Доступність посилання

ТОП новини

Війна проти України і смерть начальника ГРУ Росії Ігоря Сергуна


Генерал-лейтенант Ігор Сергун
Генерал-лейтенант Ігор Сергун

Західні аналітики вважають, що ГРУ зіграло важливу роль у координації та контролі операції з окупації Криму та війни на Донбасі

Генерал-лейтенант Ігор Сергун, який помер у Москві за загадкових обставин, був у списку адресатів санкцій США та Євросоюзу, ймовірніше за все, через участь у керівництві операцією по блокуванню військових об’єктів і сил української армії в Криму.

На офіційному сайті Кремля повідомили, що на 59-му році життя раптово помер глава ГРУ Росії Ігор Сергун. Проте жодних подробиць щодо причин смерті немає. Державне інформаційне агентство ТАСС повідомляє, що він помер 3 січня.

Президент Росії Володимир Путін висловив співчуття рідним і близьким, зазначивши: «Все життя Ігор Дмитрович… присвятив служінню батьківщині та Збройним силам».

Сергун обіймав посаду начальника Головного розвідувального управління від 2011 року. До нього ГРУ очолював генерал-полковник Олександр Шляхтуров.

Сергун був надзвичайно важливою фігурою у відродженні ГРУ. Управління яке він очолив у 2011 тоді було на самому дні
Марк Галеотті

«Сергун був надзвичайно важливою фігурою у відродженні ГРУ. Управління, яке він очолив у 2011, тоді було на самому дні», – написав у своєму блозі 4 січня професор Центру глобальних проблем у Нью-Йоркському університеті Марк Галеотті.

ГРУ формально підпорядковується Генеральному штабу Збройних Сил Росії. Вважається, що управління зіграло центральну роль в операції з окупації Криму на початку 2014 року, коли озброєні військові у масках, без розпізнавальних знаків, зненацька з’явилися на півострові.

Західні аналітики вважають, що посадові особи ГРУ також зіграли важливу роль у координації та контролі воєнних дій на Донбасі, де, за даними ООН, вже загинуло понад 9 тисяч осіб.

Незважаючи на неспростовні докази, Москва неодноразово заперечувала свою причетність до конфлікту на Сході України.

Як зазначають експерти, Росія в операціях у Криму та на Донбасі застосувала концепцію гібридної війни. Її унікальність полягала у зростанні значення інформаційного фактору.

У біографії генерал-полковника Ігоря Сергуна, яку поширило інформаційне агентство ТАСС, повідомляється, що він народився 28 березня 1957 року. Закінчив Московське суворовське військове училище, Московське вище загальновійськове командне училище імені Верховної ради РРФСР, військову академію Радянської армії, Військову академію Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації. Він був кандидатом військових наук, а у військовій розвідці працював від 1984 року.

У квітні 2014 року Ігор Сергун потрапив до списку осіб, на які Європейський союз та США наклали санкції за дії, що підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, а також «за діяльність офіцерів ГРУ на Сході України».

Над матеріалом працювали Олександра Мельникова та Mike Eckel

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG