Доступність посилання

ТОП новини

Останній щорічний президентський виступ Обами: очікування оптимізму


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Від нього також чекають згадки про успіхи адміністрації чинного президента та про проблеми, що стоять перед США

Президент США Барак Обама готується до останнього на цій посаді головного щорічного виступу про стан справ у державі. Деякі деталі майбутньої промови оприлюднив Білий дім, інші очікування від виступу коментують політики й оглядачі. Сам виступ перед обома палатами Конгресу відбудеться ввечері за місцевим часом, коли в Києві буде вже під ранок середи. І це буде для Обами чи не остання можливість донести свої погляди до американців і до решти світу. Далі всю увагу протягом останнього року його президентства, що завершиться 20 січня 2017-го, буде привертати боротьба за те, хто очолить США на наступний термін.

Барак Обама сам визнає, що досяг не всіх цілей, які ставив собі на президентській посаді. Напередодні визначальної промови він заявив в інтерв’ю, що вийшло в ефір телеканалу NBC у вівторок, буквально за лічені години до виступу: «Я не завжди мав успіх як президент».

Його суперники-республіканці різко критикують його і за це, і за багато чого іншого, в чому вони бачать помилки чинного президента США.


Та посеред цих похмурих оцінок ситуації з боку республіканських претендентів на президентську посаду виступ чинного голови держави дасть помітно оптимістичнішу оцінку становища, кажуть помічники Обами.

Від Обами чекають оптимізму щодо майбутнього

Джош Ернест
Джош Ернест

«Оптимізм щодо країни характеризується його вірою в те, що американський народ і наша країна подолають наявні виклики», – заявив про плани президента на останній великий виступ його речник Джош Ернест.

Керівник апарату президента Деніс МакДоноу теж підтвердив, що слова Барака Обами будуть контрастувати з песимістичною позицією республіканців, на якій вони наголошують останнім часом і в перебігу передвиборчої кампанії, і в Конгресі. «Це, здається, спрацьовує в їхній політиці, але не ґрунтується ні на чому в дійсності», – наголосив посадовець.

«Він дуже оптимістично дивиться на майбутнє», – додав МакДоноу про позицію Обами щодо подальшої долі США.

Джон МакКейн
Джон МакКейн

Саме майбутньому Америки в сучасному світі й буде, як вважають, присвячена значна частина виступу президента. Один із провідних сенаторів-республіканців Джон МакКейн, який 2008 року програв Баракові Обамі на президентських виборах, свої очікування виклав так: «Про що я хотів би почути у виступі президента? Звичайно, про головні нині для американців питання: тероризм, національна безпека, становище на Середньому Сході і напади на Америку».

І успіхи, і важливі проблеми

Також очікують, що Обама приверне увагу до успіхів своєї адміністрації і за останній рік, і за весь його восьмирічний термін на посаді.

Серед таких успіхів – укладення ядерної угоди з Іраном, відновлення дипломатичних відносин із Кубою, досягнення всесвітньої кліматичної угоди і торговельної угоди в азійсько-тихоокеанському регіоні, бюджетна домовленість із переважно республіканським нині Конгресом, зменшення рівня безробіття до 5 відсотків чи поновлена довіра до економіки, завдяки якій Федеральна резервна система почала підвищувати облікові ставки.

Крім того, серед очікуваних «гарячих тем» у промові Барака Обами вже на майбутнє – зокрема, насильство із застосуванням вогнепальної зброї, яке останнім часом зростає у США, чи прийняття біженців, що, на думку президента, належить до засадничих американських цінностей. Плани Обами дещо посилити контроль за обігом вогнепальної зброї у США чи продовжити приймати у країні біженців від дій сирійського владного режиму наражаються на спротив республіканців.

Але, щоб наголосити на цих моментах, Білий дім оголосив, що серед гостей у ложі першої леді США під час виступу Барака Обами запрошений біженець із Сирії, що нині живе у Сполучених Штатах, а один стілець залишиться порожнім у пам’ять про загиблих унаслідок застосування вогнепальної зброї у США.

Трамп? Тільки в комедії

Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон

Як вважають, Барак Обама не буде прямо закликати американців підтримати демократів на майбутніх президентських виборах восени 2016 року – наразі, як виглядає, провідним демократичним претендентом є Гілларі Клінтон, – хоча намагатиметься довести цю думку непрямим чином.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

У вже згаданому інтерв’ю на телеканалі NBC він, зокрема, покепкував із найгучнішого серед республіканських претендентів, популіста-мільярдера Дональда Трампа, відомого своїми екстравагантними заявами на найрізноманітніші теми. На запитання, чи уявляє він виступ Трампа з президентським зверненням про стан справ у державі, президент відповів, що йому місце у щотижневій розважально-комедійній передачі на цьому телеканалі: «Хіба що як номер у «Суботньому вечорі».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG