Доступність посилання

ТОП новини

Ми не використовували «розморожену» поліовакцину, щоб не давати приводів для спекуляцій – Перегінець


(Shutterstock)
(Shutterstock)

«Вже за ресурси 2016 року ми будемо закуповувати двовалентну вакцину, на яку переходить весь світ»

Катерина Каплюк

Інформація про спалах поліомієліту на Закарпатті в 2015 році одразу ж викликала низку побоювань щодо того, наскільки поширеним може стати захворювання, та чи безпечними є вакцини проти нього. Заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець в інтерв'ю Радіо Свобода розповів, що призвело до низького рівня вакцинації дітей та коли Україна закуповуватиме двовалентну вакцину, на яку переходить весь світ. Крім того, Перегінець розповів, що в України ще є шанс не втратити статус вільної від поліомієліту країни, якщо вона належно відреагує на загрозу.

– Які причини того, що станом на початок 2015 року спостерігався низький рівень вакцинації дітей? За даними МОЗ, наприкінці літа 2015-го, зокрема, від поліомієліту трьома дозами вакцин були щеплені лише 14% дітей.

Якщо говорити про поліомієліт, то за півроку 2015-го у нас охоплення було приблизно 14 відсотків. І через низьке охоплення вакцинацією від поліомієліту ми опинились у ситуації, коли виник спалах

– Щоб зрозуміти, чому розвивалась ситуація, до якої ми дійшли зараз, потрібно починати з 2008 року, коли була неуспішна вакцинація проти кору, коли було спотворено багато інформації щодо використання вакцини від кору, коли помер підліток у Краматорську. Він помер не від вакцини, і це було доведено трьома комісіями. Тим не менше, рівень довіри до вакцинації та до вакцин, як і забезпеченість вакцинами, і ресурси, які були в системі, – ці три фактори зіграли на те, що рівень охоплення вакцинацією з 2008 року різко погіршився. Якщо говорити про поліомієліт, то за півроку 2015-го у нас охоплення було приблизно 14 відсотків. Тобто у річному масштабі це виходило б у межах 30 відсотків. І, власне, через низьке охоплення вакцинацією від поліомієліту ми опинились у ситуації, коли виник спалах, і вже на спалах потрібно було реагувати посиленими заходами вакцинації. На щастя, у нас була гуманітарна допомога від ЮНІСЕФ, вакцину від якого ми використовували для реагування на спалах.

– Чи були якісь проблеми з тендерними закупівлями? Чому в Україні не було вакцин?

– Насправді, проблема не тільки з тендерами, але й із плануванням, укладанням договорів на тривалий період часу, а не тільки на рік. Тому це комплексна проблема, яка призвела до низького забезпечення вакцинами. І коли ми отримали гуманітарну допомогу навесні, починаючи з кінця квітня і в травні, то це вже був процес, започаткований в 2014 році спільно з міжнародними організаціями, щоб отримати вакцину від поліомієліту як гуманітарну допомогу, щоб покрити недостачу вакцин і запобігти потенційному виникненню спалаху поліомієліту. На жаль, ситуація вже була доведена до такого стану, що на час, коли ми отримали гуманітарну допомогу, ми лише були змушені використати її з вересня, реагуючи на спалах, який був підтверджений у серпні.

20 фактів про поліомієліт та щеплення від нього (графіка)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

– У вересні на Закарпатті було підтверджено два випадки захворювання на вакциноасоційований поліомієліт. Які лабораторії підтвердили, що дітей було саме це захворювання? І чи можна говорити про те, що це справді був спалах поліомієліту?

Циркуляція вакциноспорідненого вірусу була підтверджена лабораторією ВООЗ

– Поліомієліт може проявлятися в різних формах. Те, що це був поліомієліт, підтверджується не тільки клінічно, а й фактом виявлення мутованого вірусу, який є вакциноспорідненим. Факт цього вірусу був підтверджений як національною референс-лабораторією в Україні, так і регіональною лабораторією Всесвітньої організації охорони здоров’я. На той час ВООЗ рекомендувала надсилати зразки з України в Москву, де є референс-лабораторія, акредитована ВООЗ. Зараз ми користуємось лабораторією в Гельсінкі. Географічне розташування лабораторій ВООЗ не має нічого спільного з якістю аналізу матеріалу. Тому циркуляція вакциноспорідненого вірусу була підтверджена лабораторією ВООЗ.

За новітніми визначеннями ВООЗ, один випадок поліомієліту, спричинений диким поліовірусом, або два випадки, спричинені вакциноспорідненим циркулюючим поліовірусом, вважається спалахом. В Україні якраз було виявлено два випадки, викликані вакциноспорідненим вірусом, що і започаткувало кампанію проти поліомієліту в Україні.

– Скільки доз вакцини вже було завезено в рамках трьох турів додаткової вакцинації?

– На три тури вакцинації нам необхідно приблизно 11 мільйонів доз вакцини. Зараз ми завершили другий тур вакцинації. Вакцина, яка використовувалась в першому та другому турах, була вироблена Sanofi Pasteur, і була надана в якості гуманітарної допомоги за допомогою дитячого фонду ЮНІСЕФ. Для третього туру також вже завезена вакцина, її оплатила Європейська комісія, і організацією і завезенням гуманітарної допомоги займався ЮНІСЕФ.

Вакцина, яка була завезена в травні, досі зберігається на складах «Укрвакцини»

У травні була завезена оральна (ОПВ) та інактивована ін’єкційна полівакцина (ІПВ). Ця вакцина, яка була завезена в травні, досі зберігається на складах «Укрвакцини». Вакцина, яка використовувалась в першому турі, була завезена в вересні та одразу розвезена в регіони.

– А хто оплачує логістичні витрати на розвезення вакцини?

ЮНІСЕФ так само покриває витрати на доведення вакцини до регіонів. Держава жодної копійки не платить за цю вакцину, включно з доставкою, у нас просто немає грошей на розвезення гуманітарної допомоги

– ЮНІСЕФ так само покриває витрати на доведення вакцини до регіонів, використовуючи державне підприємство «Укрвакцина». Держава жодної копійки не платить за цю вакцину, включно з доставкою, у нас просто немає грошей на розвезення гуманітарної допомоги.

– Цю так звану «розморожену-заморожену» вакцину, яка прибула в Україну в травні, досі тримають на складах. Чи можна її використовувати?

Ця вакцина може розморожуватися та заморожуватися десятки циклів. Ми її не використовували тільки з тієї причини, щоб не давати приводів для спекуляцій

– Є більш ніж потрібно доказової бази, яка говорить про те, що ця вакцина може розморожуватися та заморожуватися десятки циклів, що, власне, з цією вакциною відбувається навіть під час виробництва. Ми її й не використовували тільки з тієї причини, щоб не давати приводів для спекуляцій стосовно того, що ця вакцина може мати чи не мати якихось наслідків. Вона є якісною, ефективною та безпечною, але оскільки на початок першого раунду до нас було поставлено вакцину, яка не зберігалась при температурі мінус 20, то не було сенсу тримати її при мінус 20 та використовувати ту, яка була закуплена в травні. Ми одразу запустили її в регіони і вона зараз використовується.

Жодних порушень в умовах зберігання вакцин, які надаються Україні як гуманітарна допомога, не було

Жодних порушень в умовах зберігання вакцин, які надаються Україні як гуманітарна допомога, не було і не могло бути. Це не перша оральна полівакцина, яка використовується в Україні, це не новий продукт, з яким країна не знає, як поводитись. Ця вакцина та вакцини ОПВ інших виробників, наприклад, та сама російська вакцина, яка в Україні використовується десятки років, так само, умовно кажучи, заморожувалася та розморожувалася, ніхто з цього не робив особливого ажіотажу.

– Яким є майбутнє цієї вакцини, яка прибула в Україну в травні?

– Вона має термін придатності до 2017 року та зберігається у придатних умовах. Ми додатково намагаємось отримати всі необхідні документи, в тому числі від Державного експертного центру з тим, щоб внести, наприклад, зміни в інструкцію, яка зареєстрована виробником, щоб як з юридичної, так і з медичної точки зору вакцина могла використовуватись.

– Невдовзі державні закупівлі ліків в Україні будуть здійснюватись за допомогою міжнародних організацій, зокрема ЮНІСЕФ. Яким чином відбуватиметься цей процес?

– ЮНІСЕФ допомагатиме нам в 2016 році закупляти всі вакцини для календаря щеплень, за винятком кількох вакцин, які ЮНІСЕФ не закуповує. 24 грудня 2015 року ми перерахували всі кошти ЮНІСЕФ для закупівель вакцини і вже найближчим часом ЮНІСЕФ почне їх закуповувати. Думаю, що вже з кінця січня – початку лютого відбуватимуться поставки вакцини в Україну.

За кошти 2015 року ми не будемо закуповувати вакцину від поліомієліту. Тим більше, що з квітня весь світ переходить на двовалентну вакцину, а не тривалентну. Вже за ресурси 2016 року ми будемо закуповувати двовалентну вакцину, на яку переходить весь світ

В цю закупівлю за кошти 2015 року ми не будемо закуповувати вакцину від поліомієліту, у нас є достатньо вакцин, які нам надали як гуманітарну допомогу. Нам немає сенсу закуповувати її в 2016 році. Тим більше, що з квітня весь світ переходить на двовалентну вакцину, а не тривалентну. Тому зараз у нас вистачає цієї тривалентної вакцини, щоб використати її в третьому раунді та в рутинній імунізації, а потім вже за ресурси 2016 року ми будемо закуповувати двовалентну вакцину, на яку переходить весь світ.

– Тобто 11 мільйонів доз вистачить до кінця 2016 року?

– Нам вистачає 11 мільйонів доз, щоб сформувати колективний імунітет у дітей від двох місяців до десяти років, аби перервати циркуляцію вакциноспорідненого поліовірусу. А потім ми перейдемо до рутинної імунізації, використовуючи залишки вакцини, і закупівлі 2016 року іншої двовалентної вакцини будуть відбуватись вже в 2016-му.

– Яким чином роблять перше щеплення від поліомієліту дітям – живою чи інактивованою вакциною?

Близько 350 тисяч дітей, за результатами першого та другого турів, отримали інактивовану поліовакцину, як першу вакцину

– Була думка українських експертів, що для дітей, які не мають жодного щеплення проти поліомієліту, варто почати з інактивованої вакцини (ІПВ, яка вводиться ін’єкційно – ред.), а тільки після двох тижнів використовувати оральну «живу» поліовакцину (ОПВ – 2 крапельки в рот – ред.). Пояснення було наступне: що оральна поліовакцина в дуже рідкісних випадках, 1 раз на 750 тисяч або 1 раз на мільйон може викликати вакциноасоційований поліомієліт. Щоб цей ризик абсолютно нівелювати, була рекомендація спочатку використовувати інактивовану поліовакцину, що і було зроблено. Близько 350 тисяч дітей, за результатами першого та другого турів, отримали інактивовану поліовакцину, як першу вакцину.

– Що сталося з гуманітарною допомогою з Грузії, яку Україна отримала 2014 року, в якій були різні вакцини, зокрема і проти поліомієліту?

– Минулого року у вересні, якщо не помиляюсь, Грузія надала як гуманітарну допомогу вироби медичного призначення, ліки і вакцини. Вироби медичного призначення та ліки були використані ще минулого року. Більша частина вакцини була використана цього року, за виключенням тих вакцин, у яких в силу того, що з ними минулого року ніхто нічого не робив, закінчився термін придатності, і вони не використані.

– Якими є остаточні висновки щодо смерті хлопчика в Білій Церкві?

Є остаточні висновки судово-медичної експертизи, яка вказує на те, що, на жаль, дитина загинула від захворювання серця

– З самого початку ми однозначно заявляли, що смерть дитини не може бути пов’язана з вакциною… Регіональна група з несприятливих подій після імунізації дала однозначний висновок, що немає зв’язку з вакциною. За даними, які потім були у національної групи, це є висновок підтверджений, що зв’язку з вакциною немає. Станом на кінець грудня 2015 року є остаточні висновки судово-медичної експертизи, яка вказує на те, що, на жаль, дитина загинула від захворювання серця, яке було не помічене за якийсь період часу. Тому однозначно можна зараз стверджувати, що вакцина не могла і не призвела до смерті дитини.

– Чи були зафіксовані випадки вакциноасоційованого поліомієліту в Україні, окрім вищеназваних?

– По-перше, він не розвивається за такий короткий період часу. По-друге, після двох раундів імунізації у нас немає жодного повідомлення про вакциноасоційований поліомієліт. Тим більше, що за аналізом американських колег з CDC, навіть з тим низьким охопленням імунізації імовірність розвитку вакциноасоційованого поліомієліту прирівнюється в Україні один на 3,5 мільйона.

– До речі, а в США надсилалися також зразки якісь?

– Американська лабораторія CDC робила аналіз за даними, які вона отримала з лабораторії ВООЗ після аналізу лабораторії ВООЗ, де вони визначали генетичну мутацію двох штамів поліовірусу, які були виявлені на Закарпатті і підтверджували факти, що це є вакциноспоріднений мутований поліовірус.

– За словами голови комісії з сертифікації Дейвіда Солсбері, Україна вже втратила свій статус вільної від поліомієліту країни. Що робить Україна?

Тільки через рік після початку спалаху буде остаточна місія з оцінки, яка скаже, що Україна і далі залишається країною, вільною від поліомієліту

– Відповіддю на спалах є проведення додаткової тритурової імунізації. Після цього наші зусилля будуть оцінені незалежною міжнародною радою з ліквідації поліомієліту, і сукупність факторів, як охоплення вакцинацією, нагляд за гострими в’ялими паралічами, управління даними, якість даних, дасть міжнародній оціночній команді уявлення, наскільки можна вважати, що вжиті в Україні заходи привели до ліквідації циркуляції вірусу в середовищі і чи можна вважати, що ці заходи були зроблені на достатньо високому рівні. І тільки через рік після початку спалаху буде остаточна місія з оцінки, яка скаже, що Україна і далі залишається країною, вільною від поліомієліту. Якщо рівень охоплення буде незадовільним, то може стояти питання про те, що в України буде забрано статус країни, вільної від поліомієліту. Але я впевнений, що третій раунд ми проведено ще більш консолідовано, ніж перших два,і досягнемо охоплення в 95 відсотків.

На цю ж тему:

21.12.2015
Україна втратила статус вільної від поліомієліту країни – голова комісії із сертифікації

«Ми будемо рекомендувати проводити більше раундів вакцинації до того часу, поки населення України буде поза небезпекою» далі

07.12.2015
Будь-які антивакцинальні кампанії суперечать науковим медичним фактам – ВООЗ

«Навіть один випадок захворювання на поліомієліт є спалахом та умовою введення надзвичайного стану у сфері охорони здоров’я в країні та проведення додаткового раунду вакцинації дітей» далі

07.12.2015
ВООЗ рекомендує тим, хто їде в Україну, додаткове щеплення від поліомієліту

Медична наука захищає життя дітей. Але на противагу цьому проводяться антивакцинальні кампанії з метою прибутку чи з ідеологічних причин – ВООЗ далі

30.11.2015
Проти щеплень іде інформаційна війна, а владі байдуже – Комаровський

«Чому нам не показали, як діти президента отримують цю вакцину? Ось тоді б люди інакше до цього б ставилися» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG