Доступність посилання

ТОП новини

Новий рік мине для гривні «без пригод» – експерти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Національну валюту у 2016 році чекає повільне знецінення, різких стрибків курсу очікувати не варто, якщо Україна продовжить співпрацю з МВФ

Київ – У 2016 році гривня навряд чи покаже різкі коливання чи стрімку девальвацію відносно долара. Цього очікує більшість експертів, опитаних Радіо Свобода. Частина з них прогнозує повільне знецінення національної валюти через збільшення обсягів імпорту, кризу в сусідній Росії та відсутність умов для економічного зростання. Частина не виключає, що гривня зміцнюватиметься за умови успішних реформ та підтримки МВФ. У Нацбанку, зі свого боку, не мають наміру відмовлятися від плаваючого курсу гривні, але заявляють про готовність стримувати різкі коливання валютними інтервенціями та адміністративними важелями.

Новий рік мине для гривні «без пригод» – експерти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У новому році різкі коливання чи стрімке знецінення гривні є малоймовірними, враховуючи те, що валютна виручка від експорту українських товарів та витрати на імпорт змінюватимуться незначно, очікує економіст Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віталій Кравчук.

Зниження імпортних ставок на ввезення товарів з ЄС може певною мірою стимулювати імпорт і опосередковано – спонукати здешевлення гривні. Але якою мірою – спрогнозувати важко
Віталій Кравчук

«Експортні ціни на українські товари не будуть падати, але навряд чи й зростатимуть. Отже, експортна виручка мало зміниться. Водночас певною мірою зросте імпорт, але незначно, бо підвищення доходів відбувається на рівні інфляції. Зниження імпортних ставок на ввезення товарів з ЄС може певною мірою стимулювати імпорт і опосередковано – спонукати здешевлення гривні. Але якою мірою – спрогнозувати важко», – констатує Віталій Кравчук.

За його словами, очікування учасників валютного ринку великою мірою залежатимуть і від того, чи продовжить МВФ програму співпраці з Україною, яку він призупинив після надання перших двох траншів кредиту 2015 року.

Приплив іноземних інвестицій може зміцнити гривню – Устенко

Про співпрацю з міжнародними фінансовими донорами як про потужний чинник впливу на позиції гривні говорить і економіст, виконавчий директор фонду Блейзера в Україні Олег Устенко. Але на його думку, стабільність української валюти гривні у новому році залежатиме також від якості реформ, від динаміки експорту та від ситуації в зоні бойових дій.

Негативний вплив можуть мати млявість у проведенні реформ, внутрішньополітичні негаразди та суперечності, а також загострення українсько-російського військового конфлікту
Олег Устенко

«Якщо триватимуть активні реформи – матимемо поліпшення інвестиційного клімату. За рахунок цього можемо очікувати припливу іноземних інвестицій. Якщо це відбудеться – відбуватиметься не просто стабілізація, а й можливо навіть укріплення гривні. Друга група факторів стосується експорту. Якщо не буде глобального падіння цін на українську експортну групу товарів (продукція сільського господарства, хімічної, металургійної та машинобудівної галузей – ред.), можна очікувати збільшення експорту і як наслідок – укріплення гривні. Негативний вплив можуть мати млявість у проведенні реформ, внутрішньополітичні негаразди та суперечності, а також загострення українсько-російського військового конфлікту. І в найгіршому випадку – припинення співпраці з МВФ. Останній чинник може спонукати найбільші девальваційні очікування», – прогнозує економіст.

Найімовірніше, гривня поступово знецінюватиметься упродовж 2016 року, не викликаючи, однак, «валютного шоку» на ринку, запевнив Радіо Свобода виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук.

Курс долара зміцнюватиметься приблизно на одну гривню за квартал
Дмитро Боярчук

«Ситуація з торговельним балансом непогана: його дефіцит є невеликим, і в новому році він зросте незначно. У 2016 році буде зростати експорт до ЄС, а до Росії – падати, тобто в підсумку обсяг експорту не зміниться. Однак потроху зростатиме імпорт. Певне збільшення доходів громадян призведе до того, що українці почнуть агресивніше витрачати кошти, причому більш ніж половину вартості покупок становитимуть імпортні товари. В результаті дефіцит платіжного балансу поступово тиснутиме на гривню і вона повільно «худнутиме»: курс долара зміцнюватиметься приблизно на одну гривню за квартал».

Ситуація з фінансовим рахунком теж мала би бути непоганою, якщо США та інші донори виконають свої наміри викупити українські облігації, а МВФ, Світовий банк та ЄБРР продовжать співпрацю з Україною, очікує Боярчук.

«Основний сценарій: валютних шоків не буде, буде повільне здешевлення гривні. Оскільки внутрішніх умов для зростання ще не створено, а зовнішніх – немає, Росія поволі опускається на дно і частково тягне за собою інші країни в регіоні»,– пояснює аналітик.

За спостереженнями Дмитра Боярчука, через економічне падіння в Росії та кризові явища у світовій економіці є тенденція до зниження цін на світових сировинних ринках. З одного боку, це дає змогу вигідніше закуповувати нафту і газ, з іншого – це не дає Україні можливостей збільшити свої власні доходи від експорту, підсумовує аналітик.

Зі свого боку, директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Сергій Ніколайчук закликає не переоцінювати вплив на курс гривні платіжного балансу України, і, зокрема, динаміки імпорту та експорту. В коментарі Радіо Свобода він наголосив, що не бачить передумов для різких коливань на валютному ринку в новому році. З початку 2015 року Нацбанк України, який відповідає за стабільність фінансового сектору, виступає за гнучкий курс гривні, який, на думку регулятора, сприяє відновленню економіки та зберігає золотовалютні резерви. Відтак наразі НБУ не робить прогнозів щодо курсу гривні та не дає якихось орієнтирів чи рамок для національної валюти, наголошує Сергій Ніколайчук.

Часто в нас ототожнюють платіжний баланс і курс національної валюти. Ці чинники впливають один на один, але не є тотожними
Сергій Ніколайчук

«Часто в нас ототожнюють платіжний баланс і курс національної валюти. Ці чинники впливають один на один, але не є тотожними. Ми відмовилися від фіксації валютного курсу, але жодним чином не відмовлялися від впливу на валютний ринок».

За словами представника Нацбанку, наразі інфляція в Україні «стрімко знижується» у порівнянні з початком 2015 року. Водночас, саме стримування інфляції (а відтак і збереження купівельної здатності національної валюти), а не фіксацію курсу гривні відносно долара, Сергій Ніколайчук називає одним з головних завдань, які стоять перед українським Нацбанком.

Тим часом днями НБУ посилив адміністративні заходи: він обмежив можливості банків купувати валюту для виведення її за кордон. Певні обмеження діють і для простих українців: так, покупець іноземної валюти має надавати свій паспорт в обмінниках, і він не може купити іноземної валюти на суму більш ніж три тисячі гривень на добу. Нацбанк намагається адміністративним шляхом згладжувати коливання курсу та обмежувати відплив валюти з України починаючи з лютого 2015 року.

Нині в обмінниках курс наближається до 25 гривень за долар, причому в останні дні 2015 року гривня мала тенденцію до зміцнення. У держбюджеті закладено курс 24,1 гривні за долар.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG