Доступність посилання

ТОП новини

Міськрада Запоріжжя корпоративна, заводська – експерт


«Запоріжці голосують за моделлю «патрон-клієнтських стосунків»

Запоріжжя – Корпоративне, заводське – так оцінюють нове керівництво Запоріжжя місцеві політичні експерти. Зокрема, мер Володимир Буряк – колишній головний інженер «Запоріжсталі», власником якої є Рінат Ахметов. А секретар міськради Руслан Пидорич – екс-начальник відділу заводу «Мотор Січ». Представники великих підприємств є як серед депутатів міської, так і обласної рад. Експерти називають цей вибір запоріжців стосунками патрона і клієнта.

Міськрада Запоріжжя корпоративна, заводська – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після виборів восени минулого року міськрада Запоріжжя стала «корпоративною та заводською» – такими термінами характеризує новий склад керівництва міста місцевий політтехнолог Павло Скурський. Адже і секретар міськради Руслан Пидорич, і мер Володимир Буряк раніше обіймали провідні посади на таких підприємствах міста як «Запоріжсталь» і «Мотор Січ».

Вони зробили повністю монопольне управління містом – заводське
Павло Скурський

«Вони зробили повністю монопольне управління містом – заводське. Тому і заступники, і секретар повністю у конфігурації, щодо якої вони домовилися ще до виборів, виконком також повністю фактично заводський», – каже Павло Скурський.

Також Павло Скурський зазначав, що у Запорізькій області слабка місцева еліта і це традиційна проблема. А там, де немає спротиву, вакуум швидко заповнюється. На думку Павла Скурського, триває освоєння Запоріжжя бізнесменом Рінатом Ахметовим.

Запорізький політтехнолог Павло Скурський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Представники великих підприємств Запоріжжя складають більшість і депутатського корпусу міської ради. Так, 14 із 20 обранців від «Опозиційного блоку» працювали чи працюють на «Запоріжсталі». А до фракції «Нова політика» входять виключно представники «Мотор Січі».

Як констатує завідувач кафедри політології Запорізького університету Євген Цокур, промислові гіганти та їх власники, як правило, є спонсорами певних політпроектів. До того ж, практика висування кандидатів від заводів була характерна для радянського періоду, тому сьогодні досить часто за таких висуванців відають голоси люди старшого віку.

Вони відчувають свою спорідненість із підприємством й автоматично з тією політичною силою, яку представляє це підприємство
Євген Цокур

«Вони мають певну історичну пам’ять чи працювали на тих чи інших підприємствах, чи є їх ветеранами, чи отримують допомогу від тих чи інших підприємств. І таким чином відчувають свою спорідненість, пов’язаність із зазначеним підприємством й автоматично з тією політичною силою, яку представляє це підприємство», – пояснює політолог.

Експерт наголошує: поряд із літніми людьми за висуванців від підприємств голосують і люди, які там працюють і ототожнюють своє майбутнє з цими заводами. Втім, Євген Цокур не виключає певного тиску чи заохочення з боку власників та керівників підприємств.

«Звичайно, свобода людини присутня – перевірити формат того, як людина відала голос дуже складно, хоча теоретично можливо. Але все ж таки елемент певного побоювання, елемент відповідальності, бажання не втратити роботу є актуальним і важливим», – каже Євген Цокур.

Завідувач кафедри політології Запорізького національного університету Євген Цокур
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

«У нас голосували за Януковича не тому, що любили його, а тому, що місцева еліта була так орієнтована»

Самоідентифікація електорату має вплив і на вибори в селі, зазначає інший запорізький експерт, політтехнолог Ігор Громов. У районах області орієнтуються на чинні в місцевій громаді так звані «патрон-клієнтські стосунки».

Люди голосують не через рекламу, а так як їх патрон робить – через повагу до нього
Ігор Громов

«Люди голосують не через рекламу, а так як їх патрон робить – через повагу до нього. У нас голосували за Януковича не тому, що любили його, а тому, що місцева еліта була орієнтована на ПР і Януковича», – розповідає політтехнолог.

Тим часом в області є вакуум влади, каже політтехнолог. Він констатує: більшість в облраді та міськраді мають вихідці із промислових гігантів, але облдержадміністрацію контролюють представники «Блоку Петра Порошенка».

Політтехнолог Ігор Громов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

На думку Ігоря Громова, найбільше шансів здобути гору зрештою має «Опозиційний блок». Ця політсила отримала на місцевих виборах у жовтні минулого року найбільшу кількість депутатських місць в обласній раді – 28. Більше того, зауважує експерт, пропрезидентські сили втрачають контроль над політичними процесами в області.

«Опозиційний блок» вміє себе позиціонувати, вони працюють, на відміну від «Блоку Петра Порошенка», з місцевою елітою, дають обіцянки, гарантії тощо, то вибудується система цих патрон-клієнтських стосунків. Хоча спершу область входила у сферу впливу, підтримки Петра Порошенка – більше 40%, які вона дала на президентських виборах показує, що у Порошенка тут є потенціал», – каже Ігор Громов.

Але експерт прогнозує: на наступних президентських виборах більшість голосів у регіоні може здобути саме кандидат «Опозиційний блоку».

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG