Доступність посилання

ТОП новини

Росія використовує у Сирії касетні бомби – дослідження і докази від CIT


Касетні бомби на російському літаку на авіабазі Хмеймім в Сирії
Касетні бомби на російському літаку на авіабазі Хмеймім в Сирії

Активісти довели використання в Сирії російською авіацією касетних бомб, у тому числі в густонаселених містах

Команда блогерів і активістів Conflict Intelligence Team (CIT) опублікувала 7 січня нове розслідування, в якому підтверджуються повідомлення міжнародних правозахисних організацій про використання касетних бомб у Сирії російською авіацією. Про те, що Росія бомбардує цілі в Сирії касетними бомбами, наприкінці грудня повідомляла Amnesty International, а за кілька днів до цього – Human Rights Watch. Боєприпаси такого типу заборонені кількома міжнародними конвенціями, оскільки під час їхнього використання практично неможливо уникнути жертв серед мирного населення. Міністерство оборони Росії категорично заперечує навіть факт наявності касетних бомб у своїх військових у Сирії, але ці заяви спростовуються фотографіями, опублікованими в російських же державних ЗМІ і самим міністерством.

Наслідки імовірно російських бомбардувань сирійського міста Ідліб. 20 грудня 2015 року
Наслідки імовірно російських бомбардувань сирійського міста Ідліб. 20 грудня 2015 року

Дії російської військової авіації в Сирії «можуть бути воєнними злочинами» у зв’язку з великими жертвами серед мирного населення. Про це йшлося в оприлюдненій 23 грудня доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International. «Російські авіаудари спричинили загибель сотень людей і викликали масштабні руйнування в житлових районах. Були знищені будинки, мечеть, ринок, медичні об’єкти. Ці атаки мають ознаки порушень міжнародного гуманітарного права», – зазначають правозахисники. Докази використання Росією касетних боєприпасів у Сирії наводилися і в доповіді іншої міжнародної організації, Human Rights Watch (HRW).

Ігор Конашенков
Ігор Конашенков

Представник Міноборони Росії Ігор Конашенков спростував дані доповіді HRW, заявивши, що «Росія не застосовує в Сирії касетні бомби, такого озброєння на авіабазі Хмеймім взагалі немає». Доповідь Amnesty International, як заявив Конашенков, «містить фальшиву інформацію». Головний командувач ВКС (Військово-космічних сил Росії, частиною яких є військова авіація, – ред.) Віктор Бондарєв, у свою чергу, сказав журналістам, що ВКС Росії за весь час операції в Сирії «жодного разу не промахнулися і не завдали ударів по цивільних об’єктах».

Щоб перевірити заяви Міноборони Росії про відсутність касетних боєприпасів на російській авіабазі Хмеймім в Сирії, активісти Conflict Intelligence Team вивчили відеозаписи і фотографії, розміщені російськими державними ЗМІ і самим військовим відомством. Під час розслідування було виявлено кілька типів касетних бомб, підвішених на літаки ВКС Росії на авіабазі Хмеймім. Окрім того, CIT вдалося виявити фотографії залишків оболонок касетних бомб і їх «начиння» – «суббоєприпасів». Всі ці знімки, стверджується в розслідуванні, були зроблені в районах, підконтрольних сирійській збройній опозиції, а не забороненою в Росії «Ісламською державою».

Так, в сюжеті, показаному на телеканалі Russia Today, вдалося знайти докази використання російською авіацією протитанкової касети РБК-500 СПБЕ-Д. Вона містить 15 самонавідних боєприпасів масою майже 15 кілограмів кожен. Згідно з визначенням у статті 2 Конвенції з касетних боєприпасів, касетним боєприпасом є будь-який боєприпас, що містить не менше від 10 суббоєприпасів вагою не більше 20 кілограмів – це відповідає характеристикам РБК-500 СПБЕ-Д. У передачі стверджується, що у випадку, якщо суббоєприпасу не вдалося вразити ціль (бронетехніку), він «просто самоліквідується, не вражаючи нічого». Відео російського літака з цими боєприпасами було опубліковано і в твіттері одного з журналістів Russia Today в Сирії.


Міністерство оборони говорить про «самоліквідацію» суббоєприпасів, що не розірвалися, однак, Human Rights Watch вдалося виявити відеозапис (зроблений в місті Хайян) і фотографії (зроблені в населеному пункті Кафер-Халаб), на яких видно суббоєприпас СПБЕ-Д, який не розірвався.

Ще одне відео, на якому видно, що елементи касетної бомби, які не розірвалися, опубліковано в інтернеті сирійськими активістами з міста Храйтан. Населені пункти Хайян, Храйтан і Кафер-Халаб розташовані в частині губернаторства Алеппо, підконтрольного сирійській опозиції, а не «Ісламській державі».

В іншому сюжеті Russia Today і на фотографіях «РИА Новости» можна побачити бомбардувальник Су-24, на який підвішені боєприпаси РБК-500 ШОАБ-0,5 – бомбові касети, що оснащені майже 600 кульковими бомбами, призначеними для ураження живої сили. Цим касетним бомбам вже понад 40 років – вони були узяті на озброєння в 1969 році. Фахівці Human Rights Watch також виявили цей тип бомби на фотографіях із населеного пункту Ель-Бавабія та відеозаписі з містечка Ель-Латамна. Фотографії цієї бомби на винищувачі, який злітав з бази Хмеймім, є на сайті агентства «РИА Новости і навіть на офіційній сторінці Міноборони Росії в соціальній мережі «ВКонтакте». Радіус ураження ШОАБ-0,5 – 600 метрів, тобто кілька густонаселених міських кварталів. Conflict Intelligence Team відзначає у розслідуванні, що міста, які ВКС Росії бомбардували цими снарядами, так само розташовані далеко від позицій «Ісламської держави».

Якщо ШОАБ-0,5 застосовувалися в сирійській війні і до вступу до неї Росії (просто в армії Башара Асада, за словами авторів розслідування, подібні боєприпаси закінчилися ще в 2014 році), то разова бомбове касета РБК-500 АТ-2,5РТМ (містить 108 осколкових суббоєприпасів масою 2,5 кілограмів кожен), за даними Human Rights Watch, стала широко використовуватися лише після початку операції ВКС Росії в Сирії. Дві фотографії російських бомбардувальників з цими бомбами опубліковані агентством «РИА Новости» (при натисканні на знімок він відкриється в повному форматі):

Касетні авіабомби РБК-500 АО2,5РТМ (на землі) і Су-25 ВКС РФ на авіабазі Хмеймім - фото РІА «Новости»(«Супутник»)
Касетні авіабомби РБК-500 АО2,5РТМ (на землі) і Су-25 ВКС РФ на авіабазі Хмеймім - фото РІА «Новости»(«Супутник»)

Ще один російський бомбардувальник з підвішеною касетною бомбою - фото РІА «Новости», зроблене на базі Хмеймім
Ще один російський бомбардувальник з підвішеною касетною бомбою - фото РІА «Новости», зроблене на базі Хмеймім

Сирійський журналіст передав CIT фотографії такої бомби, скинутої 14 грудня на місто Маарет-ен-Нууман. На фотографіях видно бомбову касету РБК-500 АТ-2,5РТМ, а також суббоєприпас АО-2,5РТМ.

Суббоєприпаси «дурної бомби» ШОАБ-0,5 на зображеннях з Ель-Латамна, з Ель-Бавабіі і з форуму Guns.ru
Суббоєприпаси «дурної бомби» ШОАБ-0,5 на зображеннях з Ель-Латамна, з Ель-Бавабіі і з форуму Guns.ru

Маарет-ен-Нууман так само контролюється сирійською опозицією. Завдяки розслідуванню вдалося встановити, що суббоєприпас касетної бомби розірвався за 400 метрів від місця падіння касети. В умовах густо населеного міста – це десятки житлових будинків.


Про нове розслідування Conflict Intelligence Team Радіо Свобода розповів один із його авторів, Кирило Михайлов.

– Небезпека використання касетного боєприпасу насамперед полягає в тому, що він працює «по площі». Окрім того, певна частина касетного боєприпасу часто просто не розривається. Це означає, що касетні бомби перетворюють площу розміром із кілька футбольних полів фактично в одне велике мінне поле. Якщо потім на таку бомбу наткнеться людина, незнайома зі вибухотехнікою, дитина, наприклад, вона може постраждати або загинути. Не кажучи вже про те, що ми довели в нашому розслідуванні, що ці бомби неодноразово скидалися російською авіацією на житлові квартали.

Що таке касетна бомба і як вона діє? Відео:


– Чи зобов’язана Росія відмовитися від застосування таких бомб у відповідності з міжнародними договорами?

– Незважаючи на те що Росія не підписала Женевську конвенцію про заборону касетних боєприпасів – як, втім, і США, і багато інших країн, – Росія є членом Четвертої Женевської конвенції 1949 року, в якій чітко говориться, що невибіркові напади заборонені. Якщо навіть у міському кварталі є військова ціль, але за визначенням неможливо вразити тільки її, то такий напад вважається невибірковим і може вважатися воєнним злочином. Про це нагадують у своїх доповідях і Amnesty International, і Human Rights Watch.

– У Вашому розслідуванні згадується кілька типів касетних бомб. Чи є між ними принципові відмінності, і якщо так, то які?

– Більша частина цих бомб ще радянського виробництва, вони ставилися на озброєння в 60-х, 80-х роках. Вони раніше використовувалися і сирійською урядовою авіацією, поки вони у них просто не закінчилися. Бомба РБК-500 СПБЕ-Д набагато більш технологічна, це «розумна» або «коригована» бомба, проте вона теж за своїми характеристиками підпадає під дію Женевську конвенцію. А найчастіше ми зустрічали банальні РБК-500 АТ-2,5РТМ – це те, що називається dumb bomb, «дурна бомба», вона не має наведення і розкидається хаотично, підриваючи все навколо себе.

Нерозірвані суббоєприпаси «розумної» касетної бомби РБК-500 СПБЕ-Д. Зліва - для прикладу - скріншот сюжету з програми на телеканалі «Росія», на двох фото праворуч – фото, надані авторам розслідування CIT сирійськими активістами
Нерозірвані суббоєприпаси «розумної» касетної бомби РБК-500 СПБЕ-Д. Зліва - для прикладу - скріншот сюжету з програми на телеканалі «Росія», на двох фото праворуч – фото, надані авторам розслідування CIT сирійськими активістами

– Чи завдавала Росія удари з використанням касетних бомб по позиціях «Ісламської держави», а не сирійської опозиції?

– Нам про це невідомо, бо «Ісламська держава» не дуже любить викладати такі відео і фото, але я б не здивувався, якби це сталося.

– Якщо робити висновки з численних джерел, із якими Ви працюєте, чи змінилася взагалі стратегія російської армії в Сирії останнім часом? Чи можна говорити про те, що основна її мета – підтримка урядових сил Башара Асада і нічого більше?

Дії російських ВКС «прив’язані» до наземних операцій армії Асада, а вона на більшій частині фронтів діє саме проти опозиції

– Багато спостерігачів, які стежать за цим конфліктом, відзначають, що з моменту визнання Росією того факту, що літак над Єгиптом був підірваний терористами, кількість авіаударів по «Ісламській державі» збільшилася. Однак удари по опозиції тривають, в основному дії російських ВКС «прив’язані» до наземних операцій армії Асада, а вона на більшій частині фронтів діє саме проти опозиції.

Є ще один момент – не знаю, піар це чи щось інше – завдавалася велика кількість авіаударів по нафтопромислам «Ісламської держави». Ці удари завдаються як російською авіацією, так і авіацією сил коаліції. Проте основна частина російських авіаударів припадає на північний захід і крайній південь Сирії, де зараз розвивається наступ армії Башара Асада на сили сирійської опозиції різного ступеня поміркованості.


За різними оцінками, в результаті російської військової операції в Сирії вже загинули від кількох сотень до кількох тисяч мирних жителів. У висновку свого розслідування активісти Conflict Intellingence Team звертаються до російських і міжнародних ЗМІ із закликом ретельно перевіряти заяви російського Міноборони, яке супроводжує, на їхню думку, сирійську операцію «масштабною дезінформаційною кампанією».

Раніше Amnesty International закликала притягнути винних у використанні касетних бомб в Сирії, на чиїй би стороні вони не воювали, до кримінальної відповідальності.

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему карикатура:

Ukraine -- Political caricature / cartoon (Author: Oleksiy Kustovskyi)
Ukraine -- Political caricature / cartoon (Author: Oleksiy Kustovskyi)

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG