Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Україна має достатньо газу на опалювальний сезон


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що газу в України достатньо, щоб пройти опалювальний сезон.

«У нас є газ в українських газових сховищах. Зараз загалом є близько 13 мільярдів кубічних метрів газу. Це на 2,3 мільярда більше, ніж було в минулому році. Тобто, ми накопили достатній обсяг газу», – сказав він у програмі «10 хвилин із прем’єр-міністром».

Яценюк нагадав, що Київ перестав купувати газ у Росії, яка з 1 січня виставила рахунок з ціною газу 212 доларів за тисячу кубічних метрів.

«Ми не купуємо газ в Росії, тому що ми купуємо газ в Європейському союзі дешевше, ніж нам запропонувала Росія. Середня вартість газу в ЄС близько 200 доларів США», – додав він.

Наприкінці вересня 2015 року у Брюсселі Україна, Росія та Євросоюз парафували документи «зимового газового пакету». Сторони домовилися щодо цін та умов постачання Україні російського газу протягом опалювального сезону. Тривалість угоди – до кінця опалювального сезону. Також, відповідно до домовленостей, Україна мала перерахувати «Газпрому» півмільйона доларів та закупити 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ.

Із 12 жовтня минулого року Україна почала закачувати російський газ у підземні сховища.

Газотранспортна система України є другою в Європі та однією з найбільших у світі. Вона виконує дві основні функції: забезпечення природним газом внутрішніх споживачів, а також транзит природного газу через територію України у країни Західної та Центральної Європи.

На цю тему:

10.01.2016
Яценюк: якщо температура в оселі менше 12 градусів, громадяни не повинні сплачувати за рахунком
далі

05.01.2016
«Ми спокійно пройдемо зиму без російського газу» – Улида

«Через офшори газ ми купимо» – Охріменко далі

05.01.2016
Зимовий сезон ми проходимо, але комфорт буде мінімальним – експерт

«Немало було панічних чуток і різних експертних оцінок і минулого сезону 2014-2015 років, що не вистачить газу, а нам вистачило газу» – Гончар далі

XS
SM
MD
LG