Доступність посилання

ТОП новини

Не для публіки: що ховають у Будинку ветеранів сцени під Києвом?


Фото Тетяни Гнатюк
Фото Тетяни Гнатюк

Волонтерку, яка критикувала діяльність керівництва закладу, не пускають до 90-річної підопічної

Волонтери, які критикували чинне керівництво будинку ветеранів сцени у Пущі-Водиці, скаржаться, що їх не допускають до підопічних. Частина літніх мешканців закладу говорить про тиск і корупційні зловживання, які, за їхніми словами, тривають роками. Керівництво усі звинувачення відкидає. Тим часом, перевірити, куди будинок витрачає бюджетне фінансування, яке він отримує через Міністерство культури, непросто. У Мінкультури кажуть, що детального звіту щодо витрат заклад, який належить Національній спілці театральних діячів, їм не надає.

На воротах написано: «Карантин». Але їх відмикають, і волонтери заходять всередину – готуються влаштувати свято для колишніх акторів, режисерів і театральних критиків, які живуть у Будинку ветеранів сцени під Києвом. Вони співпрацюють зі згаданим закладом для літніх людей вже кілька років: привозять подарунки, організовують заходи. І цього разу для них відчиняють «клуб» – невеличку актову залу на другому поверсі: там проводять концерт. Зазвичай це приміщення закрите на ключ, каже мимохідь учасниця волонтерської групи. Сміється: так стережуть плазмовий телевізор всередині. Мешканці будинку слухають концерт, потім музиканти заходять у кімнати до лежачих, співають їм, розносять солодощі.

Фото Тетяни Гнатюк
Фото Тетяни Гнатюк

Потрапити у Будинок, однак, останнім часом вдається не всім благодійникам. Волонтерка Тетяна Гнатюк розповідає, що за два місяці тільки раз змогла провідати свою підопічну – 90-річну акторку Марію Кравець, попри те, що у жовтні тій зробили операцію – тепер жінка не встає з ліжка і потребує особливого догляду.

Мені передали, що директор сказав, що докладе максимум зусиль, щоб моєї ноги в тому будинку не було
Тетяна Гнатюк

«Мені нічого не сказали, мені тільки передали і мешканці, і співробітники, що директор сказав, що докладе максимум зусиль, щоб моєї ноги в тому будинку не було. Його всі там бояться», – говорить Тетяна.

Навесні цього року ініціативна група із мешканців будинку надіслала відкритого листа до міністра культури В’ячеслава Кириленка. За свідченнями підписантів, у закладі жили якісь сторонні люди, а літнім мешканцям будинку не видавали необхідні ліки, погано годували і вимикали електрику вдень, через що псувалась їжа у холодильниках. Невдовзі після того сюди приїжджала перевірка, світло відмикати перестали, але «опозиції» або почали приділяти особливу увагу, або стали ігнорувати взагалі, неофіційно доручивши медичному персоналу «зайвий раз до декого не підходити», говорить представник ініціативної групи, колишній артист цирку Леон Гальчевський.

«Як лист направили – ця буча піднялася, вони (Національна спілка театральних діячів – ред.) тут з комісією приїжджали, казали: ми вас виселимо», – згадує чоловік.

«Таких волонтерів ми не запрошуємо, а, як то кажуть, – відшиваємо подалі»

За словами Гальчевського, директор Будинку ветеранів сцени Сергій Базарний обіймає посаду вже кілька десятиліть, тут живуть і працюють два його сини, а на території закладу діють їхні приватний крольчатник і пасіка, однак той наявність власного господарства заперечує. Як і те, що у закладі зараз триває карантин. За словами Базарного, його оголосили через ймовірну епідемію грипу, але нещодавно скасували – хоча не для всіх.

Є у нас тут волонтерка одна, яка мутить воду і хоче посварити ветеранів із співробітниками
Сергій Базарний

«Є у нас тут волонтерка одна, яка, як то кажуть, мутить воду і хоче посварити ветеранів із співробітниками, а співробітників – з ветеранами. Тому таких волонтерів ми не запрошуємо, а, як то кажуть, – відшиваємо подалі», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.

За даними Міністерства культури, на 2015 рік Будинок ветеранів сцени отримав із державного бюджету близько півтора мільйони гривень. Окрім того, мешканці Будинку відраховують більшу частину пенсії на своє утримання. Однак, як саме ці кошти витрачаються, міністерству невідомо. У відповідь на запит Радіо Свобода чиновники пояснили, що згідно з господарським кодексом, представники закладу мають право не вказувати цих даних у звіті.

Фото Тетяни Гнатюк
Фото Тетяни Гнатюк
Відповіді ви не отримаєте, штатний розпис я нікому не дам. Що ви – організація якась?
Марія Шульга

Не вдалося нічого з’ясувати і щодо інших джерел фінансування закладу. Зокрема, бухгалтер Будинку ветеранів сцени Марія Шульга у відповідь на запит Радіо Свобода заявила: «Відповіді ви не отримаєте, штатний розпис я нікому не дам. Що ви – організація якась? Що ви – нас фінансуєте, що я вам маю звітувати, куди йдуть гроші?»

Будинок не має права нічого заробляти – Танюк

Голова Національної спілки театральних діячів, якій належить будинок ветеранів сцени, екс-депутат Лесь Танюк говорить про постійне державне недофінансування закладу, через що умови – як для мешканців, так і для співробітників – там дійсно можуть бути гірші, аніж у частині інших геріатричних закладів України. Раніше, розповідає Танюк у коментарі Радіо Свобода, спілка мала власні комбінати, прибутки від діяльності яких частково перераховувались на потреби закладу, але після здобуття Україною незалежності їх закрили.

Фото Тетяни Гнатюк
Фото Тетяни Гнатюк
Ми не є офіційно на бюджеті. Ми живемо на статті, яка називається «допомога творчим спілкам на окремі програми»
Лесь Танюк

«Ми не є офіційно на бюджеті. Ми живемо на статті, яка називається «допомога творчим спілкам на окремі програми». Це позбавляє можливості оцих наших медсестер отримувати надбавки, які вони мали б отримувати. Нам кажуть: то виплачуйте це за рахунок внутрішніх якихось резервів. А будинок не має права ніяких резервів мати, нічого заробляти не має права», – зауважив Лесь Танюк.

Зараз, за його словами, у будинку мешкає 14 людей, на утримання закладу щомісяця йде близько ста тисяч гривень.

Будинок ветеранів сцени у Пущі-Водиці під Києвом заснували з ініціативи акторки Наталії Ужвій у 50-х роках минулого століття, аби там жили самотні театральні діячі після виходу на пенсію. Зараз заклад названо її іменем.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG