Доступність посилання

ТОП новини

Українські споживачі не помітять ембарго російських товарів – постачальник


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Частка російських продовольчих товарів дуже мала, Україна себе забезпечує – економісти

Україна заборонила імпорт низки російських товарів – переважно продовольчих, алкогольних і сільськогосподарських. Економісти говорять, що частка цих товарів все одно була незначною, і користувачі нічого не помітять. Проте підприємці попереджають – іноді російські товари маскуються під західні. Мережі супермаркетів поки що не коментують заборони.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Із 10 січня почало офіційно діяти урядове ембарго на імпорт продовольчих і деяких інших товарів із Росії. Йдеться про такі звичайні речі, як м’ясо, кава, чай, кондитерські вироби, спиртні напої і сигарети, а також корм для тварин. За словами прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, українське ембарго є відповіддю на російське, яке набуло чинності 1 січня.

Україна піднімає мита на всі російські товари і вводить ембарго на продовольчі товари, на товари машинобудування і вагонобудування
Арсеній Яценюк

«Україна виходить із зони вільної торгівлі із Російською Федерацією, піднімає мита на всі російські товари і вводить ембарго на продовольчі товари, виготовлені в Російській Федерації, а також на товари машинобудування і вагонобудування», – заявив Яценюк.

Нинішній термін ембарго – до 5 серпня або до скасування аналогічного російського ембарго, йдеться у постанові уряду.

Радник Центру економічної стратегії Павло Кухта вважає, що деякі з продуктів із цього списку виробляються не лише в Росії, а й в інших країнах. Отже їх зможуть завозити звідти.

Для Росії це завдасть доволі серйозної шкоди, отже це має сенс
Павло Кухта

«Більша частина тих категорій продуктів, які підпали під ембарго, це продукти міжнародних компаній, які виробляють у Росії і експортують на ринки країн СНД. Отже це означає, що ту продукцію, яку зараз везуть із Росії, тепер будуть везти із Польщі. На ціни це не вплине, чи майже не вплине. А для Росії це завдасть доволі серйозної шкоди, отже це має сенс», – наголосив Кухта. Він також припустив, що деякі компанії можуть навіть спробувати відкрити аналогічні виробництва в Україні.

«Корпорації відкрили свої заводи в Росії ще в 1990-і роки. Вони знали лише про російський ринок, а Україну зараз підключали до цього ринку. Отже зараз це для них питання скоріш логістики», – заявив економіст.

Російські товари можуть видавати за товари інших країн – ритейлер

Експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» групи «Податкова реформа» Ілля Несходовський вважає, що українське ембарго – це більш політичне рішення. Він нагадує, що Україна повністю забезпечує себе харчовими продуктами. Крім того, 1 січня вступила в дію зона вільної торгівлі України з Євросоюзом, отже на полицях крамниць стане більше продовольчих товарів із Європи.

Більш суттєво впливає на економічні відносини – відмова України купувати російський газ навіть зі знижкою за 212 доларів. Це більше впливає на російську економіку
Ілля Несходовський

«Більш суттєво впливає на наші економічні відносини – відмова України купувати російський газ навіть із цією знижкою за ціною 212 доларів. Це більше впливає на російську економіку. Тому що Україна тривалий час була найбільшим споживачем російського газу», – нагадує Несходовський. На його думку, в урядовому переліку немає товарів критичного імпорту ані для України, ані для Росії.

Співзасновник Асоціації рітейлерів України Олександр Фіалка також вважає, що споживач не помітить ембарго через незначну частку товарів. Він вважає рішення уряду значною політичною подією, але в економічному плані не бачить серйозних наслідків ані для споживача, ані для постачальників, ані для торговельних мереж.

«Мабуть що російські компанії, готуючись до можливих санкцій, себе перестрахували. Я впевнений, що вони вже перереєструвалися в інших країнах. Товари під маркою Росії можуть вже постачати з інших країн. Принаймні, наприклад у fashion-індустрії це відбувається вже давно» – застерігає рітейлер.

Радіо Свобода надіслало інформаційні запити у найбільші мережі супермаркетів України і ми чекаємо на відповіді від них.

«Вплив рішення українського уряду про заборону російських продуктів буде мінімальним з огляду на загальний товарообіг. Сьогодні продаж російських товарів в магазинах мережі Metro Ukraine складає менш ніж 3%. Цей показник значно впав, порівняно з 2014 роком, у тому числі через диверсифікацію джерел постачання товарів. Більшість продовольчих і пов'язаних із ними товарів тепер постачається не з Росії, а з Європи або виробляється в Україні. Проте в деяких випадках це вплинуло на споживчі ціни на цю продукцію», – наголосив комерційний директор METRO Cash & Carry Ukraine Ltd. Адріан Арічу в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода.

Він також наголосив, що попит на російські бренди серед їх клієнтів значно скоротився, що вплинуло і на асортимент продукції.

«Більшість товарів із цих 3% буде замінено аналогічними найменуваннями. В меншості випадків рішення уряду призведе до тимчасової відсутності товарів, доки не з’являться нові можливості для постачання продуктів. Наприклад, це станеться із кетчупом Heinz», – заявив Арічу.

На його думку, на українську економіку вплине також і заборона Росії на український експорт – цей показник був у кілька разів більшим, ніж імпорт з Росії. А це зрештою може вплинути на ціни, кількість безробітних, податки тощо.

«Все це демонструє, що Угода про вільну торгівлю із Євросоюзом – це великий шанс для українських виробників шукати клієнтів на європейських ринках. Дослухатися до вимог і стандартів цих ранків, прискорення адаптації виробництва до їхніх потреб і, звісно, представлення українських товарів у Європі безсумнівно може перекрити недостачу експорту», – підсумував Арічу.

Протягом минулого року товарообіг з Росією падав і без обопільного ембарго. Станом на листопад 2015 року, за українськими даними, показники впали майже удвічі, а станом на кінець грудня перший заступник міністра економічного розвитку Росії Олексій Лихачов повідомив про падіння на 80%.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG