Доступність посилання

ТОП новини

Україна тепер може бути войовничою з «Газпромом» (світова преса)


«Газпром» втратив більшість своїх важелів впливу на Європу і Україна може дозволити собі бути войовничою з ним»

Світова преса активно коментує досягнення Україною газової незалежності від Росії через відмову Києва від російського газового імпорту. Також є публікації про майбутній консультативний референдум у Нідерландах щодо асоціації України з ЄС і його можливий вплив на референдум у Британії щодо виходу чи невиходу країни з Євросоюзу. І пишуть також про підготовку збірних команд до чемпіонату Європи з футболу, зокрема майбутній матч збірних України та Вельсу, як тренери намагаються на підготовчому етапі знайти собі опонентів, стиль гри яких віддзеркалював би гру їхніх майбутніх суперників у групах на Євро-2016.

«Як Україна відгородила себе від російського газу» – це назва коментаря на сайті агентства Bloomberg.

Ще донедавна Росія могла диктувати Україні свої умови, погрожуючи відімкнути їй газ. Але зараз Росія пропонує Україні знижку, але Україна не зацікавлена, бо отримує багато газу з Європи. «Ця зміна віддзеркалює розвиток подій на європейському газовому ринку, що не означає нічого доброго для найбільшого джерела експортних надходжень Росії», – пише автор коментаря Леонід Бершидський на сайті агентства.

У статті йдеться про те, що зменшення імпорту Україною російського газу частково пояснюється економічною стагнацією за колишнього президента Віктора Януковича, який втік до Росії, значним зменшенням промислового виробництва після Революції гідності та російської анексії Криму. ВВП України зменшився на 19 відсотків від 2013 року і промисловий сектор країни потребує менше енергоносіїв.

«Це, однак, не найголовніша причина зменшення українського імпорту. Уряд налаштований на те, щоб покласти край залежності від Росії на тлі того, як дві країни перебувають у напівофіційному стані війни», – читаємо на сайті Bloomberg.

Не один раз було таке, що російські погрози зупинити поставки газу або підвищити ціни з наближенням зими змушували український уряд погоджуватись на політичні поступки, які гальмували рух України до Європейського союзу. У відповідь на це Україна почала отримувати газ у реверсному режимі зі Словаччини кілька років тому.

Європа, пише автор, також диверсифікує джерела енергопостачання з тих самих причин, що й Україна: забрати в Росії енергетичну зброю і знизити ціни.

Однак Росія залишається найбільшим постачальником газу в Європі з часткою 41 відсоток на ринку.

«Однак російський монопольний статус поставника в Східній Європі поступово зникає, оскільки колишні залежні клієнти відкривають термінали для отримання скрапленого газу», – пише агентство.

Але Росія вдається до альтернативного кроку – намагається переконати європейських партнерів погодитись на будівництво проекту «Північний потік-2» у Балтиці.

«Якщо його буде збудовано, це буде зроблено з політичних мотивів: Росія хоче забрати в України статус транзитної газової держави. Європі, насправді, не потрібен цей газопровід і, беручи до уваги історію «Газпрому», це, ймовірно, навіть не знизить значно ціни», – читаємо в коментарі.

«Практичний наслідок цього є таким, що «Газпром» втратив більшість своїх важелів впливу на Європу і Україна може дозволити собі бути войовничою», – пише Bloomberg.

Британське видання Business Insider пише про те, якими будуть наслідки референдуму в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС для членства Британії в Євросоюзі.

Нідерланди у квітні будуть голосувати щодо того, чи повинен ЄС мати тісніші відносини з Україною на консультаційному референдумі.

Як пише видання, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер попередив, що «ні» Угоді з Україною на референдумі в Нідерландах може призвести до «континентальної кризи», а банк Societe Generale заявив в оприлюдненому дослідженні, що такий поворот подій може пожвавити табір євроскептиків у Британії і спонукати до виходу Британії з ЄС, яка теж матиме референдум щодо членства в Європейському союзі.

Сайт британської телерадіомовної корпорації ВВС пише, що Україна та Вельс домовились провести товариський матч своїх збірних у березні в рамках підготовки до Чемпіонату Європи з футболу.

Матч має відбутися в Україні 28 березня, у понеділок – за кілька місяців перед Євро-2016, яке пройде у Франції.

За кілька днів до матчу з Україною, збірна Вельсу під керівництвом тренера Криса Колемана зіграє у валлійській столиці Кардіфі з командою Північної Ірландії, яка також пробилася на Євро-2016.

ВВС зазначає, що Футбольна асоціація Вельсу ще, однак, офіційно не підтвердила точні дати і самі матчі з Північною Ірландією та Україною.

Україна на Євро-2016 виступає в тій самій групі, що й Північна Ірландія, а також у цій групі збірні Німеччини й Польщі.

Для команди Вельсу гра з Україною цікава тим, що разом з ним у групі на Євро-2016 гратиме збірна Росії.

«Тут очевидним є те, що існує подібність (у стилі гри) з Росією, тому ми намагаємось, щоб наші матчі етапу підготовки віддзеркалювали суперників у групі», – каже помічник тренера збірної Вельсу Осіан Робертс.

Україна та Вельс уже грали між собою на відбірковій стадії Чемпіонату світу з футболу 2002 року і обидва матчі завершились однаковою нічиєю – 1:1.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG