Доступність посилання

ТОП новини

Сили спеціальних операцій очолив десантник Ігор Луньов


Раніше генерал-майор очолював штаб Високомобільних десантних військ і має досвід перетворення кількох підрозділів в окремий рід військ

Київ – За наказом міністра оборони України, Сили спеціальних операцій (ССО), новий окремий вид українських Збройних сил, очолив генерал-майор Ігор Луньов. До цього він був першим заступником командувача Високомобільних десантних військ і начальником штабу, а на початку 2000-х років командував 25-ю десантною бригадою. Впродовж війни на сході України Луньов отримав два ордени Богдана Хмельницького і з полковника став генерал-майором. Він має досвід об’єднання десантних бригад і корпусів в окремий вид військ – високомобільні десантні. У Генштабі зазначають, що це може бути однією з причин, чому Луньов очолив ССО – він знає як перетворити окремі підрозділи в одну працюючу структуру. Кваліфікаційна комісія, за твердженням народного депутата Ірини Фріз, яка була присутня на засіданні, рекомендувала обох, а остаточне рішення приймав міністр оборони. Радіо Свобода вдалося поспілкуватися зі щойно призначеним командувачем Сил спеціальних операцій.

Сили спеціальних операцій очолив десантник Ігор Луньов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Якими мають бути сили спецоперацій? Які етапи їхнього створення і розвитку?

– Концепцію створення і розвитку Сил спецоперацій (ССО) довгий час опрацьовували і погоджували із експертами, які служили в управлінні спецоперацій Генерального штабу у різні роки, обговорювалась із представниками офісу НАТО, зокрема Литви. У цій країні створено аналогічний окремий вид сил, вони допомагають нам у правовому полі і у питаннях організації підготовки фахівців.

Це бойові військові частини, а також частини інформаційно-психологічних операцій
Ігор Луньов

Наразі концепція пройшла усі етапи погодження і затверджена наказом Міністра оборони України. ССО є окремим видом сил. Зараз триває робота над законом про Сили спеціальних операцій. Сформоване командування ССО, яке буде безпосередньо керувати військовими частинами, які будуть передані силам спецоперацій. В першу чергу це бойові військові частини, а також частини інформаційно-психологічних операцій.

Концепція передбачає поетапне набуття оперативно-бойових навичок. На першому етапі, протягом 2016 року, військові частини спецназу будуть підпорядковані командуванню ССО. Протягом 2016 року будуть також створені військові частини управління, обслуговування та охорони. Одне з ключових питань – створення центру спеціальних операцій. Рішення про його створення вже ухвалене, визначене місце дислокації, затверджений штатний розклад спеціалістів.

Із залученням інструкторів країн НАТО готуються окремі малі підрозділи – групи спецназу
Ігор Луньов

Ми вивчали практику західних партнерів, нам допомагали представники офісу НАТО. Просто зараз на базі військової частини спеціального призначення в Хмельницькому проходять навчання майбутні інструктори для цього центру. Також із залученням інструкторів країн НАТО готуються окремі малі підрозділи – групи спецназу. Інструкторами центру стали військовослужбовці, які мають бойовий досвід в зоні АТО і розуміють, що вони хочуть отримати від спеціалістів НАТО.

На другому етапі, до кінця 2017 року, планується провести вдосконалення підготовки усіх частин за стандартами НАТО. Має відбутися синхронізація українських підрозділів із аналогічними підрозділами країн НАТО. Заплановані спільні навчання із західними колегами.

Задача створення ССО для нашої країни нова. ССО виконують не лише розвідувальні задачі, а також, наприклад, інформаційні – нам потрібний ресурс, ми маємо працювати з інформацією, піаром, тощо. На цьому етапі увагу планується приділити технічному оснащенню військових частин – у цьому нам готові допомагати західні партнери. Йдеться про засоби зв’язку, навігації, доставки й евакуації.

– Кого в першу чергу будуть готувати в цьому центрі? Чи пройде перепідготовку особовий склад існуючих полків спецназу?

– Структура підготовки передбачає два напрямки. Бойові дії чи війна, як це не називай, тривають, і армія поповнюється за рахунок мобілізації. Тому щоб змінити тих, хто демобілізується, призвані будуть в цьому центрі проходити двохмісячний курс підготовки і поповнювати існуючі підрозділи. Але це не головний напрямок, паралельно ми будемо відбирати з армії тих контрактників, хто відповідає напрацьованим критеріям, має бойовий досвід не менше року. Для таких військовослужбовців ми готуємо навчальний курс на півроку.

Військові частини спеціального призначення були укомплектовані контрактними бійцями, але зараз доволі високий відсоток вояків там – мобілізовані
Ігор Луньов

Навчання мобілізованих – вимушений захід. Коли війна починалася, військові частини спеціального призначення були укомплектовані контрактними бійцями, але зараз самі полки стали більшими і доволі високий відсоток вояків там – мобілізовані. Є серед них і ветерани спецназу, але не всі залишаються через рік служби, дехто йде. Наразі перерозподілом мобілізованих і створенням окремих груп займаються командири полків та інші офіцери в підрозділах, що мають добрий бойовий досвід.

– Як ваш бойовий досвід допоможе вам керувати ССО?

– Функції Високомобільних десантних військ і функції Сил спеціальних операцій перегукуються лише в тому, що вони обидва захищають Батьківщину. Десантники – це добре підготована мотивована піхота, але в 2014 році нам довелося виконувати задачі і Національної гвардії, і сухопутних військ, і частково сил спецназу. Водночас полки спецназу виконували задачі, які не мають виконувати спецназівці – охороняли периметр баз, супроводжували колони техніки і таке інше. Навесні і влітку 2014 року я керував обороною аеропорту в Краматорську, до складу угруповання також входили підрозділи спеціального призначення. Група 8-го полку спецназу, зокрема, знайшла і знищила розрахунок ПЗРК і захопили журналістів Life News. Пізніше у цих журналістів знайшли відеоматеріали, на яких ці журналісти показували куди стріляти розрахунку зенітного комплексу, знімали, як розстрілювали десантників 95-ї десантної бригади. Я це говорю до того, що на той момент ми виконували ті задачі, які могли виконувати, і це було правильно.

– Ви згадали як військового партнера Литву, але її збройні сили не брали такої активної участі у бойових діях, як українські збройні сили. Чому вони можуть навчити?

До війни ми готували бійців за старим методиками
Ігор Луньов

– Не зовсім вірно. Вони беруть участь у бойових діях в Афганістані, і це саме досвід роботи Сил спеціальних операцій – отримання інформації і вплив на розвиток ситуації. Чому вони можуть нас навчити – до війни ми готували бійців за старим методиками. І нормативи в нас правильні були, і головна вимога – виконати бойові завдання – була правильною. Але якщо в наших умовах це досягалося постійними тренуваннями і повторами, то тепер ми маємо увімкнути мислення і робити це свідомо. Цьому і навчають методики НАТО.

– Коли планують завершити реформу Сил спецоперацій?

– Кінцевий термін – 2020 рік.

На цю ж тему:

30.12.2015
Сили спецоперацій стали заручником міжособистісного конфлікту

Якби в Україні вчасно сформували сили спецоперацій, то конфлікту на Донбасі могло б не бути – полковник Серветник далі

Для Генштабу не мало значення, очолить Сили спецоперацій десантник чи ні – Муженко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG