Доступність посилання

ТОП новини

Видання Bild написало про російську готівку у вагонах на Донбас


Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (ліворуч), президент Росії Володимир Путін (посередині) та ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький
Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (ліворуч), президент Росії Володимир Путін (посередині) та ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький

«ЛНР» і «ДНР» тримаються не тільки на російських багнетах, але й на російських грошах» – Кулеба

Росія витрачає щорічно понад мільярд євро на соціальну допомогу та пенсії для територій під контролем угруповань «ДНР» та «ЛНР». Про це повідомляє німецький таблоїд Bild. Видання зазначає: «ДНР» і «ЛНР» ніколи не були життєздатними з фінансової точки зору. Водночас із минулого року на території, що перебувають під контролем цих угруповань, зарплати і пенсії виплачують у російських рублях. Автор статті стверджує, що російська валюта надходить на Донбас вагонами – у прямому сенсі.


Регулярні виплати зарплат і пенсій на окупованій частині Донбасу поновилися від квітня 2015 року. Здійснюються вони, однак, не в гривнях українською владою, а в рублях від імені місцевого керівництва, пише німецький таблоїд Bild.

За даними видання, мільйони російських рублів регулярно надходять на схід України – зокрема, й у вагонах поїздів. Автор розслідування, журналіст Юліан Рьопке навіть надав мапу того, як, за його даними, тонни російської валюти надходять у непідконтрольні Україні частини Донецької та Луганської областей.

Пенсія в рублях, на яку виживають

Зарплати і пенсії населення на Донбасі перерахували у рублі за таким невигідним курсом, що людям ледь вистачає коштів на найнеобхідніше, пише Bild. Щоб хоч якось звести кінці з кінцями, сотні тисяч українців під контролем «ДНР» та «ЛНР» продовжують отримувати українські соціальні допомоги та пенсії, вирушаючи заради цього через лінію фронту, зазначає журналіст.

Макіївчанка Ольга (ім’я змінене з міркувань безпеки) розповіла у коментарі Радіо Свобода, що такі публікації вкотре підтверджують присутність Росії в регіоні. «Це зайвий раз доводить присутність Росії, як би вона не відмовлялася від того, що тут є її вплив. Введення цієї рубльової зони, коли говорилося про мультивалютну зону, а, по суті, трапилося насильницьке насадження рубля… Пенсіонери змушені українську пенсію переводити в рублі, тому що як інакше вижити людям», – каже жінка.

За даними німецького видання, фактично весь бюджет угруповань «ДНР» і «ЛНР» складається з так званої «гуманітарної допомоги» Росії. Як повідомляється в статті, близько 90 відсотків усіх коштів у рублях, які мали ці території до грудня 2015 року, були «імпортовані ззовні». Зарплати учасників угруповань, пише автор, – від 90 до 465 євро.

Публікація нагадає світу про ситуацію в Україні

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав у коментарі Радіо Свобода, що розслідування Bild має звернути увагу західних ЗМІ на те, як саме Росія спонсорує конфлікт в Україні.

«ЛНР» і «ДНР» тримаються не тільки на російських багнетах, але й на російських грошах
Дмитро Кулеба

«Факт всебічної підтримки – і військової, і економічної, яку надає Росія на сході України, – є беззаперечним і очевидним для нас. Ми вітаємо увагу західних аудиторій до природи так званих «ЛНР» і «ДНР», що тримаються вони не тільки на російських багнетах, але й на російських грошах», – зазначив Дмитро Кулеба.

Ані сайти сепаратистів, ані офіційна Москва на статтю досі не відреагували. Загалом Росія заперечує свою причетність до ситуації на сході України. Офіційно Москва відправляє на Донбас хіба що «гуманітарні конвої». Навіть присутність у Донецькій і Луганській областях російських військових президент Росії Володимир Путін раніше прокоментував так: «Ми ніколи не казали, що там нема людей, які займаються там вирішенням певних питань. Але це не значить, що там присутні регулярні російські війська. Відчуйте різницю».

Bild – найбільша німецька щоденна газета-таблоїд, щось на кшталт «жовтої преси». Водночас у січні 2016 року саме цьому виданню дав розлоге інтерв’ю президент Росії Володимир Путін.

  • Зображення 16x9

    Дар'я Куренная

    Журналістка Радіо Донбас.Реалії. На Радіо Свобода – з 2016 року. Закінчила Донецький національний університет імені Василя Стуса. У ЗМІ – з 2004 року. До 2014 року працювала в донецьких медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG