Доступність посилання

ТОП новини

На низькому старті: безвізовий режим і нові надії на прихід «лоукостів»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«На державному рівні Україна зробила все, щоби відкрити доступ авіакомпаній в Україну»

Григорій Жигалов

Безвізовий режим може дати новий поштовх розвитку бюджетних авіаперевезень в Україні. Хто чекає на бум «лоукостів» і якого підпису бракує для приходу в Україну нових дешевих авіакомпаній?

У найбільшому аеропорту України, «Борисполі», порожніє новий термінал F. Його будували спеціально для бюджетних авіакомпаній, але законсервували восени 2013-го ­– масово дешеві перевізники в Україну не полетіли.


Із п’яти терміналів аеропорту працює тільки один, та й він не завантажений повністю, розповідає прес-секретар «Борисполя» Оксана Ожигова. За її словами, аеропорт все ще чекає на бюджетні авіакомпанії і в разі їхнього приходу швидко перелаштує свою роботу.

«З технічного погляду ми готові. Крім невисокої ціни, яку ми можемо забезпечити через обслуговування в терміналі F, лоукост-перевізник вимагає швидкого обслуговування повітряного судна, що також аеропорт «Бориспіль» наразі забезпечує упродовж доби і упродовж цілого року», – зазначає Оскана Ожигова.

Для «Борисполя», злітна смуга якого має ІІІ категорію за класифікацією Міжнародної організації цивільної авіації, практично немає нельотної погоди. Це важливо для лоукост-авіакомпаній із їхнім щільним графіком польотів. Ще бюджетні перевізники вимагають для себе і бюджетних цін на обслуговування.

В очікуванні «відкритого неба»

У Західній Європі аеропорти чи місцева влада інколи навіть доплачують компаніям за польоти, розповідає заступник міністра інфраструктури України Володимир Омелян. Подібну ідею у міністерстві обговорюють зі владою Львова, а ще завершують стратегію розвитку українських аеропортів, в який прописують перспективи не тільки для столичного «Борисполя» чи курортної Одеси, але й для регіональних аеровокзалів.

Ми зробили все для того, щоб відкрити доступ будь-яких авіакомпаній в Україну
Володимир Омелян

«На державному рівні ми зробили все для того, щоб відкрити доступ будь-яких авіакомпаній в Україну. В односторонньому порядку проголошено ініціативу про «відкрите небо» над Львовом та Одесою, водночас для європейських лоукостів ключовою вимогою є підписання угоди про «відкрите небо» з Європейським союзом», – додає Володимир Омелян.

Аеропорт «Бориспіль» показує стабільний ріст цього року. Потенціал достатньо великий
Володимир Омелян

Перемови із бюджетними перевізниками тривають. Поєднання безвізового режиму із «відкритим небом» може дати новий поштовх для повітряних подорожей, незважаючи на економічну кризу. Якщо найбільші європейські лоукост-авіакомпанії почнуть літати в Україну, зростання авіаперевезень може становити 30, а то й 40 відсотків, сподіваються у міністерстві.

«Незважаючи на всі негативні явища, падіння економіки і військові дії, той же аеропорт «Бориспіль» показує стабільний ріст цього року. Тому потенціал достатньо великий», – переконує Володимир Омелян.

Нові горизонти для туристів

Експерти зазначають, що бюджетні перевізники в першу чергу дають можливість подорожувати студентам і масово відкривають нову нішу – закордонні тури вихідного дня. Безвізовий режим і дешеві авіакомпанії розширюють географію для таких поїздок.

У літній сезон турист готовий заплатити півтори-дві тисячі гривень за дводенний або триденний тур по Україні, розповідає Максим Шитий, головний менеджер компанії «Країна Ю Ей». При ціні квитка на літак у 20-30 євро, бюджет поїздки за кордон вже наближається до вартості подорожі у Львів чи Одесу.

У туристичній компанії при цьому зазначають, що навіть внутрішній туризм із вартістю поїздки до двох тисяч гривень поки що в Україні не є масовим. Але прихід бюджетних перевізників все одно чекають із надією, бо дешеві перельоти – це не тільки нові горизонти для українських туристів, але й можливість іноземцям відкрити для себе Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG