Доступність посилання

ТОП новини

Ні миру, ні війни: що чекає Донбас у 2016 році?


«Нормандська четвірка»: лідери України, Франції, Німеччини і Росії під час зустрічі у Мінську, 11 лютого 2015 року
«Нормандська четвірка»: лідери України, Франції, Німеччини і Росії під час зустрічі у Мінську, 11 лютого 2015 року

Мешканці окупованих територій розчаровані в сепаратистах, які не можуть нормалізувати життя

У передостанній день 2015 року лідери України, Росії, Франції та Німеччини домовилися подовжити дію мінських домовленостей на 2016 рік. Ескалація конфлікту на Донбасі зараз малоймовірна. Адже в цьому наразі не зацікавлені обидві ворогуючі сторони. Проте перспективи для мирного врегулювання також виглядають непевно. Відтак експерти схиляються до думки, що окупована частина Донбасу скоріш за все залишатиметься в сірій зоні між Україною та Росією.

У ході телефонної розмови Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд та Ангела Меркель домовилися продовжити особисті контакти керівників чотирьох країн задля реалізації «мінських домовленостей». Таке рішення свідчить про те, що лідери чотирьох держав не знайшли шляху розв’язання конфлікту на Донбасі, а тому фактично вирішили його заморозити.

Очікувати, що там наступить перемир’я наразі немає підстав. Цей конфлікт довготривалий
Олексій Мельник

Україна не хоче загострення конфлікту, а Росія прагне, аби Захід послабив санкції – тому також у цьому зацікавлена. Тож, є підстави сподіватися на деескалацію. Інша справа, що мінські домовленості не можуть бути надійним підґрунтям для остаточного мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Вже маючи досвід того, до чого призвели «Мінськ-1» і «Мінськ-2», можна зробити висновок, що нічого на краще не зміниться. Очікувати, що там наступить перемир’я наразі немає підстав. Цей конфлікт довготривалий», – каже експерт з питань безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Сепаратисти прагнуть виборів

На окупованій частині Донбасу сподіваються, що ескалації конфлікту не станеться. Навпаки, заступник голови так званої Народної ради «ЛНР» Владислав Дейнего в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що домовленість лідерів держав «нормандської четвірки» дає для цього підстави.

«Сподіваюся, до завдання припинити вогонь повністю українська сторона із розумінням поставиться», – зазначає він.

Вибори відбудуться у будь-якому разі. Інше питання – коли?
Владислав Дейнего

Позиція європейських держав сприяє припиненню вогню, відповідальність за який сторони конфлікту покладають одна на одну. Проте перспектив для подальшого врегулювання наразі не видно. Зокрема, президент Петро Порошенко наполягає на необхідності скасувати «псевдовибори», які призначили проросійські бойовики. За його словами, вибори на Донбасі мають відбутися за участі українських партій, українських ЗМІ, Центральної виборчої комісії та міжнародних спостерігачів. Натомість речники сепаратистів наголошують, що не збираються відмовлятися від своїх задумів.

«Вибори відбудуться у будь-якому разі. Інше питання – коли? Тут можливі різні рішення. Але вони відбудуться – хоче цього Україна чи не хоче», – наголошує Владислав Дейнего.

«Перевертні» зі старих еліт шукають порозуміння

Утім, лідери сепаратистів вже неодноразово змінювали свою позицію. Вони не виступають самостійною стороною в цьому процесі. За таких умов більше важить позиція Кремля та настрої місцевого населення, яке останнім часом дедалі більше висловлює невдоволення. Адже вони переконалося, що до складу Росії Донбас не взяли, а сепаратисти не можуть відновити нормальне життя в регіоні.

«Більше року ні в Луганську, ні в Донецьку майже немає бойових дій. Росія постійно постачає на ці території гуманітарну допомогу, гроші і пальне. Але населення живе в дуже складних умовах. І навіть якісних продуктів бракує», – каже редактор проекту «Донбас. Реалії» на Радіо Свобода Андрій Діхтяренко.

Зараз регіонали дуже сильно інфільтрували верхівку так званих «ЛНР» і «ДНР». І м’який поворот до України може відбутися саме завдяки цим «перевертням»
Андрій Діхтяренко

За таких умов є перспективи для подальшого мирного врегулювання – особливо, якщо сторони конфлікту підуть на взаємні поступки. У мирному врегулюванні також зацікавлені колишні регіонали. Хоча ставлення до них по обидва боки лінії розмежування здебільшого критичне, проте старі еліти зберігають і навіть посилюють вплив на місцях.

«Це така собі прокладка між українською стороною і сепаратистами. Зараз регіонали дуже сильно інфільтрували верхівку так званих «ЛНР» і «ДНР». І м’який поворот до України може відбутися саме завдяки цим «перевертням». Не хочу давати оцінки – добре це чи погано», – розповідає Андрій Діхтяренко.

Проте не менш вірогідним виглядає заморожування конфлікту та подальше перетворення Донбасу на підконтрольну Росії сіру зону на зразок Придністров’я. Адже остаточне рішення ухвалюють не в Луганську і не в Донецьку, а в Москві.

На цю ж тему:

30.12.2015
Після Нового року будуть звинувачення, що це Україна не виконує «Мінськ» – Філіпчук

Нормандська четвірка в середу проводить телефонні переговори. Що буде далі з мінськими угодами? далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG