша мета була пояснити широкій громадськості, що Крим ніяк не може вважатися територією Російської Федерації

На момент написання «Пам'ятки» вже було відомо приблизно про 90 кримінальних справ, порушених в Україні щодо російських громадян. Тому ми попереджаємо, це небезпека цілком реальна. Звичайно, наша мета була пояснити широкій громадськості, що Крим ніяк не може вважатися територією Російської Федерації. З точки зору і міжнародного права, і навіть російського законодавства, це дійсно окупована територія. І це, звичайно, для багатьох росіян стало одкровенням, оскільки ця тема була під забороною. «Пам'ятка» викликала великий резонанс. Причому не тільки в соціальних мережах та ЗМІ…

– За все те, що Ви намагаєтеся розповісти споживачам, влада готова Вас оголосити ворогом держави. Ви для себе особисто який прогноз на 2016 рік маєте?

– Їхати я нікуди не планую. Я вважаю, що несу певну відповідальність за те, що відбувається в країні. І намагаюся щось зробити, і відповідальність несу. Звісно, ми будемо боротися, будемо відстоювати нашу позицію. Складно передбачити, що буде далі. Ситуація, звичайно, розвивається не найсприятливішим чином, проте будемо боротися всіма доступними способами.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG