Доступність посилання

ТОП новини

Аваков заробляє на видобутку газу? (Огляд преси)


За один лише 2014 рік близькі до міністра газовидобувні фірми недоплатили в держбюджет 98 мільйонів 200 тисяч гривень – «Новое время»

Тижневик «Новое время» стверджує, що Арсен Аваков, опинившись у кріслі глави МВС, не тільки зумів повернути всі втрачені раніше бізнес-активи, але і за допомогою сім'ї активно заробляє на видобутку газу, занижуючи його вартість і «оптимізуючи» податки. За один лише 2014 рік, за даними тижневика, близькі до міністра газовидобувні фірми недоплатили в держбюджет 98 мільйонів 200 тисяч гривень. Втім, сам по собі Аваков – аж ніяк не унікальне явище для України, а лише наслідок багаторічного ігнорування в країні проблеми розділення влади і бізнесу, переконує тижневик у публікації «Внутрішні справи міністра».

У цьому ж числі «Новое время» пише, що проукраїнськи налаштовані жителі окупованих районів Донбасу стали відчувати себе трохи вільніше, ніж раніше, оскільки адептів Росії навколо них стає все менше.

Мінські угоди чекає неминучий апгрейд, стверджує «Дзеркало тижня». Вже зовсім скоро відбудеться подія, котра змінить форму й характер переговорів. Ідеться про заплановане на кінець січня голосування за внесення змін до Конституції, які передбачають «особливості місцевого самоврядування» для «окремих районів Донецької і Луганської областей». Будуть зміни схвалені чи ні, «Мінськ» у його попередньому варіанті однаково себе вичерпає, переконує тижневик. Якщо «особливості» будуть конституйовані, на Україну чекає нелегке майбутнє, яке потребуватиме чіткого плану мінімізації усіляких проблем. Якщо голосування зірветься – знадобиться нова конструкція переговорів про долю Донбасу, оскільки фундамент, на якому трималися всі попередні хиткі домовленості, впаде.

За два минулі роки в Україні розпочато більше реформ, ніж за два попередні десятиліття. Але більшість з них не доведені до кінця. 2016 рік може стати вирішальним для нової влади і країни в цілому – або пан, або пропав. Тижневик «Фокус» виділив сім напрямків реформ, які конче важливо реалізувати вже цього року. Серед них: завершення реформи поліції, податкова реформа, боротьба з корупцією, викорінення бюрократії.

Україна і далі живе в умовах незавершеної революції. Кількість невдоволених тим, як розвивається країна, починає зростати. Відтак, як констатує «Український тиждень», владі доведеться шукати можливості уникнути соціального вибуху та тріумфу популістів і реваншистів в умовах об’єктивної обмеженості бюджетних ресурсів та виправдано суворих вимог МВФ. Про те, як це краще зробити, тижневик рзмірковує в статті «Потреба раннього пробудження».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG