Доступність посилання

ТОП новини

Кібернапади на енергетичні компанії України є масштабнішими (світова преса)


«Це вперше ми маємо докази і можемо пов’язати наявність програм-шкідників із конкретним відключенням електроенергії. Це дуже лякає»

Світова преса активно пише про кібернетичні напади на енергетичні компанії – в тому числі на «Прикарпаттяобленерго» наприкінці минулого року, що призвело до збою в подачі світла. Масштаби кібератак є більшими, аніж вважали експерти. Також є публікації про перспективність українського фондового ринку, який є нині одним із найдешевших. Пишуть і про впевнений виступ збірної України на неофіційному «чемпіонаті світу» в змішаному тенісі – Кубку Гопмана в Австралії.

Агентство Reuters наводить думку експертів, що кібернетичні напади на енергетичну інфраструктуру України минулого місяця є набагато масштабнішими, аніж повідомлялося.

Одна з компаній, яка займається програмним забезпеченням у Центральній Європі, повідомила, що напад був насправді більшим, аніж про це поінформувала українська спецслужба минулого тижня, поклавши вину за вимкнення світла на Росію.

Західноукраїнська компанія «Прикарпаттяобленерго» повідомила про збій в системі 23 грудня, вказуючи, що відімкнення світла зачепили й обласний центр – Івано-Франківськ. Служба безпеки України звинуватила Росію, а Міністерство енергетики створило спеціальну комісію для розслідування.

«У той час як «Прикарпаттяобленерго» була єдиною компанією, яка повідомила про збій у системі і відімкнення світла, подібні програми-шкідники були знайдені в комп’ютерних системах принаймні ще двох енергетичних компаній», – цитує агентство Роберта Ліповського, який працює в базованій у Братиславі компанії кібернетичної безпеки ESET. Він сказав, що ті дві компанії є клієнтами його фірми, але відмовився назвати їх.

«Випадок, про який повідомили, не був єдиним», – каже Ліповський.

Компанія «Прикарпаттяобленерго» публічно засвідчила «втручання» в роботу своєї системи.

«Кремль не відповів на запити щодо коментарів», – пише агентство Reuters.

Дослідники з компаній кібернетичної безпеки Trend Micro та iSight Partners сказали, що висновки фахівців фірми ESET такі: зловмисники намагалися пошкодити комп’ютерні системи й інших компаній.

«Це проливає нове світло на наявність даних, що мало місце перше відімкнення електроенергії, спричинене кібернетичним нападом. Експерти вже роками попереджали, наголошуючи, що енергетичні компанії є вразливими до кібернападів, які можуть викликати збій у подачі електричного стуму», – пише агентство.

«Це вперше ми маємо докази і можемо пов’язати наявність програм-шкідників із конкретним відімкненням електроенергії. Це дуже лякає», – цитує агентство старшого дослідника компанії Trend Micro Кайлі Вілойта.


Видання Нью-Йоркської біржі Nasdaq вмістило авторську колонку Пітера Коулі, який, поглянувши на український фондовий ринок, вважає, що Україна має-таки майбутнє.

Він пише про Україну та перспективи інвестування в українських фондовий ринок, усвідомлюючи, що в Україні існує багато ризиків для фінансових інвесторів. «Як виглядає, на горизонті з’явився мерехтливий промінчик світла, і ця країна стомилася, аби всі давали їй стусанів, і вирішила зайняти позицію. І цією країною є Україна – чи те, що від неї залишилося», – пише автор у виданні Nasdaq.

У статті говориться, що на долю України випали всі труднощі: від громадянської війни до заворушень, від припинення постачання нафти й газу Росією до «бандитів, які нав’язують свою тиранію цілим регіонам країни», а також збиття малійського літака.

«І в той час як Захід, включно зі США, перебуває на перепутті і вдає, що допомагає, Росія не вдавала – вона просто напала. І після всього цього українці все ще стоять на ногах. І не лише стоять, але й починають давати відсіч і поновлювати свій суверенітет. Ну і правильно», – пише автор.

У статті йдеться, що Україна має вже Угоду про асоціацію з ЄС, яка в повну силу вступила в дію 1 січня із ЗВТ, що спонукало президента Путіна зупинити дію зони вільної торгівлі між Україною та Росією з того самого дня. «На мій погляд, Росія постраждає від цього більше, оскільки ЄС є набагато більшим ринком для України», – пише автор.

«2016 рік обіцяє бути цікавим роком. Я, наприклад, буду стежити за цією економікою, щоб побачити, чи справді настав етап, коли інвестори можуть розвернутися обличчям до цієї країни», – пише Пітер Коулі.


Австралійська газета The West Australian пише про впевнену гру команди України на тенісному турнірі змішаних пар в Австралії – Кубок Гопмана.

Цей турнір вважають найпрестижнішим у змішаному тенісі. За Україну вступають Олександр Долгополов та Еліна Світоліна.

«Надії України здобути Кубок Гопмана вперше за 28-річну історію змагань зростають після її перемоги над Чеською Республікою в третій день змагань», – пише газета.

Україна нині має перемоги над США та Чеською Республікою в групі А, і має зустрітися в четвер з командою Австралії.

Газета зазначає, що Долгополов перебуває на 36-му мсіці в світовій класифікації серед чоловіків-тенісистів, а Світоліна – 19-а серед жінок у світі, а перемагали вони в Австралії гравців, які посідають вищі сходинки в табелі про ранги.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG