Доступність посилання

ТОП новини

Занепад економіки Росії висвітлюють похмурі жарти


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Економічне поліпшення все не настає, і росіянам лишається рятуватися від негараздів почуттям гумору

Який зв’язок між рублем, доларом і фунтом? За долар можна купити фунт сушених рублів. Жартами на кшталт цього росіяни намагаються відсміятися від труднощів економіки своєї країни, яка разом із рублем усе падає й падає без ніяких надій на поліпшення посеред дедалі нижчих цін на нафту й міжнародних санкцій через агресію проти України.

Економіка Росії перебуває у стані кризи вже понад рік. Російські чільники й посадовці все обіцяють поліпшення, та воно все не настає. І росіянам лишається рятуватися від негараздів почуттям гумору.

Як падав рубль (інфографіка)
Огляд деяких подій, що вплинули на занепад рубля чи збіглися з ним. далі

«Ситуація в економіці хоч і не проста, але керована», – запевняє росіян прем’єр-міністр країни Дмитро Медведєв. Президент Росії Володимир Путін усе твердить, що економіка країни вже «поступово стабілізується» й ось-ось почне зростати.

Та ці слова зустрічають жартами: «Ознаки рецесії в російській економіці зникли. Ознаки економіки теж»; «Медведєв назвав ситуацію в економіці Росії стабільною. Тобто так і залишимося в дупі?».

А в соцмережах публікують графік падіння курсу рубля з коментарем: «За роки путінської стабільності рубль стабільно знецінювався і схуднув учетверо».


Навіть повідомлення метеорологів про очікуваний снігопад викликають у коментарях саркастичні згадки про економіку: «В Москві будуть падати сніг, фондовий ринок і рубль».


«Перш за все шкода нашій економіці – це від зниження цін на традиційні товари нашого експорту», – визнає Путін в інтерв’ю німецькому виданню Bild, маючи на увазі нафту і газ – адже ціни на нафту цими днями перебувають поблизу 28 доларів за барель, а за російські її сорти і ще менше.

А в той же час Центральний банк Росії стверджує, що очікує повернення цін на нафту до 75 доларів.

«Нічому людей життя не вчить», – коментують у соцмережах і публікують зображення людського скелета з підписом: «Твоє обличчя, коли дочекався нафти по 75».


А повідомлення про те, що ціна нафти падала вже й нижче ніж 28 доларів за барель, зустрічають образком бочки нафти, що тягне за собою на дно рубль і карикатурного «ватника», що є уособленням російських «ура-патріотів», із підписом «Ворогові не здається наш гордий «Титанік».


Тож для Росії пропонують «вихід із кризи»: продавати воду. Адже нині в Росії барель, тобто 159 літрів, питної води коштує 3180 рублів, а така ж кількість нафти – лише 2360 рублів, тож продавати воду значно вигідніше.


Іще один привід для жартів дав міністр фінансів Росії Антон Силуанов, який у листопаді заявляв, що ще до кінця 2015 року темпи розвитку російської економіки сягнуть дна, а з 2016-го почнеться зростання. Йому пригадали, як він заявляв, що «дно» вже позаду, ще в березні минулого року.

«Можна нескінченно дивитися на три речі: вогонь, воду і як міністр Силуанов намацує «дно», – написали користувачі соцмереж іще в листопаді.


А нині, в січні, подальший занепад економіки зустріли коментарем: «Силуанов знову втратив дно і не виключає повторення дефолту 1998 року».


Але жартують не всі. Відомий російський політолог Гліб Павловський, який свого часу працював на Кремль, публікуючи нині повідомлення російського агентства РБК про думку одного з аналітиків «Ми входимо у фазу страху за рубль», прокоментував його так: «Психіатрично правильний прогноз: паніки немає, бо ми в ній живемо і звичні до цього стану».


Над матеріалом працювали: Tom Balmforth, Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG