Доступність посилання

ТОП новини

За «сліпий траст» Порошенка похвалив посол США


Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 14 січня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 14 січня 2016 року

Коментуючи першу у 2016 році прес-конференцію президента України Петра Порошенка, деякі зарубіжні оглядачі радять почекати з висновками

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт високо оцінив заяву президента України Петра Порошенка про те, що він передав свою частину у корпорації Roshen під управлення «сліпому трасту» на рішення якого не має жодного впливу. Про це Джеффрі Пайєтт заявив через свій офіційний Twitter.

«Важливий і необхідний крок, який сигналізує про те, що культура відносин між бізнесом та політикою в Україні змінюється», – твітнув дипломат.

Як відомо, у четвер у ході прес-конференції у Києві президент Петро Порошенко заявив, що передав свою частку Roshen у незалежний «сліпий траст» під управлінням іноземного банку.

Відповідаючи на запитання журналістки «Громадського ТБ» Христини Бондаренко, Петро Порошенко заявив, що «підписав договір про передачу моєї частки в «Рошені» у незалежний траст, який заснований на моделі blind trust. Згідно з провідними міжнародними стандартами та в повній відповідності до законодавства України».

При цьому президент наголосив, що не має жодного доступу до контролю за активами та навіть інформації про них.

Натомість деякі оглядачі мають зауваження до самої прес-конференції президента України.

«Прес-конференція була сильною (на папері) у частині, де йшлося про Донбас та Крим, але не настільки сильною у частині корупції та деолігархізації», – пише Стефан Сіоган, журналіст видань Le Figaro, Le Soir, Le Temps, iTélé&Canal+, Radio Canada, RTL, який працює в Україні.

При цьому журналіст дорікнув президенту за репліку до автора запитання про Roshen, журналістки «Громадського ТБ» Христини Бондаренко, якій президент сказав, що на її попередньому місці роботи («5-й канал») її «дивилися більше».

«Так елегантно», – іронізує з цього приводу журналіст.

Сіоган також звернув увагу на відмову президента продавати «5-й канал».

Деякі оглядачі натомість сказали, що у президента неохоче відповідали на складні запитання.

«Перевага надавалась легким запитанням, при цьому уникались складні», – пише Євген Воробйов, який працював в аналітичних центрах PISM та CEPS.

З огляду на увагу, яку українці приділяють структурі власності та управління корпорацією Roshen, «Голос Америки» поставив західним експертам, які спеціалізуються на українській політиці, запитання: чи впливають на рішення президента Порошенка його інтереси, як бізнесмена?

Ось одна з відповідей, яку було отримано від Алесандра Кларксона, викладача Королівського коледжу у Лондоні.

«Чітку відповідь ми не отримаємо, аж поки не закінчиться його президентський термін, – твітує Кларксон. «Цілком ймовірно, що інші економічні суб’єкти діють відповідно до позиції Порошенка у системі», – також додав експерт.

На цю ж тему:

14.01.2016
Шокін, Бойко, Кононенко і «Рошен» – на які запитання Порошенко уникав відповіді

Радіо Свобода зібрало реакцію журналістів на першу у 2016 році прес-конференцію президента далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG