Доступність посилання

ТОП новини

Заступницею дніпропетровського мера Філатова стає «права рука» Вілкула


Післявиборча реклама Бориса Філатова
Післявиборча реклама Бориса Філатова

Кадрова політика в мерії Дніпропетровська: спроба примирення чи загравання з екс-регіоналами?

Дніпропетровськ – Мер Дніпропетровська Борис Філатов, висуванець партії «Укроп», визначився з кандидатурою на посаду свого заступника. З п’ятниці ці обов’язки має виконувати лідер міської організації «Опозиційного блоку», його опонентка на виборах до парламенту Світлана Єпіфанцева. Філатов зазначив, що сам запропонував Єпіфанцевій обійняти посаду. Як зауважує опозиціонерка, фактично, вона стане «міською омбудсвумен» і буде контролювати владу Дніпропетровська. Її призначення обурило користувачів соцмереж, які заявляють про реванш екс-регіоналів. Однак незалежні експерти зауважують, що таке рішення Філатов був змушений ухвалити, навіть попри репутаційні втрати для себе.

Заступницею дніпропетровського мера Філатова стає «права рука» Вілкула
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Рішення міського голови Бориса Філатова запросити на посаду свого заступника людину з табору опонентів стало повною несподіванкою для дніпропетровців. Як і про інші важливі кадрові ухвали, мер оголосив про це на сторінці у Facebook.

​Світлана Єпіфанцева – керівниця міської організації «Опозиційного блоку», депутатка міськради. Її називають «правою рукою» Олександра Вілкула, нещодавнього опонента Філатова на мерських виборах, також вона сама була конкуренткою Філатова на останніх виборах до Верховної Ради України по одному з округів міста. 2015 року вона запам’яталась жителям акцією «транспортної щедрості», а кілька років тому була в центрі скандалу з журналісткою.

Чому вибір міського голови впав саме на неї? Офіційних коментарів Борис Філатов поки не дав, обмежився поясненнями в соцмережах.

Нехай пані Єпіфанцева тепер висловлює і відстоює думку другої половини Дніпропетровська
Борис Філатов

«Саме тому, що вона основний конкурент і мій послідовний ворог. Упевнений, мені буде легко з нею працювати. Свєта дуже цілісна, зухвала і безкомпромісна. Тому ми обов’язково спрацьовуватимемо. І вона не зрадник. На відміну від багатьох своїх однопартійців вона не бігала з партії в партію, залежно від зміни курсу. Нехай пані Єпіфанцева тепер висловлює і відстоює думку другої половини Дніпропетровська. У неї тепер серйозна посада. За кращими європейськими стандартами ми фактично вводимо в Дніпропетровську посаду міського омбудсмена. Рішення прийнято», – зазначив Борис Філатов.

Знову ж таки, через сторінку в соцмережі екс-регіогалка Світлана Єпіфанцева дала зрозуміти, що на пропозицію обійняти посаду заступника мера погодилась. За її словами, виконувати свої повноваження вона почне з 15 січня. Однак її патрон, народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул в своєму дописі на Facebook висловився з меншою впевненістю: за його словами, поки тривають консультації.

Посада «ні про що»?

Колишній заступник міського голови, активіст Євромайдану Вадим Шебанов сумнівається в легітимності кадрових рішень, заявлених на Facebook Бориса Філатова: за його даними, жодне з розпоряджень мера про призначення своїх заступників поки не оприлюднене на офіційному сайті й не пройшло затвердження сесією міської ради, де у Філатова немає більшості. Шебанов вважає, що пропозиції крісла для Єпіфанцевої – це спроба загравання з «Опозиційним блоком», аби хоч якось налагодити роботу депутатського корпусу.

Це спроба загравати з фракцією «Опоблоку»
Вадим Шебанов

«Філатов як мер, якби він хотів «запуску» міської ради, мав би запропонувати всім фракціям внести свої кадрові пропозиції. А так: «Я зателефонував, я запропонував на посаду омбудсмена»… У нас взагалі немає посади омбудсмена, бо у нас немає міських пенітенціарних закладів, тобто це посада «ні про що». Хід в бік Єпіфанцевої – це спроба загравати з фракцією «Опоблоку», адже «горить» рішення про бюджет, а без нього нічого робити неможливо. Якщо «Опоблок» на це погодиться – це їхнє право, але я вважаю, що це буде помилкою», – сказав у коментарі Радіо Свобода Вадим Шебанов.

«Вони собі там об’єднались, а проти кого?»

Кадрове рішення Бориса Філатова викликало шквал критики в середовищі його прихильників. Співробітник обласного підрозділу Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова, громадський активіст Андрій Бут зазначає: мер, ухвалюючи знакові кадрові рішення, не проводив консультацій з громадськістю, відтак відкритість і прозорість його діяльності – під питанням.

Філатов дав зрозуміти, що пропозиції громадськості його не цікавлять. Якщо Філатов не змінить своєї позиції, то, я припускаю, обурені громадяни викинуть його зі службового кабінету
Андрій Бут

«Для мене ключове питання: як ставиться міська влада до громадськості, чи готова вона провадити свою політику прозоро, відкрито, під контролем цієї громадськості? Після того, коли ми вирішимо, що це буде саме так, то, в принципі, вважаю цілком конструктивно й логічно об’єднатись усім фракціям міськради й громадськості задля спільної роботи в інтересах міста. А зараз постає питання: вони собі там об’єднались, а проти кого?.. Ще минулого року, в грудні, на апаратному засіданні виконкому Філатов дав зрозуміти, що пропозиції громадськості його не цікавлять. Напевно, йому достатньо пропозицій і вимог своїх радників, Корбана, Коломойського… Якщо Філатов не змінить своєї позиції в цьому напрямку, то, я припускаю, обурені громадяни викинуть його зі службового кабінету», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Бут.

Борис Філатов в оточенні журналістів
Борис Філатов в оточенні журналістів

Ціна питання – репутація Філатова?

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що «кадровий сюрприз» Філатова піде на шкоду йому ж самому й обернеться суттєвими репутаційними втратами: його прихильники, звиклі до риторики «безкомпромісності щодо опонентів», не сприймають спроб домовлятись, а без них міську раду, де немає стійкої більшості, може очікувати політична криза.

Не бачу в цьому кроці ні зради, ні перемоги якоїсь зі сторін
Андрій Золотарьов

«Під час виборчої кампанії Філатов набрався «кредитів очікування» від свого електорату, дуже багато обіцяв і вів кампанію в форматі інформаційної війни. Якби він використовував консолідуючу риторику, ідею об’єднання громадян задля вирішення проблем міста – це було б зрозуміло. А так він використовував риторику війни, він зіштовхнувся з несприйняттям «фан-клубом» його рішення. Хоча, з точки зору логіки, це нормально: не маючи сталої більшості в міськраді, треба йти на компроміс. Філатов може ухвалювати парадоксальні рішення, розривати шаблони, але це йому може обійтись дуже дорого. На мою думку, це рішення йому підказали «старші товариші», Корбан чи Коломойський, це рішення було з ними узгоджене. Це намагання вибудувати баланс, при якому мер і міська рада зможуть працювати, інакше може бути політична криза. Не бачу в цьому кроці ні зради, ні перемоги якоїсь зі сторін, але першому доведеться розплатитись Філатову – суттєвими репутаційними втратами», – зауважив Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG