Доступність посилання

ТОП новини

Україна у відповідь на торгові обмеження Росії підвищила для неї ставку ввізного мита – уряд


©Shutterstock
©Shutterstock

У Кабінеті міністрів України повідомили, що з 2 січня 2016 року запроваджуються заходи у відповідь на запроваджені Росією обмеження в торгівлі з Україною і підвищується ставка ввізного мита для всіх російських товарів, передає урядовий портал.

«З 2 січня 2016 року до всіх товарів походженням з Росії застосовуватимуться пільгові (замість нульових – ред.) ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України, при цьому преференційний режим щодо згаданої країни (вільну торгівлю) буде скасовано. Ці заходи запроваджуються терміном на один рік», – мовиться в повідомленні.

В українському уряді рішення про підвищення ставки ввізного мита для Росії назвали відповіддю на одностороннє припинення Росією дії Договору про зону вільної торгівлі СНД від 18 жовтня 2011 року стосовно України.

В Кабміні також наголосили, що вдалися до такого кроку для «захисту національних економічних інтересів та безпеки України, відновлення порушених прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави, викликаних діями держави-агресора – Російської Федерації».

Згідно з постановою Кабміну від 30 грудня 2015 року, для російських товарів замість нульової ставки, яка діяла згідно з угодою про встановлення режиму вільної торгівлі між країнами СНД, тепер діятиме режим «найбільшого сприяння» згідно з нормами для країн СОТ.

Цього тижня заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська також повідомила, що, крім підвищення ставки ввізних мит для російських товарів із 2 січня, із 10 січня почне діяти заборона на ввезення певних товарів з Росії.

Росія з 1 січня 2016 року зупинила щодо України дію договору про зону вільної торгівлі СНД, що означає, що на імпортовану українську продукцію Росія застосовуватиме ввізні мита. Цей крок Кремля став реакцією на набрання чинності умовами зони вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом.

Також із 1 січня Росія запровадила заборону на ввезення з України сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена у відповідь на приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. Водночас російський президент Володимир Путін підписав указ про часткове відновлення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною в частині мита на експорт природного газу.

XS
SM
MD
LG