Доступність посилання

ТОП новини

Український бізнес у 2016 році чекає на дерегуляцію та економічне зростання


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Дослідження показують певне зростання споживчих очікувань, що стимулюватиме розвиток малого та мікробізнесу – Ляпіна

Київ – Українська економіка у 2015-му році зупинила падіння і в новому році продемонструє перші ознаки зростання, прогнозують урядовці та економічні експерти. Українські підприємці у свою чергу очікують у 2016 році поліпшення бізнес-клімату, подальших кроків з дерегуляції та боротьби з корупцією. Висловлюють стримані, але оптимістичні сподівання на початок поступового економічного зростання, приплив інвестицій та відновлення споживчого попиту громадян.

Для бізнесу важливі передбачувані правила його оподаткування та спрощення умов регулювання господарської діяльності, наголосила народний депутат, член парламентського комітету з питань податкової і митної політики Оксана Продан.

Оксана Продан
Оксана Продан

«Слава Богу, ми змогли зупинити прискорену так звану «податкову реформу», тому що не була готова та, яка була внесена урядом, і не була узгоджена та, яка була підготовлена народними депутатами», – зазначила депутат.

За її словами, нині від уряду залежить здійснення подальших кроків у напрямку дерегуляції.

Для мене головне, щоб внутрішній інвестор почав працювати
Оксана Продан

«Цілий ряд законів прийнято Верховною Радою щодо скорочення дозвільних процедур, щодо зменшення спілкування бізнесу і всіх громадян України з чиновниками. Це і в частині реєстраторів, в частині адміністративних послуг. Важливо, щоб урядовці забезпечили виконання ухвалених законів. Для мене головне, щоб внутрішній інвестор почав працювати. Наші громадяни, підприємці, ті, які скорочуються, а сьогодні дуже багато людей скорочуються з державної служби, могли починати свій бізнес в Україні і вести його успішно», – наголосила Оксана Продан.

Ксенія Ляпіна
Ксенія Ляпіна

Уряд у новому році продовжить курс на дерегуляцію, повідомила голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна. Так, Кабінет міністрів змінив методологію оцінки своїх регуляторних новацій, при цьому український бізнес зможе домагатися корекції нераціональних рішень. Також, за її словами, очікується спрощення процедури ліцензування видів підприємницької діяльності, повноцінна електронна реєстрація бізнесу і нерухомості, що значно полегшить цей процес і зробить його доступнішим.

Вступить у силу закон про переведення багатьох дозволів в декларативну форму, коли достатньо буде просто заповнити декларацію, відправити її відповідному органу і не чекати дозволу чи якогось погодження, а просто інформувати
Ксенія Ляпіна

«Крім того, маємо надію, що вступить у силу закон про скорочення цілої низки дозвільних документів, зокрема переведення багатьох дозволів в декларативну форму, коли достатньо буде просто заповнити декларацію, відправити її відповідному органу і не чекати дозволу чи якогось погодження, а просто інформувати, декларувати. Це так само, на наш погляд, суттєво зменшить адміністративне навантаження у певних видах діяльності», – запевнила Ксенія Ляпіна.

Вона додала, що дослідження показують певне зростання споживчих очікувань, що стимулюватиме розвиток малого та мікробізнесу.

«Якщо споживач готовий щось витрачати, тоді малий та мікробізнес починає активніше розвиватись. Як тільки вони відчують споживчий попит, вони більше повірять в покращення свого майбутнього», – резюмувала Ксенія Ляпіна.

Головна умова зростання – підтримання фінансової стабільності

Анна Дерев’янко
Анна Дерев’янко

У Європейській бізнес асоціації, що об’єднує близько 900 європейських, українських та міжнародних компаній, позитивні ділові очікування насамперед пов’язують із початком дії з 1 січня 2016 року повноцінної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Вихід на європейські ринки дасть змогу зацікавити потенційних інвесторів, створити нові робочі місця, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню добробуту та споживчої спроможності громадян – за умови підтримання фінансової стабільності, наголошує виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Анна Дерев’янко.

Все залежить від того, як уряд зможе втримати інфляцію, втримати разом з Національним банком курс гривні або контролювати його коридор
Анна Дерев’янко

«Все залежить від того, як уряд зможе втримати інфляцію, втримати, разом з Національним банком, курс гривні або контролювати його коридор. Чи буде забезпечено захист прав власності і прав інвесторів. Якщо цього не вдасться втримати, якщо не буде продовжена робота з Міжнародним валютним фондом, або якщо не буде продовжена робота щодо реформування економіки, боротьби з корупцією, то, звичайно, це може провокувати подальші кризи».

І все ж, співрозмовники Радіо Свобода з обережним оптимізмом сподіваються на початок поступового економічного зростання, хоча б на рівні 2% ВВП, закладених у держбюджеті на 2016 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG