Доступність посилання

ТОП новини

Шокін, Бойко, Кононенко і «Рошен» – на які запитання Порошенко уникав відповіді


Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 14 січня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 14 січня 2016 року

Радіо Свобода зібрало реакцію журналістів на першу у 2016 році прес-конференцію президента

Петро Порошенко дав першу у новому році прес-конференцію. Радіо Свобода зібрало інформацію про що говорив, а про що вирішив промовчати український президент, а також, як на його відповіді відреагували журналісти.

Послухати президента Петра Порошенка у Мистецькому арсеналі прийшли 223 українські та іноземні журналісти. Із 15-хвилинним запізненням український гарант привітав усіх присутніх зі святами і почав зі стислого аналізу 2015 року.


«Якщо у січні 2015-го на порядку денному стояло питання вижити, то в січні 2016-го – як країні стати успішною. Думаю кожен відчуває різницю», – порівнював він.

Не всі реформи дали видимі результати, в тому числі через воєнні дії, пояснював Порошенко, і запевняв, що цього року наочних результатів буде більше.

Я визначив пріоритети на 2016 рік: насамперед це забезпечення миру і повернення України на Донбас. Боротьба за повернення Криму теж залишається пріоритетом
Петро Порошенко

«Я визначив такі пріоритети на 2016 рік: насамперед це забезпечення миру і наголошую – повернення України на Донбас. В 2016 році має відбутися поновлення над окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях. Боротьба за повернення Криму теж залишається першим пріоритетом порядку денного і ми запропонуємо створити міжнародний механізм з деокупації півострова. Оптимальним форматом для започаткування такого механізму є формат «Женева+» за участю наших партнерів з ЄС, США і можливо країн-підписантів Будапештського меморандуму. Такі надскладні питання, як повернення Донбасу і Криму, я планую вирішувати насамперед політико-дипломатичним і міжнародно-правовим шляхом. І ще раз наголошую на нашій твердій відданості повному виконанню всіма учасниками всіх, без винятку, пунктів Мінських угод», – перерахував Порошенко.

Пріоритетними у наступному році президент назвав також податкову реформу та реформу охорони здоров’я, а ще спрогнозував «мільярдні інвестиції». Реальністю, за його словами, мають нарешті стати для українців і безвізові поїздки за кордон.

Таємничий Гризлов

Наголошую, що я буду зустрічатися будь з ким, щоб повернути українських героїв, Савченко, Сенцова, українських заручників із окупованих територій і Російської Федерації
Петро Порошенко

Далі президент перейшов до відповідей на запитання. На це й була виділена левова частка часу прес-конференції. Спершу Порошенка запитали про те, чи зустрічався він із новим представником Росії на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі Борисом Гризловим, коли той перед поїздкою до Мінська 11 січня несподівано відвідав Київ. На це президент відповів ствердно.

«Я наголошую, що я буду зустрічатися будь з ким, щоб повернути українських героїв, Савченко, Сенцова, українських заручників із окупованих територій і Російської Федерації, забезпечити режим повної тиші, щоб припинити обстріли українських позицій» – заявив Порошенко і навіть продемонстрував графік обстрілів українських позицій за 2015 рік, щоб показати ефективність режиму припинення вогню, досягнутого у Мінську.

Павло Шеремет
Павло Шеремет

«Порошенка не можливо застати зненацька чи загнати в куток якимось питанням, тому в мене не було особливих очікувань, але шкодую про одне: я довго вибирав між двома запитаннями – чи питати про оточення Порошенка, чи про зустріч із Гризловим, і дивним чином ми не розпитали деталей зустрічі. Порошенко уникнув відповіді, обмежившись загальними фразами. Як поводив себе Гризлов, що говорив, яке послання привіз від Путіна, і чому його таки приймали у Києві, а не в Мінську, Кишиневі чи десь ще, залишилось недоговореним», – оцінює оглядач «Української правди» Павло Шеремет.

Відкритими залишились і запитання про найближче оточення президента та його непроданий бізнес.

«Президент 100% розумів, що його запитають про Шокіна. Тому він і взяв закон про Державне бюро розслідувань і підписав його в прямому ефірі, щоб зняти цю напругу. Але він не відповів, чому реформа прокуратури – це не реформа. Він про це не сказав. Санкції з чиновників Януковича будуть знімати вже весною і їхні справи вже нікуди не будуть передані. Це відповідальність нинішнього складу Генеральної прокуратури, що вони не змогли довести ці злочини. Президент не сказав, що буде за те, що вони цей напрям провалили. Є достатньо критичних зауважень до генерального прокурора, за які його можна звільнити. А підписанням закону президент просто зняв всію відповідальність з прокуратури. Хоча добре, що він підписав цей закон, але це не була відповідь на моє запитання», – обурюється журналіст видання «Новое время» Христина Бердинських, питання якої стосувалося звільнення Віктора Шокіна та зняття недоторканності й арешт головного «опозиціонера» Юрія Бойка.


Порошенко ж у своїй відповіді зазначив, що в Україні триває системна реформа Генпрокуратури, і скоро буде неважливо, хто її очолює. За його словами, він відмовився від схеми, коли зміни у прокуратурі зводяться до зміни генпрокурора.

Не потребую жодних «гаманців», «5-й канал» не продам – Порошенко

Емоційно Петро Порошенко відреагував і на запитання про першого заступника голови своєї фракції Ігора Кононенка, якого називають «гаманцем БПП» та «фінансовим поручителем» президента з багатьох питань.

«На відміну від багатьох, я не потребую жодних фінансових ані радників, ані гаманців», – сказав Порошенко. При цьому він не міг згадати, як українською буде «кошелек» та попросив підказки у прес-секретаря. Порошенко зазначив, що незалежно від того, чи наближена людина до президента чи прем’єра, це не захистить її від обґрунтованих антикорупційних розслідувань.

Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 14 січня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 14 січня 2016 року

А от під час відповіді на запитання про голову Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі, Порошенко навіть дозволив собі пожартувати.

«Жодної загрози суверенітету, територіальній цілісності або незалежності держави з боку Саакашвілі я не бачу і не побачу… Друзі мої, це час, коли треба інвестувати в Україну, не піклуючись про рейтинги» – сказав він.

Що ж стосується дражливого і очікуваного питання про бізнес, Петро Порошенко одразу категорично заявив, що «5-й канал» не продасть, натомість свою кондитерську компанію Roshen вже передав так званому «сліпому трасту».

Я підписав договір про передачу моєї частки у Roshen в незалежний траст, який заснований на моделі «blind trust». Згідно з провідними міжнародними стандартами, в повній відповідності з законодавством України
Петро Порошенко

«Я підписав договір про передачу моєї частки у Roshen в незалежний траст, який заснований на моделі «blind trust». Згідно з провідними міжнародними стандартами, в повній відповідності з законодавством України. Що передбачає цей траст? Перше, на весь час моєї каденції як президента ні я, ні хтось інший не може цей траст розірвати. Друге, за цим договором жоден мій підпис чи вказівка не має жодної юридичної сили. Третє, в якості управління цього трасту призначено респектабельний іноземний банк, який буде володіти, контролювати і управляти активами», – сказав президент під час своєї прес-конференції.

Порошенко також зазначив, що стандарти «сліпого трасту» використовуються американськими і європейськими політиками в аналогічних ситуаціях. За його словами, це єдиний інструмент для усунення конфлікту інтересів, крім того, «сліпий траст» має повноваження на продаж корпорації, якщо знайде гідного покупця.

Порошенко заявляє, що передав компанію Roshen «сліпому трасту» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00


«Можливо це якусь бабусю в Ковелі і переконає, що він створив якийсь траст, але це смішно. Він же нікому не показує ці трастові документи. Це ж ти управляєш цим трастом, з тобою ж підписується угода і ти ж будеш платити за його управління, значить ти й будеш замовляти музику. Тому траст – це для тих, хто не розбирається», – вважає журналіст програми розслідувань «Слідство.Інфо» Дмитро Гнап.


Порошенко образив журналістку?

Через реакцію на питання про бізнес та й на саму особу журналістки «Громадського ТБ» Христину Бондаренко у соціальних мережах вже виникла окрема тема для обговорення. Так, деякі користувачі мережі вбачають у відповіді президента фамільярність та навіть образу, адже Порошенко дозволив собі зауважити, що на «5-му каналі», де раніше працювала Бондаренко, її дивилося більше.


«Так, мене це образило і я йому це сказала. Згодом після прес-конференції президент сказав, що він так справді думає і мовляв, для мене це шок, що ти пішла з каналу. Я хотіла уточнити з приводу цього трастового контракту і чи зможе він надати документи, але записати мені відповідь не вдалося, бо опісля була вимога державної охорони вимкнути всю техніку», – сказала у коментарі Радіо Свобода журналістка.

Михайло Ткач
Михайло Ткач

І нарешті, чи не єдиним питанням, на яке президент публічно зізнався, що не готовий відповісти, стало питання журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача. Той запитав, чому Адміністрація президента приховує дані про відвідувачів гаранта.

«Не шукайте чорну кішку в темній кімнаті там, де її немає. Адміністрація президента працює абсолютно прозоро. Я перевірю законодавство, але я думаю, що можуть бути випадки, коли окремі мої політичні, в тому числі зовнішньополітичні, зустрічі оприлюднюватися не будуть», – заявив він.

«Але я, безумовно, подивлюся… Я щиро кажу, я не готовий був до цього запитання – мені невідомі факти, коли будь-який гість не повідомляється або ми відмовляємося від коментарів. Це відповідальність Адміністрації, я ще раз це перевірю», – додав президент.

Адміністрація президента не приховує дані про відвідувачів – Порошенко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00


На завершення Петро Порошенко побажав усім оптимізму і запевнив, що «Господь охороняє українців». А тим, хто залишився, продемонстрували різдвяний вертеп.


Повну версію прес-конференції Петра Порошенка можна переглянути тут:

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG