Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: у 2016 році має відбутися поновлення українського суверенітету на Донбасі


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що у 2016 році має відбутися поновлення українського суверенітету на Донбасі.

«Я визначив наступні пріоритети на 2016 рік: насамперед – це забезпечення миру і повернення України на Донбас. У 2016 році має відбутися поновлення українського суверенітету на окупованих територіях – Донецькій та Луганській областях», – заявив президент під час прес-конференції.

Він наголосив, що повернення Криму також залишається пріоритетом.
«Ми запропонуємо міжнародний механізм з деокупації півострова. На моє переконання, оптимальним форматом є Женева плюс – за участі партнерів з Європи, США і, можливо, країн-підписантів Будапештського меморандуму», – сказав він.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Від квітня 2014 року на частині територій Донецької і Луганської областей триває антитерористична операція. Низка населених пунктів Донбасу, зокрема Донецьк і Луганськ, наразі окуповані проросійськими бойовиками. Відтоді, за даними ООН, на Донбасі загинули близько восьми тисяч людей, 17,8 тисячі – поранені.

Захід і Україна звинувачують Москву у підтримці в проросійських бойовиків на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає.

На цю ж тему:

14.01.2016
Адміністрація президента не приховує дані про відвідувачів – Порошенко
далі

14.01.2016
Порошенко підписав закон про Державне бюро розслідувань
далі

14.01.2016
Порошенко: в Україні значну частину шляху до деолігархізації вже пройшли
далі

XS
SM
MD
LG