Доступність посилання

ТОП новини

Розслідувачі Bellingcat встановили російських офіцерів, що можуть бути причетні до збиття «Боїнга»


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

«У нас є їхні фотографії, імена і гори іншої інформації» – Еліот Гіґґінз

Список осіб, які мають безпосередній стосунок до загибелі «Боїнга-777» авіакомпанії Malaysia Airlines під Донецьком, звузився до 20 російських військових з 53-ї зенітно-ракетної бригади, повідомила в неділю нідерландська телекомпанія NOS з посиланням на незалежну групу розслідувачів Bellingcat. Нідерландські журналісти взяли докладне інтерв'ю у керівника групи, британського громадянського журналіста Еліота Гіґґінза.

Торік Bellingcat опублікувала звіт, у якому описала маршрут пересування установки «Бук» з Курської області, де базується 53-я зенітно-ракетна бригада, до України в червні 2014 року. За даними Bellingcat, саме другий дивізіон 53-ї зенітно-ракетної бригади займався перевезенням «Бука». У батальйоні близько ста військових, але Bellingcat вдалося з'ясувати, що безпосередній стосунок до операції з «Буком» мали приблизно 20 з них.

Очолює список Сергій М., командир 53-ї бригади, який завдяки своїй посаді «в будь-якому випадку відііграв роль в нападі на рейс MH17, тому що його бригада постачала знаряддя цього нападу», заявив Еліот Гіґґінз. У списку, складеному Bellingcat, також є Дмитро Т., ще один з командирів – другого дивізіону, і дев’ять лейтенантів цього дивізіону, які в 2014 році керували системами «Бук». Решта фігурантів списку – «дуже досвідчені військові», які пройшли підготовку з управління «Буком».

«Вони напевне знають, хто з них натиснув на кнопку. Вони напевно знають, хто віддавав наказ щодо запуску ракети», – розповів Гіґґінз в інтерв'ю NOS. Bellingcat достеменно відомо, хто ці люди. «У нас є їхні фотографії, імена і гори іншої інформації, яка є про них в інтернеті», – сказав Гіґґінз.

NOS опублікувала схему з іменами і першими літерами прізвищ усіх фігурантів списку. Аналогічна схема незабаром з'явиться і на сайті Bellingcat. Прізвища та обличчя на фотографіях приховані, щоб не зашкодити слідству.

Гіґґінз повідомив, що розслідування він проводив за відкритими джерелами в інтернеті. У роботі йому допомагає група з 11 добровольців з Нідерландів, Німеччини, Польщі, США, Франції, Фінляндії та Бельгії. Протягом року вони вивчали сайти Instagram, Twitter і «ВКонтакте», а також російський сегмент Facebook. Завдяки постам в соціальних мережах, відео та фото їм вдалося розібратися в структурі 53-ї бригади, а також встановити імена військових.

Гіґґінз, який ще три роки тому був безробітним бухгалтером, сьогодні один з найбільш авторитетних журналістів у світі. Він викладає інтернет-розслідування в лондонському King's College, їздить по всьому світу з виступами. Днями він отримав грант від компанії Google, який дозволить йому не хвилюватися про фінансування своїх розслідувань протягом року. Гіґґінз використовує багато продуктів Google: GoogleMaps, Streetview, фото- та відеоматеріали, звідси інтерес компанії до його діяльності.

Однак матеріальна сторона ніколи не була стимулом для громадянського журналіста. «Для мене важливо побудувати велику міжнародну журналістську мережу. Це не приносить особливих доходів, але до такої мережі починають прислухатися. Моя мета – свобода поширення інформації. Новини без кордонів», – розповів Гіґґінз в інтерв'ю нідерландським журналістам у своєму крихітному офісі в місті Лестері.

Решта волонтерів групи Bellingcat працюють анонімно, оскільки побоюються за свою безпеку. Гіґґінза, за його словами, постійно переслідують співробітники російського телеканалу RT (до 2009 року Russia Today), які вже навідувалися і до нього в офіс, і додому, і навіть до його бухгалтерів.

Нові деталі розслідування трагедії рейсу MH17 вже надіслані до прокуратури Нідерландів, яка очолює міжнародну слідчу групу і займається пошуком винних. Дані Bellingcat будуть ретельно перевірені слідчою групою, після чого вони можуть бути долучені до справи, заявили в нідерландській прокуратурі.

Еліот Гіґґінз особисто вже двічі був допитаний у справі MH17 як свідок. За його словами, слідчі серйозно ставляться до знахідок Bellingcat. Зокрема, виявлені Bellingcat дані використовувалися в опублікованому нідерландською прокуратурою відео.

Реконструйований фюзеляж «Боїнга» на представленні звіту в Нідерландах 13 жовтня 2015 року
Реконструйований фюзеляж «Боїнга» на представленні звіту в Нідерландах 13 жовтня 2015 року

Рейс МН17, що виконував політ з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий з установки «Бук» під Донецьком 17 липня 2014 року. Усі 298 осіб на борту загинули. У середині жовтня члени комісії нідерландської Ради розслідувань у справах безпеки представили свою доповідь щодо причин катастрофи. У ній вони вказали, що «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий 17 липня 2014 року над Донецькою областю ракетою «Бук» з боєголовкою типу 9Н314М, яка вибухнула на висоті менш як 1 метр над лівою стороною кабіни пілотів. Доповідь Міжнародної слідчої групи щодо підозрюваних у скоєнні цього злочину осіб очікується в першій половині цього року.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

13.10.2015
MH17 збила ракета з окупованої території – керівник розслідування у Нідерландах

Питання про те, хто відповідальний за збиття малайзійського «Боїнга-777», розглядає окреме, кримінальне розслідування далі

13.10.2015
Після нідерландського звіту про МН17 поле для пошуку звузилось – експерт

Звіту нідерландських слідчих достатньо, щоб «рухатися у кримінальному розслідуванні» – Зубко далі

13.10.2015
Зубко: «Боїнг-777» збили ракетою з підконтрольного бойовикам Сніжного

далі

Обкладинка журналу Time за 4 серпня 2014 року
Обкладинка журналу Time за 4 серпня 2014 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG