Доступність посилання

ТОП новини

Чи отримають кримчани електроенергію в обмін на визнання Путіним, що Крим – це Україна?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Те, що знову перервалося енергопостачання до Криму – «це такий собі голос Божий, сигнал для уряду» – Іслямов

Енергопостачання окупованого Криму з материкової України перервалося через підрив електроопори, повідомили 31 грудня у Національній поліції України та в Міністерстві палива й енергетики. В результаті у Криму зросла тривалість віялових відключень. У компанії «Укренерго», яка опікується мережами, планують полагодити лінію у найближчі дні. Але ні енергетики, ні уряд не повідомляють, чи поновиться енергопостачання Криму 1 січня, після завершення контракту. Експерти та частина депутатів очікують, що енергоблокада півострова, невизнана державою, триватиме й надалі, якщо українська і російська влада не дійдуть чіткого компромісу щодо енергозабезпечення Криму.

Електропостачання анексованого Криму з материкової України припинилося у ніч на 31 грудня через підрив електроопори, повідомило управління Національної поліції в Херсонській області.

«За попередніми висновками експертів вибухотехнічної служби, опору пошкоджено внаслідок вибуху», – мовиться у повідомленні. У Національній поліції додають, що цей інцидент внесли до реєстру досудових розслідувань, і що повалену опору про всяк випадок взяли під охорону.

Увечері 30 грудня єдина діюча лінія електропередач, що йде до Криму, аварійно вимкнулася, заявив керівник управління інформполітики компанії «Укренерго» Зиновій Буцьо.

«Спрацював релейний захист, лінія вимкнена. Повторне ввімкнення – було невдалим. Обхід, який працівники елетромереж зробили вночі, виявив повалену опору. Характер пошкодження уточнюється», – зазначив енергетик.

Зиновій Буцьо додає, що йому невідомо про те, що вони мають припиняти чи, навпаки, продовжувати електропостачання окупованого півострова з 1 січня, коли спливає термін дії українсько-російського контракту щодо енергозабезпечення півострова.

В «Укренерго» не виключають, що ремонт може затягтися, і що лінія «Каховська-Титан», яка постраждала, відновить роботу після нового року.

Кримчани у соцмережах повідомляють, що після аварійного відключення електроенергії з українського боку 30 грудня зникло світло у багатьох населених пунктах.


Енергопостачання Криму залежатиме від непублічних домовленостей влади і від дій активістів – Луценко

Координатор громадської блокади Криму Ленур Іслямов заявив, що активісти блокади непричетні до відключення лінії електропередач. Більше того, він поставив під сумнів сам факт падіння опор.

Це був такий собі голос Божий, сигнал для «Укренерго», для уряду
Ленур Іслямов

«Те, що ми зараз бачимо на відстань 15 кілометрів в усі боки (з адміністративного кордону з Кримом) – що всі опори стоять. Тож вночі це було не падіння, а відключення через коротке замикання. Це був такий собі голос Божий, сигнал для «Укренерго», для уряду, щоб вони зробили це (енергоблокаду Криму – ред.) законодавчо».

Ленур Іслямов
Ленур Іслямов

За словами Іслямова, він та інші активісти брали участь у нараді з українськими урядовцями 29 грудня, і мають спільну думку про те, що в новому контракті на енергопостачання Криму може ітися лише про «Автономну республіку Крим, тимчасово окуповану українську територію». Учасники наради усвідомлювали, що на такі умови Росія навряд чи погодиться.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

Електропостачання окупованого Росією українського півострова або ж його енергетична блокада у новому році залежатимуть від непублічних домовленостей української та російської влади і, з іншого боку, – від ініціатив української громадськості, визнає в коментарі Радіо Свобода Ігор Луценко, народний депутат, який підтримує блокаду Криму.

Доки Крим окупований, він не може отримувати електроенергію з України
Ігор Луценко

«Будуть кулуарні перемовини керівництва України та Росії – так само, як і в 2015 році. Не в силах окремих депутатів вивести цей процес на світло. Навряд чи українські урядовці підуть з цим питанням до суду. Заробляють на цій ситуації компанії обох сторін. Наша ж позиція (депутатів та громадських активістів) – доки Крим окупований, він не може отримувати електроенергію з України», – наголошує Луценко.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Українська влада нині не налаштована робити енергетичну блокаду Криму офіційною, тому стан невизначеності щодо цього збережеться і у 2016 році, зауважив у розмові з Радіо Свобода Михайло Гончар, президент центру «Стратегія 21».

«Чіткої позиції щодо контракту з енергопостачання Криму та його енергетичної блокади немає. Сюжет розвивається за логікою неурядових ініціатив. Тому те, що зараз відбувається і відбуватиметься надалі, вписується у стратегію обміну сторін енергетичними ударами. Росія – через вплив на постачання до України вугілля та електроенергії та через ескалацію на Донбасі, Україна – через громадську енергоблокаду півострова», – каже експерт.

За словами Гончара, енергоміст, який офіційно відкривав в окупованому Криму російський президент Володимир Путін, виявився невдалим проектом, і не забезпечує потреб півострова, оскільки веде лише у Керч, звідки немає надпотужних електромереж до інших міст. Адже струм на півострів надходив із півночі, потужними ЛЕП через Джанкой та Сімферополь. А до того ж, Кубань, з якої живиться енергоміст, і сама є одним із енергодефіцитних регіонів Росії, визнає аналітик.

Тим часом у Криму окупаційна влада вже проводить опитування, чи згодні кримчани на електропостачання з материкової України за умови, що в контракті Крим буде визнано українською територією.

Тим часом президент Росії Володимир Путін доручив терміново провести соціологічне опитування населення окупованих Криму та Севастополя щодо можливого укладання з Україною контракту на постачання електроенергії. Про це повідомив 31 грудня російський міністр енергетики Олександр Новак.

«Перше питання: підтримуєте ви чи ні укладення комерційного контракту з Україною на постачання частини електроенергії до Криму й Севастополя, якщо в ньому буде зазначено, що Крим і Севастополь є частиною України?», – сказав міністр. «Друге питання: чи готові ви до тимчасових труднощів, пов’язаних із незначними перебоями енергопостачання впродовж найближчих 3–4 місяців?» – додав Новак.

Експерт Михайло Гончар зазначає, що Росія може через відключення Криму тиснути на Україну енергетичними важелями, однак це буде малоефективним, бо, за словами експерта, Україна збільшила частку атомної генерації в енергобалансі та зменшила потреби у вугіллі й імпорті електроенергії з Росії, досягла певної економії та посилила електромережі, добудувавши потужну лінію електропередач із Рівненської та Хмельницької АЕС до Києва.

Починаючи з 11 жовтня невідомі підірвали всі чотири гілки електропередач на Крим, місця аварій одразу ж оточили українці й кримські татари, учасники громадської продовольчої блокади Криму, яка вже тривала на той час. Пізніше за згодою з народними депутатами, лідерами кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим, український уряд відновив енергопостачання лише однією гілкою, яка забезпечувала потужність 165 мегават, тобто близько п’ятої частини потреб анексованого Криму. Власна генерація забезпечує півострів на третину від його потреб. Президент Росії Володимир Путін заявив, що уряд Росії запустив першу лінію енергомосту до Криму, однак невдовзі після цієї заяви віялові відключення повернулися до кримських міст.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG