Доступність посилання

ТОП новини

Ліквідація польових командирів бойовиків не на користь Україні – експерт


У перші дні січня загинули одразу два сепаратистські командири

2016 рік на підконтрольних сепаратистам територіях Донбасу розпочався одразу з кількох гучних скандалів. Пов’язані вони з силовими конфліктами всередині угруповань бойовиків. У перші дні січня широкому загалу стало відомо одразу про три таких випадки. Йдеться, зокрема, про вбивство двох командирів сепаратистських формувань та спробу роззброєння цілого підрозділу. Українські військові переконують, що це свідчить насамперед про побудову жорсткої вертикалі влади, підконтрольної російським кураторам. Попри обурення вбивствами польових командирів всередині незаконних збройних формувань, українські експерти відзначають, що такі дії російських військових роблять сильнішими сепаратистські угруповання та підвищують їхній контроль над захопленими територіями.

9 січня стало відомо про загибель Євгенія Кононова – одного з командирів угруповання ДНР. За повідомленнями сепаратистів, бойовика застрелили в центрі Донецька. Кононов, який також був відомий за позивним «Кот», за повідомленнями з сепаратистських сайтів, начебто брав участь в боях за Донецький аеропорт, Дебальцеве та Савур-Могилу.

Ще одне гучне вбивство, як повідомляє проект «СтопТерор», що відслідковує діяльність бойовиків, відбулось поблизу Горлівки. Там, за даними активістів, було вбито командира з позивним «Боцман», що керував місцевими бойовиками після того, як місто залишив Ігор Безлер.

Сепаратисти стверджують, що ці смерті не пов’язані з конфліктами всередині незаконних збройних формувань. Так, повідомляючи про смерть Євгенія Кононова, один з колишніх лідерів угруповання ДНР Андрій Пургін написав про те, що бойовик загинув від кулі снайпера з української диверсійно-розвідувальної групи. Загалом, у випадку загибелі командирів, сепаратисти доволі часто серед ймовірних причин називають українських силовиків. Так було і після останнього гучного вбивства у 2015-му, коли невідомі підірвали автомобіль Павла Дрьомова, також відомого за позивним «Батя». Що ж до «Боцмана», то тут сепаратисти заявляють про те, що досвідчений бойовик не загинув під Горлівкою, а помер у Москві через запалення легенів.

Українські ДРГ не працюють на підконтрольній бойовикам території – штаб АТО

Речник штабу АТО Олексій Мазепа у коментарі Радіо Свобода повідомив, що у зв'язку з мінськими домовленостями, зараз українські диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ) не працюють на території підконтрольній бойовикам. Натомість останні смерті лідерів бойовиків пов’язані зі спробами російських силовиків встановити тотальний контроль на території, яку зайняли сепаратисти. Наразі, за даними штабу АТО, бойовики там об'єднані у два формування, ключові посади в яких зайняли російські військові. «1-й армійський корпус» – це донецькі сепаратисти, «2-й армійський корпус» – луганські.

Тих командирів, які не бажають виконувати накази російського керівництва, вони їх намагаються прибрати і поставити своїх
Олексій Мазепа

«Останнім часом, за інформацією нашої розвідки, на той бік прибули представники Російської Федерації, які роблять так звані «перетасовки» в керівництві незаконних збройних формувань. Тобто на керівні посади призначають саме російських військових. Наразі вони вибудовують єдину структуру керівництва, і тих командирів, які не бажають виконувати накази російського керівництва, вони їх намагаються прибрати і поставити своїх», – повідомив Олексій Мазепа.

За словами речника штабу АТО, у зв’язку з вбивствами польових командирів, винними у чому сепаратисти зазвичай називають українських диверсантів, серед сепаратистів зростає невдоволення, яке нерідко призводить до дезертирства та звільнення зі збройних формувань. Інформацію про самовільне залишення бойових позицій з боку українських силовиків публікують і бойовики.

Паралельно «зачищують» залишки «казаків» – журналіст

Ще один конфлікт всередині сепаратистських угруповань набув широкого розголосу одночасно з вбивствами «Кота» та «Боцмана». Йдеться про підрозділ «Троя», який вже впродовж двох тижнів залишається заблокованим у селищі Озерянівка, що на околиці Горлівки. Бойовики переконують, що причиною конфлікту з представниками так званого «1-го армійського корпусу» угруповання «ДНР» стали наркотики. Сепаратисти з «Трої» звинуватили соратників у «кришуванні» наркобізнесу. Після чого їх оточили та намагаються роззброїти.

Журналіст Андрій Діхтяренко, який опублікував серію матеріалів про вбивства польових командирів на Донбасі, запевняє, що зараз це не єдиний схожий конфлікт. За його словами, на території Луганської області паралельно «зачищають» залишки «казаків», які ще залишились після вбивства Павла Дрьомова, та розформовують угруповання «Привид» теж вбитого Олексія Мозгового.

За інформацією Діхтяренка, вбивства польових командирів, які розпочались з підриву Олександра «Бетмена» (Бєднова) у січні 2015-го, тривали весь рік і не припиняються у 2016-му, мають на меті встановлення чіткої вертикалі «влади» на чолі з Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. А ці двоє лідерів угруповань «ДНР» та «ЛНР» у свою чергу чітко виконують накази російських кураторів. Жертвами стають командири, що проявляють бодай якусь самостійність в ухваленні рішень. Зараз, підсумовує Діхтяренко, йдеться вже не про контроль за грошовими потоками, про що можна було говорити ще минулоріч, а про усунення ймовірних політичних опонентів.

Соціальний протест накопичується, підтримку населення вони втрачають остаточно
Андрій Діхтяренко

«Соціальний протест накопичується. І зараз сепаратисти роблять все можливе, щоб не було лідерів цього майбутнього соціального протесту. Думаю, сепаратисти розуміють, що у них там дуже погана «соціологія». І от вони вирішують, як з цим впоратися, з майбутньою проблемою, зважаючи на те, що підтримку населення вони втрачають остаточно. І от який спосіб, щоб це «владнати», вони обрали», – пояснює журналіст.

Ідейні могли влаштувати бунт – Кабакаєв

Попри зменшення підтримки бойовиків угруповань «ДНР» та «ЛНР» серед місцевого населення, що, зокрема, пов’язано і з вбивствами польових командирів, та заявами штабу АТО про дезертирство у лавах сепаратистів, координатор проекту «СтопТерор» Семен Кабакаєв у коментарі Радіо Свобода зазначив, що такі дії російських силовиків насправді невигідні українській стороні. Кабакаєв пояснює, що після вбивств неугодних бойовиків, їх зазвичай замінюють або кадровими російськими військовими, або колишніми співробітниками російських спецслужб.

Росія посилила свій контроль на окупованих територіях
Семен Кабакаєв

«Ті, люди, які є ідейними, ці, так би мовити, «новороси», вони ще могли створювати внутрішню опозицію Росії. Таку собі противагу. Нехай фальшиву, але противагу. Ідейні люди з сепаратистських підрозділів могли влаштувати бунт. Такі, наприклад, як Паша Дрьомов. Тепер, після їхньої практично повної ліквідації, бо їх там кілька чоловік буквально залишилось польових командирів, це Україні пішло не на руку, бо Росія посилила свій контроль на окупованих територіях», – вважає координатор проекту «СторТерор».

На думку Андрія Діхтяренка, найбільш впливових польових командирів вбили ще у 2015-му, зараз же процес «зачистки» завершують, значно зміцнивши таким чином дисципліну та обороноздатність угруповань. За підрахунками журналіста, всього були ліквідовані або залишили територію України через загрозу життю майже два десятки сепаратистських командирів.

Про причини і наслідки конфліктів всередині сепаратистських угруповань йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Ліквідація польових командирів бойовиків не на користь Україні – експерт 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Ліквідація польових командирів бойовиків не на користь Україні – експерт 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG