Доступність посилання

ТОП новини

Київ повинен фіксувати всі злочини Росії в Україні (огляд преси)


Існує безліч доказів вторгнення російських військ і їхніх злочинів проти українського народу

За майже два роки війни, яку розв'язала Росія проти України, з’явилося безліч доказів вторгнення російських військ та їхніх злочинів проти українського народу. Однак, як стверджує газета «День», Київ системно не фіксує їх. Хоча виключно через механізм юридичного визнання цих злочинів Україна зможе претендувати на компенсації в міжнародних судах з боку Росії, а не сепаратистів. «В іншому випадку, на Україну чекають колосальні розчарування, оскільки держава до сьогодні «проводить антитерористичну операцію», а не дає відсіч агресору», – наголошує експерт видання в статті «Росія має відповісти!».

Уряд офіційно визнав, що Україна провалила свої зобов'язання щодо Кіотського протоколу і буде повертати гроші Японії. Якщо ще кілька тижнів тому закиди ЗМІ та екологів були спрямовані на те, куди ж поділися так звані кіотські гроші, за якими тіньовими схемами розподілені та які фіктивні фірми для цього створювали, то тепер проблема розвиватиметься в іншому руслі: скільки Україна має віддати та за який термін. За інформацією Національного екологічного центру, зараз в Україні лишилося орієнтовно мільярд-півтора гривень, отриманих від Японії. Як стверджує газета «День», таких прецедентів, коли країна повертає невикористані інвестиції за Кіотським протоколом, не було ще жодного разу. Навпаки, були випадки, коли завдяки їхньому ефективному використанню сума збільшувалася. Саме так Чехія отримала замість 370 мільйонів євро зелених інвестицій близько мільярда – на теплову санацію усіх будівель країни. Заголовок статті: «Україна як Кіотський прецедент».

Дописувач газети «Голос України» коментує ухвалений Верховною Радою компромісний варіант змін до Податкового кодексу. Автор переконує, що внаслідок цих змін у країні не відбудеться жодної податкової реформи, яка б сприяла масштабній детінізації бізнесу. Країна отримала лише «технічні» фіскальні зміни. Конкретніше йдеться в статті «Урядові податкові новації – реформа чи «біг по колу»?».

Тижневик «Країна» інформує, що президент Петро Порошенко 2015 року заробив трохи більше 120 тисяч гривень, приблизно 10 тисяч на місяць. Прем'єр отримав ще менше. Тижневик поцікавився в експертів: скільки мають отримувати перші особи держави, найвищі чиновники, рядові службовці, щоб вони працювали на суспільство, а не відстоювали інтереси власні та партнерів? Більшість опитаних погоджуються, що ніщо не обходиться державі так дорого, як низькооплачуваний чиновник. 200-доларовий міністр обов'язково вкраде мільйони. Водночас експерти нагадують, що раніше в Китаї лікарям імператора платили тільки, коли той був здоровий. А коли хворів – не платили. Має бути приблизно так: треба платити, якщо є реформи й поліпшення. А коли ні – керманичів треба замінювати, наголошують експерти тижневика «Країна».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG