Доступність посилання

ТОП новини

Масова страта в Саудівській Аравії є демонстрацією зневаги до прав людини – Amnesty International


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International називає страту в Саудівській Аравії 2 січня шиїтського проповідника Німра ан-Німра та ще 46 людей демонстрацією зневаги до прав людини. Про це йдеться в заяві на сайті організації.

«Влада Саудівської Аравії заявила, що страти здійснені для боротьби з терором і гарантування безпеки. Але вбивство шейха Німра ан-Німра дозволяє припустити, що влада також використовує смертну кару, щоб звести рахунки і розтрощити дисидентів», – сказав директор програм Amnesty International на Близькому Сходу і в Північній Африці Філіп Лютер.

Раніше страту клірика засудила очільниця європейської дипломатії Федеріка Моґеріні, а мусульмани-шиїти в кількох країнах вийшли на акції протесту.

Німр Ан-Німр був натхненником антиурядових акцій саудівських шиїтів у 2011 році, він виступав проти утисків шиїтів, які складають 15% населення країни.

Крім шейха Німра, в суботу в Саудівській Аравії був страчений його племінник Алі Німр і ще п’ять саудівських шиїтів. Всього були виконані ще до 40 смертних вироків, у тому числі й сунітам.

Всіх їх звинуватили в тероризмі і підбурюванні до насильства. За рішенням суду, тіла страчених були виставлені на публічний огляд, що є найсуворішим покаранням в країні.

XS
SM
MD
LG