Доступність посилання

ТОП новини

Альтернатива Києва «безальтернативному Мінську» (огляд преси)


Офіційний Київ повинен мати сценарії, як запобігти вкрай несприятливій для України ситуації з окупованим Донбасом

Кремль уперто намагається одночасно і санкцій позбутися, і власний контроль над окупованими районами Донбасу зберегти, констатує газета «Україна молода». Видання пише, що події останніх кількох днів свідчать про цілу низку спланованих кроків інформаційної операції проросійських сепаратистів з метою звинуватити Збройні сили України у невиконанні мінських домовленостей та їх дискредитації. Докладніше видання розповідає в статті «Мир на ведмежих умовах».

Газета «День» аналізує – чи має офіційний Київ альтернативи в разі, якщо в межах «безальтернативного Мінського формату» вималюється вкрай несприятлива для України ситуація? Скажімо, якщо «особливий статус» в Конституції вимагатимуть прописати ледь не навіки, або якщо цей «особливий статус» виливатиметься в державну автономію чи якщо український бюджет муситиме годувати сепаратистські угруповання, натомість не маючи від них практично жодної віддачі. Відповідно, в такому разі можна спробувати докласти всіх зусиль для продовження спроб виконання мінських угод на 2017 рік. Тим більше, що бойовики дають для цього підстави своїми нескінченними збройними провокаціями. Або ж виконувати ці угоди дуже й дуже скрупульозно, чіпляючись за кожну літеру, за кожну кому, тобто застосувати тактику «італійського страйку», коли надто сумлінне виконання всіх «директивних документів» сповільнює роботу в декілька разів. Ну і в крайньому разі, Україні можна піти й на тривалу втрату частини Донбасу, звісно ж, не визнаючи цього юридично. Словом, як підсумовує газета, альтернативи «безальтернативним угодам» існують, питання тільки, чи влада розробила відповідні дієві сценарії.

Вінниччина втратила можливість стати пілотним регіоном для унікального проекту з допомоги в організації бізнесу переселенцям з Криму та Донбасу. Як інформує газета «Україна молода», європейським донорам дедалі прискіпливіше доводиться моніторити витрати кожного грантового євроцента, виділеного ними для втілення життєво необхідних планів. Про останню скандальну ситуацію видання розповідає в статті «І за чужі гроші не стали хороші…, або Як у переселенців «віджали» грантові кошти».

Бензин дешевшає в усьому світі. В Україні ж за рік його вартість навіть дещо зросла. Як переконує «Газета по-українськи», ніде в Європі немає такого невигідного співвідношення рівня доходів населення та цін на заправках, як в Україні. Можливих пояснень багато. Однак очевидною першопричиною високих цін на заправках є дії або бездіяльність держави, стверджує видання. Адже від неї залежить рівень податків, дотримання конкуренції на ринку, боротьба з нелегальним виробництвом пального. А дорогий бензин піднімає ціну й на інші товари та послуги, які також стають менше доступними українцям, нагадує газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG