Доступність посилання

ТОП новини

Дякую, що живий – Надія Савченко вояку України


Українська льотчиця Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області
Українська льотчиця Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області

На судовому процесі у справі Савченко виступив свідок захисту – український військовослужбовець

У Донецькому міському суді Ростовської області Росії поновилися слухання у справі української льотчиці Надії Савченко. Суд відхилив клопотання адвокатів Савченко про перегляд відеозапису затримання їхньої підзахисної в Луганській області, але допитав Івана Руснака – бійця ЗСУ, який брав участь у боях 17 червня 2014 року, саме тоді, коли була взята в полон Надія Савченко.


«Дякую, що живий. Я рада вас бачити. Спасибі, що приїхали»,– сказала Надія Савченко Івану Руснаку, після того, як допит закінчили її адвокати. Власне, це засідання донецького суду можна було б вважати черговим і звичайним, якби не одна обставина, якою, власне, і є виступ у ролі свідка українського військовослужбовця. На думку адвоката Марка Фейгіна, це дуже важливо.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

«Вперше в ролі свідка з боку захисту виступив один із бійців АТО. Український військовослужбовець, який брав участь у подіях 17 червня 2014 року в районі Стукалова Балка і був очевидцем тих подій. І, загалом, це політично фіксує, до певної міри, закінчення війни. Тому що Донецьк (Ростовської області – ред.) зовсім недалеко, близько 60 кілометрів від місця, де відбувалися ці події, а людині сьогодні не загрожувало, що його тут убили б або притягнули до кримінальної відповідальності... Це означає, з моєї точки зору, у відомому сенсі закінчення війни на Донбасі», – вважає Фейгін.

Голодування і переконання

Антон Наумлюк
Антон Наумлюк

17 грудня Надія Савченко оголосила голодування, таким чином протестуючи проти несправедливого суду. Адвокати не раз говорили, що ця обставина вносить свої корективи в їхню лінію захисту. Кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, який у понеділок був присутній на засіданні суду, сказав, що голодування позначилося на втраті ваги української льотчиці, але не на її позиції, яку вона відстоює з тією ж рішучістю, що й раніше.

Вона втратила понад 15 кілограмів, вона дещо змарніла, але це ніяк не вплинуло на її активність в залі суду. Гостро реагує на дії суддів, і на дії прокурорів, вона з ними лається
Антон Наумлюк

«Вона втратила понад 15 кілограмів, вона дещо змарніла, але це ніяк не вплинуло на її активність у залі суду. Вона так само ставить запитання, які її цікавлять. Особливо те, що стосується військової тематики. У цьому вона розбирається краще, ніж усі адвокати і прокурори в залі суду, разом узяті. І вона так само, як і раніше, гостро реагує і на дії суддів, і на дії прокурорів, вона з ними лається, вона грубить їм. Загалом, відстоює свої права так, як вона може і вважає за потрібне», – зазначив Наумлюк.

Вже після засідання суду з’явилася інформація з посиланням на Федеральну службу виконання покарань Росії про те, що Надію Савченко можливо будуть примусово годувати. За словами Марка Фейгіна, все це він планує з’ясувати під час відвідин у вівторок української льотчиці в СІЗО. Наступне засідання суду в Донецьку відбудеться в середу, 20 січня.


На цю ж тему:

18.01.2016
Свідок: сепаратисти поранили Савченко, коли вона викликала допомогу для поранених

Свідок Іван Руснак також заперечив твердження обвинувачення про те, що у Надії Савченко нібито були з собою рюкзак із біноклем і рацією далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG