Доступність посилання

ТОП новини

П’ята колона Кремля на Закарпатті


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Коли стає очевидно, що військовим шляхом свої завдання Путіну не виконати, піднімає голову внутрішня агентура Кремля в Україні

(Рубрика «Точка зору»)

Як тільки стихають залпи на фронті і стає очевидно, що військовим шляхом свої завдання Путіну не виконати, піднімає голову внутрішня агентура Кремля в Україні. Закарпаття має найменшу кількість російськомовних серед усіх областей. Але й тут п’ята колона Москви поводить себе нахабно і виклично.

Днями від імені голови Закарпатського обласного товариства російської культури «Русь» Володимира Салтикова було надіслано листа в різноманітні державні інстанції з вимогою «вжити засобів впливу» проти декана філологічного факультету Ужгородського національного університету Галини Шумицької. Бо вона «розпалює міжнаціональну ворожнечу» та становить «загрозу національній безпеці». І що ж ця молода деканеса такого страшного зробила? А просто в інтерв’ю «Новинам Закарпаття» погодилася з тим, що існування двох російських кафедр в УжНУ є нонсенсом.

Про цей очевидний анахронізм Радіо Свобода писало ще торік. Дві окремі кафедри російської мови та російської літератури в найзахіднішому університеті України не мають жодної доцільності, в тому числі й економічної. Це підтверджує й саме життя. Усього чотири студенти торік вступили на російську філологію в УжНУ на стаціонар. Із шістьох заочних місць вдалося заповнити тільки три. (І це на безкоштовне навчання!). Таким чином конкурс на російське відділення склав 0,0%. Для чого тоді тримати аж дві російські кафедри, викладачі яких, аби набрати необхідні години, викладають близько 40% предметів, які до русистики не мають жодного стосунку?

Декану філологічного факультету це добре відомо. Університет і так дуже мляво реагує на вимоги часу. Тільки зараз почалася проводитися робота з оптимізації російського відділення. Ректорат обіцяє зміни аж з 1 вересня. І це вельми не подобається 65-річному уродженцю Саратова Володимиру Салтикову, який не поїхав облаштовувати Росію вдома, а хоче її розбудовувати на Закарпатті.

Найбільшого обурення у керованого ним товариства «Русь» викликала думка декана філологічного факультету, що російська мова для нас є іноземною. (На Закарпатті кількість російськомовних становить усього кілька відсотків). «Тут би про своє, українське (!), подбати», – говорить Галина Шумицька і відразу стає для товариства «Русь» ворогом №1.

СБУ мала би проявити належну увагу до п’ятої колони Кремля

Салтиков пише міністру, прокурору, в міліцію, СБУ… Вимагає покарати, притягнути, спростувати «фальсифікації, брехливі та образливі висловлювання», щоправда жодного з них так і не зацитував. Бо їх в інтерв’ю просто не має.

Зате їх чимало є в матеріалах самого товариства «Русь», яке успішно видавало альманахи «Русская культура Закарпатья» за московські гроші. «Банды ОУН-УПА», «оранжисты», «тягнибоковские прихвостни», «идеями демонизма и неистовства была проникнута деятельность Ющенко», «национал-фашистские воззрения», «гражданська война на Украине» і так далі. Все в кращих традиціях путінської пропаганди. Навіть заголовки як під копірку з московських агіток: «Где просипается национализм – там начинают резать женщин и детей». (Ось такий культурологічний альманах Салтикова, який збирається навчати нас толерантності).

До речі, в «Русской культуре Закарпатья» є окрема рубрика «Подкарпатские Русины». Так-так, товариство російської культури заперечує український характер краю. Наприклад, тут можна дізнатися «кто такие русины или карпатороссы, чем они и их край отличаются от остального Русского мира». Україну можуть називати «Юго-Западом Руси», а то й «Малороссией», начебто за вікном ХІХ століття. Дописалися вже й до «поразительного сходства народного и храмового зодчества Подкарпатской Руси с северорусским».

Під культурною машкарою товариства насправді ховається цілком конкретна політична мета. Недарма Салтиков балотувався на місцевих виборах від «Русского блоку», нині забороненого в Україні. Найбільшим другом товариства є активний піп-москвофіл Дмитро Сидор, засуджений свого часу за сепаратизм. І ось тут справді СБУ мала би проявити належну увагу до п’ятої колони Кремля, яка починає підіймати голову.

До речі, активними членами товариства Салтикова значаться завідувачі обох російських кафедр УжНУ.

І найцікавіше. У своєму альманасі товариство російської культури вельми радіє з того приводу, що в ужгородській школі №11 вдалося запровадити російську мову як другу іноземну. Це подається як велике досягнення захисників «русского мира»: «Первая на Украине выбрала и главное – добилась статуса школы, в которой второй иностранный язик – русский». Тобто, Салтиков сам аплодує твердженню, що російська мова є іноземною. А потім звинувачує за таку ж думку декана філологічного факультету, бо це вже, виявляється, «розпалювання міжнаціональної ворожнечі». Цілком у дусі московських флюгерів, для яких брехня – головний інструмент у боротьбі з Україною.

Олександр Гаврош – письменник, журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Олександр Гаврош

    Народився 1971 року в Ужгороді. Закінчив Львівський факультет журналістики. Має понад дві тисячі публікацій у пресі. Автор понад тридцяти книжок, в тому числі збірників публіцистики «Точка перетину», «Закарпаття під прицілом»,«Блукаючий народ». Член Національної спілки письменників України. Поет, прозаїк, драматург, сценарист. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG