Доступність посилання

ТОП новини

Остаточне розлучення України та Росії (світова преса)


«У 2016 році відокремлення буде більш-менш завершене. І хоча на обох близнюків чекає невеселе майбутнє, однак Україна має кращі перспективи»

Агентство Bloomberg пише, що події двох останніх років призвели до остаточного розлучення України та Росії в політичному та економічному плані, і що в України підстав для оптимізму більше, ніж в її північного сусіда. Також пишуть про нову руйнацію лінії електропередачі, якою струм з материкової України подавався до анексованого Криму. І в Україні почалася дискусія щодо того, коли святкувати Різдво – 25 грудня чи 7 січня, чи, можливо, святкувати двічі.

Оглядач агентства Bloomberg Леонід Бершидський пише про остаточне розлучення України та Росії.

В своїй авторській колонці Бершидський зазначає, що дві крани більшу частину своєї пострадянської історії були, як близнюки, але впродовж останніх двох років відбулася політична і економічна «операція відокремлення».

«Ймовірно, у 2016 році вона буде більш-менш завершена. І хоча на обох близнюків чекає невеселе майбутнє, однак слабший – Україна – має кращі перспективи в певному сенсі», – зазначає автор.

З часу проголошення незалежності у серпні 1991 року Україна намагалася збудувати ідентичність, яка відокремила б її від Росії, а колишній президент України Леонід Кучма навіть написав книгу «Україна – не Росія», йдеться в статті.

«На практиці ж, одначе, Україна наслідувала свого більшого сусіда навіть в провалі періоду вестернізації між 2005 та 2010 роками. Вона успадкувала ту ж саму основу своєї правничої системи та урядування – радянську бюрократію – і навіть реформаторські спроби часто копіювали кроки Москви», – зазначає Бершидський.

«В економічному плані Україна залишалася колонією Росії», – пише автор і додає, що в 2013 році товарообіг України з Росією був на рівні 31,8 мільярда доларів, що становило 28 відсотків усього товарообігу країни. Для Москви Україна не була важливою, а в економічному плані Україна була лише п’ятим торговельним партнером Росії і на Україну припадало п’ять відсотків російського товарообігу.

В 2013 році – останньому році перед війною – 6,1 мільйона українців відвідали Росію, дві третини з яких поїхали працювати. Лише Польщу того року відвідало більше українців.

«Російські правителі звикли до цього. Навіть цього року російський президент Володимир Путін говорив, що «росіяни та українці є одним народом». Але це більше не відповідає дійсності. За останні два роки після української Революції гідності, анексії Росією Криму та підтримки Росією сепаратистів на сході України, мав місце, ймовірно, найбільший розрив між сусідніми і тісно пов’язаними країнами в історії після Другої світової війни», – пише Бершидський на сайті Bloomberg.

Він зазначає, що у 2014 році лише 4,6 мільйона українців відвідали Росію – це менше двох третин від кількості українців, які побували в Польщі. Окрім цього, Росія ввела жорсткіші правила перебування українців на невизначений термін, а з минулого літа немає прямих авіарейсів між двома країнами. Крім цього, починаючи з середини 2016 року, українці зможуть без віз подорожувати до Євросоюзу, що зробить Європу набагато популярнішою серед українських туристів.

Автор також пише, що Україна вже досягла економічного дна і починає одужувати, а Росія і російська економіка і далі падає. Економісти кажуть, що в Україні у 2016 році буде зростання на 1,2 відсотка, а в Росії буде падіння на 0,2 відсотка. Автор зазначає, що в Росії дна ще не видно, а влада не має ідей, як зцілити економіку. «Ізоляція та репресії будуть ключовими словами в 2016 році, а терпіння росіян буде випробовуватися падінням споживчих можливостей, до яких вони вже звикли раніше», – пише Бершидський.

«І хоча Росія залишатиметься більш заможною і сильнішою країною, ніж Україна в 2016 році, Україна буде на відносному підйомі, навіть коли не впорається з розповсюдженою корупцією та некомпетентним урядуванням. Україна все ще має підтримку МВФ, а скасування віз на поїздки до Європи підніме дух українців, пише Бершидський на сайті агентства Bloomberg.

Крим знову залишився без світла після того, як припинилися поставки електроенергії з України, повідомляє сайт британської телерадіомовної корпорації ВВС.

В статі йдеться, що припинення постачання електроенергії на анексований півострів сталося через кілька тижнів після того, як були зруйновані лінії електропостачання на Півдні України антиросійськими активістами.

Компанія «Укренерго» повідомила, що нині лінії електропостачання знову було зруйновано і триває слідство у цій справі.

Росія анексувала Крим, але півострів переважно залежить від української електроенергії, нагадує стаття.

«Нинішнє пошкодження не є таким серйозним, як в листопаді», – зауважує ВВС.

Тоді було пошкоджено ЛЕП на лінії Каховка-Титан і ремонт тривав аж два тижні, у цей час без світла сиділи два мільйони жителів Криму.

Донедавна Україна постачала 70 відсотків електроенергії Криму, але нині Росія намагається збільшити власні поставки на півострів. Нині дві лінії в Керченській протоці постачають 400 мегават електроенергії з Росії, але з травня 2016 року ці обсяги зростуть.

ВВС зазначає, що контракт між «Укренерго» та Кримом закінчується 31 грудня, але немає жодних ознак наразі щодо його продовження в 2016 році.

«Я прошу народ Криму не хвилюватися. Кримська «влада» тримає ситуацію під повним контролем», – заявив російський «лідер» Криму Сергій Аксьонов, якого цитує ВВС.

Речник «Укренерго» Зиновій Буцьо зі свого боку сказав, що ЛЕП була зруйнована в 20 кілометрах від Каховки в Херсонській області, нині фахівці з’ясовують, скільки часу знадобиться на ремонтні роботи.

Кримсько-татарський активіст Ленур Іслямов припустив, що ЛЕП було зруйновано поривами сильного вітру і заперечив, що до інциденту причетні кримські татари, пише ВВС.

«Україна дискутує, чи святкувати Різдво двічі» – це заголовок статі агентства Reuters.

Україна святкує Різдво 7 січня, відповідно до православного (Юліанського) календаря, але в країні триває обговорення, чи варто святкувати його 25 грудня, що б зблизило Україну із Західною Європою.

Дискусія, яка є частиною ширшого пошуку національної ідентичності на тлі погіршення відносин з Росією, може різко поділити громадську думку. Також ВВС пише, що в Україні є конкуренція між українськими та російськими православними, які мають окремі церкви.

«Після анексії Росією Криму та заколоту прокремлівських сепаратистів на сході країни деякі українці почали замислюватись над історично тісними культурними зв’язками з Росією», – зазначає ВВС.

Активісти подали дві електронні петиції щодо святкування Різдва 25 грудня на офіційному президентському сайті. Нині 25 грудня – звичайний робочий день в Україні.

«Якщо вони здобудуть потрібну підтримку, тоді президент Петро Порошенко має розглянути це питання, але остаточне слово буде за українським парламентом», – йдеться в статті.

Секретар РНБО Олександр Турчинов підтримав ідею, заявивши, що можна святкувати Різдво двічі – і 25 грудня, і 7 січня.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG